O Víně

02.03.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.03.2011 07:00

Report z návštěvy Vinařství Plešingr

V polovině února jsme s kolegy absolvovali řízenou degustaci ve vinařství Plešingr. Podrobný popis degustovaných vzorků přináší dnešní obsáhlá reportáž, ve které nebude chybět spousta fotografií.

S víny rodinného vinařství Plešingr jsem se poprvé setkal ještě v době kamenné našeho portálu, asi před devíti roky. Ale teprve letos se mi podařilo dohodnout návštěvu vinařství ve Velkých Pavlovicích, kde jsme v pěti lidech absolvovali řízenou degustaci. V posledních třech letech jsem se několikrát zastavil v hodonínské vinotéce,abych ve vinotéce nakoupil vína a získal zajímavé informace přímo od zdroje. Pokud vás zajímají mé postřehy a zkušenosti s tímto vinařstvím, projděte si starší recenze případně loňský článek. V případě recenzí šlo většinou o ročník 2000 až 2002, ale v poslední době jsem hodnotil i mladší ročníky (2007 a 2008). Lhal bych, kdybych tvrdil, že nemám k tomuto vinařství určitou slabost. Líbí se mi jejich vize, tj. vyrábět především suchá vína. Srdeční záležitostí pana Plešingra jsou burgundské odrůdy, především Rulandské modré, na které nedá dopustit. I když ještě před pár lety hrozny pouze nakupovaly od stálých dodavatelů/vinohradníků z různých částí Moravy, dnes se již mohou spolehnout také na vlastní hrozny odrůdy Rulandské šedé a Rulandské modré, které začaly před pár lety plodit na viniční trati Stará hora ve Velkých Pavlovicích. Konkrétně se jedná o výměru 1,5 ha vinic. A protože v polovině března zveřejníme rozhovor s Michalem Plešingrem, který vedl kolega Michal Němec, nebudu v tomto článku uvádět technická data a informace týkající se historie vinařství. Zaměřím se především na degustované vzorky a na můj pohled na toto sympatické vinařství.

Vinařství nespěchá s lahvováním a do prodeje jdou vína většinou dobře připravená, která snesou také archivaci. Snahou je bílá i červená vína lahvovat po dvou respektive třech letech. Červená vína dále zrají několik měsíců ve starých barikových sudech, čím se podle mého názoru dostávají úplně někam jinam, než kdyby byla do jednoho roku po sklizni nalahvována a prodána. Trochu mi to připomíná španělský systém denominace a kategorizace (Crianza, Reserva a Gran Reserva).

Z dlouhodobého hlediska je mi u tohoto vinařství sympatická také cenová politika. Ceny se drží na rozumné hranici. Konkrétně zaplatíte 149 až 174,- Kč za pozdní sběr a výběr z hroznů. Za kabinetní vína, rosé a jakostky dáte většinou do 100,- Kč. Výjimku tvoří pouze bílý barrique (220,- Kč) a Rulandské modré z vlastní vinice, u kterého je cena 465,- Kč. Prý proto, aby se neprodávalo. To ostatně v poslední době můžete slyšet na více místech. Vinaři se tak snaží udržet u sebe co nejvíce vína, na kterém jim záleží a když už se najde zájemce, tak si musí bohužel připlatit. A ještě jedno plus musím zmínit. Ve vinařství můžete také nakoupit vína starších ročníků za velmi příznivé ceny (např. jakostní Alibernet 2003 z nakoupených hroznů ve slovenském Strekově za 128,- Kč), a protože se jedná o doprodej, jsou v malých šaržích.

V průběhu ledna jsem si s Michalem Plešingrem ujasnil, co bychom rádi ochutnali. Měli jsme jedinou podmínku a to degustovat suchá případně polosuchá vína. Dále jsme preferovali po sedmi vzorcích bílého a stejné množství červeného vína. Ale jak už to na podobných akcích bývá, předpokládaný počet vzorků se zvedl ze čtrnácti na sedmnáct.

Do Velkých Pavlovic jsme postupně dorazili tři posádky z různých koutů ČR mezi 16 a 17 hodinou. Sraz byl v malebné sklepní uličce Nad Zahrady, která má stejný název jako sousedící viniční trať Nadzahrady (jen se jinak píše). Byla sobota 12. února 2011, celý den bylo slunečné počasí s modrou oblohou. Stihli jsme ještě zapadající slunce nad Starou horou, které vybízelo udělat pár snímků nedalekého "křížku" na polní cestě k viniční trati Nadzahrady. Vešel jsem také přímo do této vinice, kde jsem mohl vidět, jak rozlehlá a členitá trať to je. Nadzahrady znám z hlavní silnice do Bořetic. Travnaté meziřadí na hlinito-písčité půdě bylo po nočním mrazu měkké a réva jako by už čekala na řez, aby mohla nahodit mladé výhonky. Ptal jsem se, kdy se chystají provést řez. Odpověď zněla: "Nejdříve za dva týdny, záleží na počasí." Vrátil jsem se do vinařství, abychom jsme se v nejvyšším patře ubytovali. Degustace probíhala o patro níže v prostorné a sympatické místnosti s kuchyňkou, ve které připravila manželka Michala Plešingra velmi chutné občerstvení.

A nyní již přistoupím k popisu a hodnocení degustovaných vzorků. Dole pod článkem také najdete chronologicky seřazené fotky jednotlivých vzorků a fotografie z prohlídky vinařství.

První, nebo chcete-li zavíňovací vzorek byl Ryzlink vlašský 2007 kabinetní víno (Velké Pavlovice / Stará hora), 13,0 % obj. alkoholu, 100,- Kč, zbytkový cukr 4,2 g/l, kyseliny 5,8 g/l, vlastní hrozny byly sklizeny při cukernatosti 21,0 °NM. Barva čistá, jiskrná a zlato-žlutá. Vůně i chuť velmi svěží, šťavnatá, jako zavíňovací vzorek hodně přesvědčivé a pitelné. V průběhu degustace jsme se k tomuto vzorku ještě jednou vrátili a srovnali ho o rok mladším vlašákem. Víno je pravděpodobně na svém vrcholu, na kterém se může udržet jeden až dva roky. Lahev jsem koupil na samostatnou recenzi. Druhým vzorkem byl Ryzlink rýnský 2009 pozdní sběr (Perná / Bergrus), 154,- Kč, zbytkový cukr 1,9 g/l, kyseliny 5,9 g/l, bezcukerný extrakt 18,4 g/l, cukernatost hroznů 22,6 °NM. Hrozny odkoupeny od pana Čapky (již tři roky po sobě) a podle Michala Plešingra je to asi nejpovedenější rýňák, který v posledních letech udělali. Víno má slabý odstín zeleno-žluté barvy, svěží vůni a odrůdovou chuť. Cítím zde slabou mineralitu, ale víno potřebuje ještě čas, aby se ukázalo. Bílá vína ročníku 2009 byla totiž nedávno nalahvována, další budou lahvována v březnu 2011. Červená vína jsou pak lahvována o rok až dva později než bílá, ale k tomu se dostanu později. Archivační potenciál 2012 až 2013, já osobně ho vidím delší. Třetím vzorkem bylo Chardonnay 2009 pozdní sběr (Perná / U Boží muky), 13,5 % obj. alkoholu, 164,- Kč, zbytkový cukr 2,5 g/l, kyseliny 6,9 g/l, bezcukerný extrakt 22,5 g/l, cukernatost hroznů 22,0 °NM. Hrozny odkoupeny od pana Volaříka. Také tato šardonka mi přišla ještě mladá a zatím pod vlivem vyšších kyselinek, které potřebují čas, aby lépe zapadly do celku. Archivační potenciál 2014 až 2015.

Na čtvrtý vzorek jsem se hodně těšil. Dobře si pamatuji na výjimečné Sylvánské zelené 2007 pozdní sběr (hodnocení 8-9-10), které je ze stejné tratě jako Sylvánské zelené 2009 výběr z hroznů (Popice / Sonberk), 14,5 % obj. alkoholu, 174,- Kč, zbytkový cukr 3,6 g/l, kyseliny 5,9 g/l, bezcukerný extrakt 21,2 g/l, cukernatost hroznů 25,0 °NM. Hrozny byly odkoupeny, jako zmíněný sylván, od společnosti Gotberg. Hodnota alkoholu nás hodně zarazila a vyvolávala určité obavy, které se nakonec naplnily. Ano, alkohol rušil, při polknutí nešlo ignorovat pichlavý ocásek. Vůně i chuť nabídla krásné ovocité tóny, které se snažili dostat z vína ven, ale chce to mnohem delší čas na prozkoumání. Až druhý den ráno, při snídani jsme lahev odšpuntovali a zkoumali, jak se víno bude jevit po kontaktu s kyslíkem. A bylo to o něčem jiném, jemnost a ovocitost rázem ubila vysoký obsah alkoholu. Myslím si, že tento sylván má před sebou zajímavý vývoj. Archivační potenciál 2013 až 2014, odhaduji ho ale minimálně až do roku 2015! Pátý vzorek byl doprodej zbytku šarže vyráběné pro jednu restauraci v Praze, kterým bylo Rulandské šedé 2007 pozdní sběr (Popice / Svidrunk), 13,0 % obj. alkoholu, 174,- Kč, zbytkový cukr 2,3 g/l, kyseliny 6,2 g/l, bezcukerný extrakt 20,0 g/l, cukernatost hroznů 22,2 °NM. Hrozny byly odkoupeny od společnosti Gotberg. Očekával jsem podobný projev jako nedávno recenzované Rulandské šedé 2008 pozdní sběr (barrique), které bylo sice z jiné vinice (Hrušky / Hastrmany), ale rozhodně nezklamalo, spíše naopak. Barva nabídla výraznější odstín, než předchozí vzorky. Také vůně i chuť byla poznamenána vyzrálejším projevem, kdy sušené tropické ovoce a jemná nazrálost krásně zapadlo do celku. Archivační potenciál 2011 až 2012.

Šestý vzorek byla Pálava 2008 pozdní sběr (Popice / Panenský kopec), 13,0 % obj. alkoholu, 154,- Kč, zbytkový cukr 1,3 g/l, kyseliny 6,0 g/l, bezcukerný extrakt 18,5 g/l, cukernatost hroznů 21,4 °NM. Hrozny byly odkoupeny od společnosti Gotberg. Sběr hroznů proběhl dříve kvůli kyselinkám, protože byla obava, že pozdější sklizeň respektive vyšší cukernatost hroznů bude na úkor kyselin a svěžesti. Barva a vůně byla nádherně odrůdové (růže, koření), ale v chuti Pálava ztrácela dech, měla tenčí tělo i závěr. Archivační potenciál 2011 až 2012. Sedmý vzorek byl polosuchý Ryzlink vlašský 2008 pozdní sběr (Mukulov / Za cihelnou), 154,- Kč, zbytkový cukr 6,9 g/l, kyseliny 6,0 g/l, bezcukerný extrakt 23,0 g/l, cukernatost hroznů 22,2 °NM. Hrozny byly napadené botrytidou a odkoupeny od Zdeňka Peřiny. Barva měla světlejší odstín, vůně nabídla krásné tóny vyzrálých hroznů. Vyšší zbytkový cukr velmi dobře zapadl a nebyl poznat také díky vyšší kyselince. Tento vzorek jsme porovnávali s prvním. Více se mi líbil o rok starší kabinet, protože vyhledávám nazrálejší vína, ale ani tento pozdní sběr nebyl vůbec marný.

Osmý vzorek byl polosuchý Sauvignon 2008 pozdní sběr (barrique) (Strážnice / Horní hory), 12,5 % obj. alkoholu, 220,- Kč, zbytkový cukr 7,5 g/l, kyseliny 6,8 g/l, bezcukerný extrakt 21,4 g/l, cukernatost hroznů 22,0 °NM. Hrozny byly odkoupeny od pana Baňaře. Vyrobeno bylo 1.100 lahví (0,75 L). Víno zrálo 12 měsíců v nových barikových sudech z francouzského dubu Allier objemu 500 L (střední toastování). Víno mělo krásnou jiskru, barvu a intenzitu. Ve vůni se rozprostřela jemná vanilka a kouřovinka. Také chuť nabídla vanilku a kořenitý závěr. Dotyk s dubem mi přišel větší, ale časem se projev sudu zmenší. Je to víno na hlubší prozkoumání, koupil jsem proto na samostatnou recenzi. Archivační potenciál odhaduji na rok 2013 až 2014. Když jsme druhý den ráno okoštovali znovu, žasli jsme nad stále nádhernou vůní i chutí, kterou ocení milovníci bílých vín zrajících v barikovém sudu. Devátý, poslední vzorek bílého vína, byl jaksi mimo plán. Jednalo se o Irsai Oliver ročníku 1996, který den před naším příjezdem Michal náhodou našel v archivu. Hrozny byly odkoupeny od nedaleké Šlechtitelské stanice vinařské ve Velkých Pavlovicích. Podrobnější údaje, vzhledem ke stáři vína, nebylo možné zjistit. Celistvý korek nesl potisk jména otce Michala Plešingra a ročník 1996. Přežil a byl ve velmi dobré kondici. Jen na jedné straně korku bylo vidět promočení a černá plíseň, která se naštěstí negativně nepromítla do kvality vína. Barva byla intenzivní, slámově žlutá a čistá. Vůně byla hodně zajímavá, postupem času a dekantací se neskutečně měnila od bezinek a květového pylu až po konzervu z ovoce a šťávy z vyzrálých hroznů. Dokonce padl názor, že iršaj chutná jako hobzinková šťáva :-) Jako rarita určitě tento vzorek posloužil a nás měl nastartovat na degustaci červených vín.

První dva vzorky červeného vína se týkaly odrůdy Dornfelder. Desátý vzorek byl Dornfelder 2008 pozdní sběr (Moravská Nová Ves / Vinohrady), 12,5 % obj. alkoholu, 165,- Kč, zbytkový cukr 2,1 g/l, kyseliny 5,0 g/l, bezcukerný extrakt 23,0 g/l, cukernatost hroznů 21,4 °NM. Hrozny byly odkoupeny od pana Hanzlíka. Velmi intenzivní purpurově červená barva. Ve vůni sušené švestky, v chuti plné a kořenité tóny díky zrání ve starých barikových sudech. Jak jsem již zmínil výše, červená vína jsou minimálně o rok později lahvována a zrají několik měsíců ve starých barikových sudech, která dodají třísla a posunou vína do další dimenze. Archivační potenciál 2011 až 2014, opět si myslím, že má našlápnuto na delší trať a v budoucnu nás příjemně překvapí. Jedenáctý vzorek byl polosuchý Dornfelder 2007 kabinet (Kostice / Díly), 13,0 % obj. alkoholu, 148,- Kč, zbytkový cukr 6,3 g/l, kyseliny 4,6 g/l, bezcukerný extrakt 27,0 g/l. Hrozny byly odkoupeny od pana Lenkoviče. Barva velmi podobná jako předchozí vzorek. Ve vůni i chuti ale zaostávalo za pozdním sběrem. Zdálo se mi jaksi "ušlápnuté" a potřebuje čas, aby se ukázalo, co v něm je. Třísla mi přišla tvrdší a víno méně ovocnější.

Dvanáctým vzorkem bylo suché Cuvée 2008 pozdní sběr (Dubňany / Dubňanská hora), 12,0 % obj. alkoholu, 158,- Kč, zbytkový cukr 2,7 g/l, kyseliny 5,2 g/l, bezcukerný extrakt 33,0 g/l, cukernatost hroznů 21,2 °NM. Hrozny byly sklizeny 8. října 2008 a odkoupeny od pana Grufíka. Víno bylo vyrobeno ze tří odrůd ve stejném poměru: Merlot x Modrý Portugal x Zweigeltrebe. Lahev byla ověnčena medailí TOP77 ČR 2010/2011. Granátová barva střední intenzity. Široká, ale těžko zařaditelná vůně, ve které jsem poznal herbální i kořenité tóny. V chuti byl opět poznat dotyk s dubem (starý barikový sud) a nastupující nazrálost. Archivační potenciál 2012 až 2016. Toto cuvée si své milovníky určitě najde. Třináctý vzorek bylo suché Rulandské modré 2007 výběr z hroznů (Šardice / Kameny), 13,5 % obj. alkoholu, 174,- Kč, zbytkový cukr 2,9 g/l, kyseliny 5,1 g/l, bezcukerný extrakt 26,0 g/l, cukernatost hroznů 24,4 °NM. Hrozny byly odkoupeny od Pavla Karlíka. Pinot byl lahvován až v roce 2010 a zrání ve starém barikovém sudu ho opět posunulo do nové dimenze, ale podle mne potřebuje ještě pár let, aby se srovnalo. Barva měla purpurově červený odstín. Vůně mi připadala těžká, ale zatím bych v ní pinot nehledal. Druhý den jsem ho zkoušel a znovu jsem si říkal, že to prostě není pinot, jaký mám rád. Archivační potenciál je minimálně do roku 2016 a s jeho otevřením bych určitě nespěchal.

Se čtrnáctým vzorkem jsem se již setkal loni v dubnu na výstavě vín v Ratíškovicích. Jednalo se o suchý Merlot 2007 výběr z hroznů (Popice / Svidrunk), 13,5 % obj. alkoholu, 174,- Kč, zbytkový cukr 3,0 g/l, kyseliny 5,6 g/l, bezcukerný extrakt 24,9 g/l, cukernatost hroznů 24,0 °NM. Hrozny byly sklizeny 7. listopadu 2007 a odkoupeny od společnosti Gotberg. Získalo medaili Král vín 2010 a v roce 201 bylo lahvováno. Také zde bylo poznat zrání ve starém barikovém sudu, Merlot působil těžkým dojmem, nebylo to žádné ploché víno. Archivační potenciál minimálně do roku 2015 a předpokládám zajímavý vývoj. Mám jednu lahev stále uloženou v archivu a určitě se dostanu k samostatné recenzi. Po tomto vzorku jsme se odebrali do nejnižšího patra, kde je archiv vín, nerezové tanky a barikové sudy (nové i staré). Přímo z tanku jsme degustovali Alibernet 2007, který čekal na uložení do dubového sudu a poté na lahvování. Měl nádhernou chuť (sušené švestky a povidla) a přímo pobízel k dalšímu doušku. Jako malou specialitu jsme ochutnali přímo z barikového sudu Cabernet Sauvignon 2009 výběr z bobulí (cukernatost hroznů 27,0 °NM), který měl zbytkový cukr na hodnotě polosladkého vína, ale nebylo to poznat díky výbornému extraktu a dotyku s dubem. Dále pak Rulandské šedé 2009 pozdní sběr přímo ze sudu barrique. Po návratu zpět do degustační místnosti jsme před sebou měli poslední tři vzorky.

Patnáctý vzorek byl suchý Alibernet 2008 pozdní sběr (Dolní Bojanovice / Zadní hora), 12,8 % obj. alkoholu, 165,- Kč, zbytkový cukr 1,0 g/l, kyseliny 5,3 g/l, bezcukerný extrakt 28,9 g/l, cukernatost hroznů 21,4 °NM. Hrozny byly odkoupeny od paní Kotáskové. I zde byla příjemná a jemná švestková vůně a kořenitost. Více mne ale oslovil o rok starší Alibernet, který jsme degustovali přímo z tanku. Šestnáctý vzorek byl suchý Cabernet Sauvignon 2007 výběr z hroznů (Moravská Nová Ves / Vinohrady), 13,0 % obj. alkoholu, 174,- Kč, zbytkový cukr 3,4 g/l, kyseliny 5,0 g/l, bezcukerný extrakt 27,9 g/l, cukernatost hroznů 24,0 °NM. Hrozny byly odkoupeny od společnosti Agromorávia. Barva granátově červená, v chuti i vůni ovocito-dřevité tóny, nasládlá vanilka a povedený závěr. Archivační potenciál 2011 až 2015, a předpokládám jeho zajímavý vývoj. Poslední, sedmnáctý vzorek, bylo suché Rulandské modré 2006 výběr z hroznů (barrique), které je vyrobeno z vlastních hroznů (Velké Pavlovice / Stará hora), 14,5 % obj. alkoholu, 465,- Kč, zbytkový cukr 3,7 g/l, kyseliny 5,3 g/l, bezcukerný extrakt 33,3 g/l, cukernatost hroznů 25,2 °NM. Lahev má jinou adjustáž, ze které je patrná odlišnost i noblesnost. Visačka s názvem Francle také oprašuje původní název viniční tratě (dnes je součástí Staré hory). Zátka dlouhá 50 mm z celistvého korku je přímo předurčena k archivaci. Víno má výborný archivační potenciál, je predikován minimálně na 10 let! Pinot zrál 1 rok v nových barikových sudech a poté další rok v lahvi, než jde do prodeje, což připomíná španělský systém denominace. Světlejší odstín cihlově červené barvy měl na rozdíl od výše zmíněného Rulandského modrého 2007 výběr z hroznů typickou barvu této odrůdy. Ve vůni jemná kouřovinka, viskozita velmi dobrá a přesvědčivý vzhled. V chuti bylo víno velmi plné a hutné. Podle mne se bude dalším nazráváním krásně měnit a zakulacovat, bude určitě zajímavé sledovat jeho další vývoj. Vysoký obsah alkoholu (14,5 % obj.) byl výborně zakomponovaný do celku, na rozdíl od výše zmíněného sylvánu 2009 výběr z hroznů. Cena za lahev je hodně vysoká a přiznám se, že mne zatím pinot nepřesvědčil, abych za něho dal tolik peněz. Ano, chápu "strategii" vinařství, cena je stanovena tak vysoko úmyslně, aby se víno neprodávalo, ale podle mne se to nemusí setkat s pochopením, pokud nepoznáte rozdíl v kvalitě. Lahev získala několik ocenění: Král vín 2010, Zlatou medaili na Festwine 2009 a Mělnickou pečeť 2010. Ještě jsem ale nenašel dostatek odvahy, dát za lahev 465,- Kč, takže na samostatnou recenzi asi nedojde. Tímto vzorkem jsme zakončili řízenou degustaci a mohli jsme se pomalu vrátit ke všem vzorkům pro zkontrolování a případné doplnění vlastních poznámek. Diskuze na různá témata plynule pokračovala až do finále, kdy jsme se s kolegy pustili do tradiční slepé degustace, která spočívala v tom, že postupně každý z nás odešel z místnosti, aby se pokusil ze svých poznámek a paměti poznat, co jsme mu nalili do skleničky. Kolegové mne naprosto dostali na vzorek Ryzlinku rýnského 2009 pozdní sběr, který jsem vůbec nepoznal. Alkohol a únava vykonala své, takže jsme se postupně po půlnoci vypravili na kutě.

Ráno po snídani jsme Michalovi nahlásili, jaká vína chceme nakoupit a společně jsme se vydali na nákup do nedávno otevřeného vinařství Krásná hora ve Starém Poddvorově. Štěstí měli ti co neřídili, protože nás Marek Vybíral okamžitě zval k nerezovým tankům a barikovým sudům na degustaci. Dostalo se také na koštování lahvovaných vín, takže jsme koštovali mimo plán až do jedné hodiny odpoledne :-) Do Krásné hory nám kolem oběda Michal Plešingr přivezl kartóny s víny, které jsme si objednali a zapojil se s námi do diskuze na téma snoubení vín a pokrmů.

Byl to povedený víkend a každému zájemci doporučuji domluvit se na podobné degustaci. Uděláte si obrázek o aktuálně prodávaných vínech, která si samozřejmě můžete také nakoupit. O některých vínech se ještě zmíním v samostatných recenzích a pravidelných měsíčních přehledech.

1-20 | 21-40 | Vše
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4747x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5