První jarní den v Ostrově a v Bohdanči
Představení projektu "Zelená Bohdaneč" a uvedení značky "Agnes" na trh v oblasti regionálních produktů, které prožívají své znovuzrození, se konalo v reprezentativních prostorách a konferenčním zázemí akciové společnosti LESS dne 21.3.2012.
Místo konání: Ostrov č.p. 3, PSČ 285 22 (GPS: 49° 46' 4.91"N, 15° 11' 39.97"E)
Firma Zelená Bohdaneč se sídlem v osadě Ostrov u Bohdanče na Kutnohorsku pořádala pro novináře gastro sekce Czech Travel Press a své partnery den otevřených dveří, přičemž představila novou značku Agnes, která nese punc čistoty. A čirou náhodou, Láďa Langpaul, jeden z pravidelných účastníků mých alsaských a burgundských eno-gastronomických sympozií, jenž má na svědomí moji účast na této "přátelské sešlosti", jak tuto akci nazval představitel celé holdingové společnosti Jan Mičánek, je rovněž autorem masivní publikace nazvané "Ostrov Perknéřův a Cyranův", jehož historie se v tomto malebném kraji Středního Posázaví začala psát již v roce 1257 a kterou každý účastník akce dostal darem. Coby zakladatelka prvního českého "konvivia" Slow Food v roce 1999, považuji celý koncept hodný pozornosti nejen všech členů tohoto mezinárodního hnutí v ČR, ale i čtenářů tohoto portálu.
S Bohdanečskou palírnou, která vznikla v roce 2001, jsem se seznámila již na mezinárodní přehlídce Spirit, kterou v roce 2010 pořádal v pražském hotelu Ambassador-Zlatá husa náš francouzský kolega Eric Gaudet, člen mezinárodní federace novinářů a autorů píšících o vínech a destilátech F.I.J.E.V. (Fédération Internationale des Journalistes et Écrivains des Vins et Spiritueux), kde mne zaujaly ovocné pálenky, a to především kdoulovice a mirabelkovice. Avšak že je tato moštárna a palírna součástí tak velkolepého projektu, který právě v těchto dnech pomalu spatřuje světlo světa, jsem netušila. Používám slov "právě" a "pomalu", neboť vše ještě světu představeno nebylo. V obci Bohdaneč se u rybníka totiž ještě buduje ubytovací zařízení s restaurací, které ponese název "U zchudlých šlechtičen", kde se všechny regionální produkty firmy budou nabízet. Předpokládané otevření je v září a abych pravdu řekla, už se nemohu dočkat...
Cílem společnosti Agnes - Zelená Bohdaneč je výroba produktů, které jsou ryze přírodního charakteru a splňují nejvyšší stupeň kvality. Firma navazuje na tradice místního kraje, snaží se nejen využít bohatství přírody, který tento region nabízí a zužitkovat zdejší zdroje pro přirozenou potravu, ale také vytvořit pracovní příležitosti v místním hospodářství pro život lidí na venkově. V současné době firma provozuje:
Ovocný lihovar a pěstitelská páleniceBohdanečská palírna navazuje na zkušenosti a tradice místních palírníků a má za sebou více než 10 let výroby. Ovoce má svůj původ ve vlastních sadech a u osvědčených pěstitelů. Sortiment tvoří vínovice, pivovice, slivovice, hruškovice, meruňkovice, broskvovice, třešňovice, višňovice, kdoulovice, mirabelkovice a další ovocné pálenky, ale také višňovo-medový likér a pivní likér s medem.
MoštárnaBohdanečská moštárna zahájila výrobu jablečných a hruškových moštů v roce 2011. Používá nejmodernější technologie zpracování ovoce bez chemické konzervace, doslazování a umělých přísad a je držitelem certifikátu Kosher. Mošty jsou baleny do bag-in-box obalů a do budoucna se plánuje rozšiřování druhů zpracovaného ovoce i různých variant obalů. Kapacity moštárny i palírny může využít i ten, kdo chce zpracovat vlastní ovoce.
Chov ovcí a skotuV okolí Ostrova a Bohdanče na rozloze cca 200 ha lze celoročně spatřit stáda ovcí plemene Romney Marsh a rodiny skotského náhorního skotu plemen Highland Cattle a Aberdeen Angus. Zvířata jsou chována volně na ohrazených pastvinách k produkci masa a vlny.
VčelařstvíNa 1100 vlastních včelstev rozmístěných po regionech Vysočiny a Středočeského kraje, o něž se pečlivě stará expert-včelař Pavel Jurášek ze Zlína s manželkou (ta má zase na starosti medové produkty), dává různé druhy medu (květový, smíšený a medovicový) a tradiční medoviny (přírodní, višňovou a mandlovou). Medy nesou certifikát Český med a Kosher a jsou plněny do obalů 400 a 750 gramů.
Pstruhový rájCeloroční produkce ryb a rybích násad a výroba rybích specialit se zaměřením na historicky tradiční druhy ryb jako je kapr, štika, candát, sumec a chov pstruhů a sivenů v moderní ekologické pstruhové farmě, vánoční prodej kaprů. Rybolov může provozovat každý zájemce, který si zakoupí jednu z povolenek a je srozuměn s rybářským řádem vydaným pro daný rybník. Celková produkce je 20 tun ze 7 rybníků na ploše 50 ha. Pstruhový ráj je členem Rybářského sdružení České republiky.
Agroturistika a zařízení pro celou řadu sportovních a rekreačních aktivit se intenzivně připravují. Jak již bylo zmíněno výše, v areálu obce Bohdaneč se buduje penzion s restaurací, který otevře své dveře v září tohoto roku. Catering je plánován pouze na základě místních regionálních surovin a produktů, firma uvažuje do budoucna i o produkci ciderů, nicméně na vinném lístku figurují výhradně regionální vína z Vinných sklepů Kutná Hora a pivo z nedalekého pivovaru Hubertus Kácov.
Značka Agnes: "Agnes" je starodávné jméno, které má svůj původ v řeckém "hagné", znamenající "čistá, nevinná, neposkvrněná". V historii toto jméno nosily například svatá Anežka Česká nebo Římská, díky nimž získalo také na vznešenosti a úctě. Symbolem čistoty a nevinnosti je v křesťanské civilizaci beránek.