O Víně

09.09.2009 Neználek Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.09.2009 07:00

Novosedelská potulka

Zajeli jste si o prázdninách na Moravu. Ne? Jak to může vypadat v Novosedlech a okolí najdete v dnešním článku.

Počasí v druhé polovině srpna bylo nepříjemně krásné. Horko k zalknutí. V penzionu u Kovácsů zrovna probíhaly stavební práce. Staví se zde parkoviště a větší bazén ve stínu prvorepublikového betonového bunkru. Ubytování je trochu stísněné a pokoje s uklidňujícím výhledem do vinohradu, se díky sluníčku a materiálu budovy žhavily do nedýchatelna. V restauraci přes cestu od penzionu se dalo průměrně dobře najíst a zapít to dobrým sudovým vínem. Například neuvěřitelně šťavnatý kuřecí řízek se sudovým Veltlínským zeleným, kde obojí představovalo nadprůměr. Obsluha dobrá, dokáže doporučit víno, dobře vědí, co prodávají. V jednom ze sklepů je možnost ochutnávky nebo nákupu sudového i lahvového vína.

První den jsme opustili Novosedly a zamířili do sousedního Drnholce. Kam jinam než do Nového Vinařství. Otevřeno ve všední dny od 8 do 15 hod., v pátek až do 19 hod., v sobotu od 8 do 19 hod. Návštěva nám nevyšla optimálně. Setkali jsme se tam s objednanou skupinou a náš nejmenší si zavelel, že se mu námi zvolený program nelíbí. Velmi velkorysou nabídku ochutnání zdarma jsme tak bohužel řádně nevyužili. Přesto jsem víceméně ve spěchu poletěl 11 vzorků cépage. Vinařství neklade důraz na uvádění přívlastků, všechna vína jsou „jen" jakostní, tratě vinic také nejsou uváděny. Nebudu se nějak šíře rozepisovat, ale zaujaly hned první růžáky. Merlot rosé 2008 11,5 %, zbytkový cukr 2,7 g/l, kyseliny 6,5 g/l - osvěžující, Rulandské modré 2008 12,5 %, cukr 6,2 g/l, kyseliny 6,1 g/l - voňavé, zbytkový cukr doplňuje, Cabernet Sauvignon 2008 11,5 %, cukr 4,7 g/l, kyseliny 7,3 g/l - zajímavá vůně černorybízového Sauvignonu Blanc. Z bílých bych zmínil Veltlínské zelené 2007 12,5 %, cukr 2,2 g/l, kyseliny 6,4 g/l - zelenkavé, příjemně suché, dobře pitelné víno, Muškát Ottonel 2008 10,5 %, cukr 12 g/l, kyseliny 5,3 g/l - zmiňuji proto, že Otttonel mám raději než moravský a že tento se docela povedl. A hlavně 12 g zbytkového cukru je nejvíc co v řadě cépage najdete!

Dojmy. Vinařství je slině zaměřeno na marketing a design. Dokonce pro mě tak výrazným způsobem, že některé věci vám přijdou až neobvykle podivné. Marketingově mají odvedený velký kus práce. Vinařství bych také udělil medaili za odhodlání vyrábět suchá vína. Analytické údaje jsou lákavé, ale na vínech by to chtělo ještě trochu „máknout". Žádný moment překvapení, žádné záhadné vrstvení, prostě dobře zvládnutá technologie, ale poněkud nudná. Zbytek, jako prostředí (např. klimatizovaná degustační místnost), přístup, jednání, ochota, je velmi příjemný.

Druhý den jsme usedli pod pergolu degustačního sklepa Vinařství Marcinčák. Otevřeno 11 do 18 hod. (květen - září), zbytek roku od 10 do 16 hod. Nevím, co jsem dělal doposud, že jsem si nevšiml, že produkce vinařství je díky zbytkovým cukrům spíše pastvou pro včely :o) Sympatická brigádnice nám ulévala vína dle nabídky. Jeden vzorek stojí 15,- Kč. Vína s vyšším přívlastkem, bobulový výběr, slámové ochutnat nejde. Ochutnali jsme 10 vzorků. Některá vína, jakoby nesla stopy únavy. Přesto že lahve byly označené datem otevření a byly uzavřené vakuovým špuntem. Proto zmíním jen to, co nám chutnalo. Chardonnay 2006 výběr z hroznů, Dobré Pole, Daniel 13,5 %, zbytkový cukr 20 g/l, kyseliny 7,7 g/l - tak toto by šlo, vůně tropického ovoce, žlutého ovoce (špendlíky?), v chuti med a hrozinky, cukr s dostatečnou kyselinkou. Trať Daniel potvrzuje svůj talent pro tuto odrůdu. Svatovavřinecké 2006 pozdní sběr, Novosedly, Nad sklepy 12,5 %, zbytkový cukr 3,1 g/l, kyseliny 5,9 g/l - temná barva, vůně do Frankovky. Že by povolená 15 % příměs? Vůně ovocnější. Tříslovitě chutné, zábavné, chuť v závěru svíravá, plnější. Hezký kousek a připraven k pití. Rulandské modré 2005 výběr z hroznů, Novosedly, Růžová hora 13 %, zbytkový cukr 3, g/l - vysoká, na RM extra vysoká barva (že by opět 15 % příměs?). Ve vůni marmeládové, chuť následuje, dlouho drží na patře, extraktivní. Ta barva mě sice znepokojuje, ale víno se pije nádherně.

Dojmy. Vinařství má svoji cestu ohledně cukernatostí a tím následně i zbytkových cukrů ve víně. Když je kupec, je i prodejce. Vždyť i mě nakonec zaujalo dvacetigramové Chardonnay. Červené starších ročníků jsou kupodivu stále v prodeji. Nevadí, můžete je pít hned. Degustační sklep a posezení vedle něj stojí určitě za zastávku. Stejně tak lákavě vypadá naučná stezka vinicí. Poznávací designový znak vinařství, kvádry ze světlého kamení v drátěné kleci, jsou pěkné, originální a snadno zapamatovatelné. Zde se omlouvám, že ve vlastních fotkách jsem nenašel nic vhodného, proto jsem použil jiný zdroj.

Třetí den jsme zalezli do degustačního sklepa Vinařství Kovács. Otevřeno do 19 hod. Přehled nad tím co byste chtěli pít, vám umožní nabídková tabule s uvedením trati i šarže. Přijde mě to opravdu praktické. Věnovala se nám mladá brigádnice, ale nalévat a prodávat sudové víno i lahve bylo na jednu osobu moc. Ochutnali jsme 10 vzorků, zmíním jen to zajímavé. Veltlínské zelené 2008 pozdní sběr, Dobré Pole, Daniel, 06/08 12 %, zbytkový cukr 1,3 g/l, kyseliny 6,2 g/l - barva se zelenkavým nádechem, vůně bílého a zeleného pepře s medem, intenzivní. V chuti harmonické, svěží, skvěle suché s povzbuzující kyselinkou. Krásný a hlavně suchý vzorek! Rulandské bílé 2008 pozdní sběr, Novosedly, Kamenný vrch, 15/08 13,5 %, zbytkový cukr 4,9 g/l, kyseliny 6,1 g/l - vůně s atributy Chardonnay. Chuť ovocná, plná dlouhá. Harmonické příjemné víno. Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr, Nový Přerov, Na štrekách, 26/08 13 %, zbytkový cukr 2,2 g/l, kyseliny 6,1 g/l - trochu angreštová vůně se sklony k petroleji. V chuti šťavnatá na RR ne moc vysoká kyselinka, mě vyhovuje. I přes náznaky petroleje se mě toto víno líbí. Je živé rozverné, osvěžující, suché. Jde o mladšího sourozence úspěšného Ryzlinku rýnského 2007 pozdní sběr, Nový Přerov, Na štrekách, 25/07. Ten jsme také pili, ale jen jsem si potvrdil mé dojmy z galerie RR 2009, kde se stal šampionem v kategorii do 12 g/l. Toto jde mimo mě a kupodivu mě nepřekáží 9 g kyselin, ale spíš vlezlá aromatika. Tři ochutnaná červená vína mě zde nezaujala. Zaujala mě ale lahev, kterou jsme si koupili na pokoj. Regentské cuvée 2008 pozdní sběr, Nový Přerov, Na štrekách, 11/08 12,5 %, zbytkový cukr 1,5 g/l, kyseliny 4,7 g/l - jde totiž o víno čistě z hybridní odrůdy Regent (křížení 20 % jiných druhů než vitis vinifera). Tato odrůda není zapsána ve státní odrůdové knize a tak řazením mezi známkové víno se vinařství vyhnulo zemskému zatřídění vína (i tak si myslím, že by tam ten přívlastek být neměl). Vino je to temno temné, těžké. Vůně borůvek a ostružin. V chuti naleznete také černé lesní ovoce, převážně ty borůvky. Chuť mě naprosto zahltila, bylo toho jaksi moc. Lahev se zdála bezedná. Připadal jsem si jako bych pil nějaký koncentrát vína. Na horký letní večer nevhodná volba.

Dojmy. Myslím, že vinařství dobře ví, co chce dělat a dělá to dobře. Orientace na koncového zákazníka je všude patrná. Naštěstí to tolik není patrné na vínech, které se lacině nepodbízí, ale na druhou stranu je jejich škála natolik široká, že si každý „to své" víno najde. Jedinou výtku, jenže zřejmě neřešitelnou, bych měl k umístnění sklepa. Je jistě pro vinařství strategické, že je blízko frekventované cesty, jenže těžké kamiony z nedaleké cihelny i ostatní silniční provoz nepříjemně k venkovnímu posezení doléhá. Jezdím za vínem, abych si užil i klidu v přírodě a zde ho zrovna moc není.

Další větší místní vinařství Vinofol jsme navštívit nestihli. V okolí bylo spousta dalších menších sklepů nabízející ochutnávku, ale mnohem častěji jen burčák. Na cestu domů jsem se svolením paní Kovácsové orval trochu muškátových hroznů podél chodníčku k penzionu a byly už zralé a velmi dobré. Také jsem se o této dovolené zabýval ještě jinou činností související s vínem, ale o tom až v článku za týden.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2379x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5