Maule - v srdci Chile
"En el corazón de Chilese alza orgullosala majestuosa cordilllera,fértiles tierras.Es la Región del Maule,tierra de intelectuales y poetas,tierra donde se cobija la historia.Un trozo de Chileestá cautivo en el Maule,fascinante vivencia es recorrerla,impregnarse de sus recodos y tradiciones,una aventura para quien la descubreinolvidable para quien la conoce..."
V samém srdci Chile se z úrodných plání pyšně zdvihají majestátné Andy. Je to v regionu Maule, v zemi intelektuálů a básníků, v níž se píše historie. V koutku Chile, který se jmenuje Maule, je cestování fascinujícím zážitkem. Ve všech jeho zákoutích poznáte tradice, což znamená dobrodužství pro ty, kdo je objeví a nezapomenutelnou vzpomínkou pro ty, kdo je již znají... Více se o tomto regionu dočtete v dnešním článku.
Region Maule, jenž je zároveň největší vinařskou oblastí Chile, bývá nazývan el corazón de Chile neboli srdcem této krásné země. Nachází se přibližně 250 km jižně od Santiaga a skládá se ze čtyř provincií: Curicó, Talca, Linares a Cauquenes. Hlavním městem oblasti je Talca.
Geograficky se Maule dělí na tři hlavní horská pásma: Cordillera de los Andes (Andy) vyznačující se aktivní vulkanickou činností, horskými jezírky a lagunami, Precordillera (předhůří And) s úrodnou planinou Centrálního údolí s vinicemi, kterou protínají četné řeky a Cordillera de la Costa (přímořská pahorkatina) s plážemi a letovisky. Klimatické podmínky jsou tzv. „středomořské", což znamená, že teplá, suchá léta střídají chladné, vlhké zimy, mírné podzimy a jara.
Agentura Sernatur a Gobierno Regional del Maule, regionální turistická kancelář oblasti Maule, nabízejí návštěvníkům kromě slavných vinařských stezek (Rutas del Vino) také několik dalších poznávacích tras v této oblasti:
Ruta Aventura en la Cordillera je určena všem, koho lákají exkurze a túry v Andách, pěší či koňmo, trekking, rafting, horolezectví... Jedním z nezapomenutelných zážitků před přistáním v Santiagu je pohled na majestátné Andy a jejich dominantu, kterou je nejvyšší hora jižní Ameriky Aconcagua (6 982 m). Cordillera del Maule sice nedosahuje těchto závratných výšek, nicméně i na vrcholech Planchon (4 090 m), Peteroa (3 603 m), Descabezado Grande (3 953 m) a Azufre (4 100 m) si milovníci horolezectví určitě přijdou na své. Také další přírodní divy, jako jsou sopky Pellado, San Pablo či San Pedro, vodopády El Salto de la Leona (Lví skok), anglický park El Parque Inglés pro trekking a projížďky na koních nebo Laguna del Alto, jsou prostě místa, která nelze opomenout.
Ruta Costa Soprendente vede po pobřeží Pacifiku a jeho okolí. Z letovisek a pláží stojí za zmínku např. Playa La Trinchera s písečnými dunami Dunas de Putú, přístavem Constitución a slavnými skalnatými útvary La Piedra de la Iglesia, Las Ventanas a El Arco de los Enamorados. Velkým lákadlem je i jezero Vichuquén, ideální pro vodní sporty a surfování, či přírodní rezervace Laguna Torca. Na cestě z Constitución do Cauquenes stojí za to se zastavit ve městě Chanco, známém nejen koloniální architekturou, ale také sýry a volskými spřeženími. Letoviska Pelluhue a Mariscadero nabízejí kombinaci venkova, lesů, moře, černých písečných pláží s luxusem hotelů a restaurací specializujících se na plody moře. Dále na jih přes Cardonal, Chovellen a Quilicura vede stezka podél osamělých pláží, která končí v Tregualemu.
Milovníky historie potěší Ruta Pueblos Coloniales - naučná trasa seznamující s tradicemi regionu Maule, jeho typickou koloniální architekturou a lidovými řemesly. K nezbytným zastávkám patří Teno, známé dostihy, rodeem a typickými „venkovany" huasos s jejich hudbou a zpěvem, dále městečko Vichuquén, které vyniká koloniálními domy casas patrimoniales a národopisným muzeem, Villa Prat s jeho červenými střechami, San Javier v plné koloniální kráse s hlavní avenidou lemovanou palmami, Huerta de Maule y Nirivillo, jehož kostely jsou národní památkou, a Cauquenes s budovami z 19. století. Zapomenout nelze ani na Villa Cultural Huilquilemu, proslavenou rustikálním lidovým uměním a ručními pracemi, zejména výšivkami - v roce 1979 ji založily místní ženy, dnes převážně sedmdesátnice.
Ruta Termas y Naturaleza je lázeňská stezka s přírodními horkými prameny, sirnými lázněmi, bazény s bahenními koupelemi a minerálními vodami. K populárním destinacím patří Baños de San Pedro, Baños del Medano, Termas de Quinamávida, Termas de Panimávida, Termas de Catillo aj.
Po stopách tradičních lidových řemesel a gastronomie vede Ruta Artesania y Gastronomia, jež zahrnuje místa jako již zmíněná města Vichuquén a Pelluhue, dále pak Colbún, Pilén, Quinamávida či Rari. Ruta Museos del Maule je cestou po muzeích. K zastávkám patří historické a antropologické muzeum Colbún, koloniální muzeum Vichuquén, muzeum O‘Higginiano výtvarného umění, muzeum Villa Cultural Huilquilemu, muzeum Guadalupe del Carmen, muzeum Arellano a mnoho dalších. Milovníkům přírody je pak určena Ruta Reservas y Excursiones, naučná stezka přírodními rezervacemi a parky s typickou flórou a faunou.
Na vlastní očiPři mé nedávné návštěvě Chile u příležitosti hodnocení vín v mezinárodní soutěži Catad'Or Chile, která se konala v hlavním městě regionu Maule, nám organizátoři v rámci Ruta del Vino Valle de Maule a Ruta del Vino Valle de Curicó připravili zajímavý program - samozřejmě s důrazem na místní folklór, kulturu a gastronomii.
Naše výprava začala na nádraží Talca, kde nás přivítala část folklórní skupiny Almas de Mi Tierra (Duše mé země) písní a tancem. Společně jsme pak nastoupili do úzkokolejného vlaku zvaného el último Ramal. Jde o poslední takový vlak, který se v Chile zachoval z období ekonomického rozmachu 19. století. Spojuje hlavní město Talca s přístavem Constitución na pobřeží Tichého oceánu. Jeho 88 km dlouhá trasa vede podél řeky Maule, přes 14 mostů (jeden z nich dokonce navržený následníkem Gustava Eiffela), vinicemi a pitoreskními vesničkami s koloniální architekturou typických casas patrimoniales.
Vystoupili jsme ve stanici Curtiduria, známé svou produkcí selských vín zvaných chicha. Jedná se o neprokvašený sladký nápoj, který se v Chile pije jako u nás burčák, zejména pak o slavnostech jako je Den nezávislosti 18. září. Stejně jako burčák to není hotové víno, ale rozdíl spočívá v tom, že se může vyrábět nejen z plodů révy vinné, ale i z jablek, kukuřice a jiných plodin. Následovala recepce v rustikálním malovinařství kde se chicha podávala v tykvové nádobce za doprovodu pečených taštiček zvaných empenadas plněných masem a sýrem. To vše v rytmu hudby, písní a tanců souboru Almas de Mi Tierra, jehož členové byli oděni do barevných krojů a rovněž nám předvedli lidový tanec Cueca. Chilský chasník el huaso, jenž je vždy elegantně oděný (širák, poncho, úzké kožené kalhoty a vysoké boty s ostruhami) a jeho partnerka huasa (zvaná též china) v pestrých šatech a sukních s několika spodničkami, které se při tanci překrásně vlní, v něm předvádějí rituál, jenž lze přirovnat ke kohoutím námluvám. Taneční páry každého věku spolu flirtují, ale nikdy se nedotknou - on se přiblíží, ona se od něj vzdaluje a přitom se na něj upřeně dívá přes rameno. Mávají na sebe bílými kapesníčky, on stepuje a jeho ostruhy o sebe cinkají, jak předvádí expertně své kroky a přibližuje se ke své partnerce znovu a znovu...
Ačkoliv polovina obyvatel Chile bydlí v hlavním měste Santiagu, většina z nich má sentimentální až emocionální vztah k venkovu - el campo. Venkovské tradice, fiesty, rodea a folklór obecně jsou dodnes velmi živé.
Říká se, že Španělé přicválali do Latinské Ameriky na koních se sazenicí révy vinné v ruce, není proto divu, že obojí jde ruku v ruce dodnes a mnohá vinařství v Chile se angažují i v jezdeckých a dostihových aktivitách. Na koních, mulech a oslích jsme z puebla Curtiduria pokračovali k výletnímu místu na pobřeží laguny, kde nás čekal piknik s autentickou gastronomií jižního Chile - almuerzo chileno al aire libre.
Podával se salát z palmových srdcí a avokáda ensalada palmito y palta, marinované ceviche z chobotničky (pulpo), naložené malé houbičky s čerstvým koriandrem zvané dihuene nebo také quireñes, připomínající miniaturní choroše, které rostou na stromech v jižním Chile, hutná selská kuřecí polévka cazuela de pollo a jako hlavní jídlo curanto, pokrm pocházející z ostrova Chiloé, jenž se rozšířil po celém jihu Chile a Argentiny. Nazývá se také pulmay a jde o typický „kotlík" darů moře, masa, brambor a zeleniny, který se tradičně připravuje ve vyhrabané díře v zemi o hloubce nejméně 1,5 metru, naplněné kameny rozpálenými v ohni. Každá ingredience se zvlášť zabalí do listů místní rebarbory nalca nebo fíkovníku (postačí i list zelný), pak se vše přikryje hliněnou nádobou a vlhkou jutovinou, což vytváří efekt jakéhosi obřího „papiňáku", v němž se pokrm pozvolna vaří asi hodinu. Jako doprovod se přikusuje tradiční chléb tortilla, vzhledem i chutí připomínající náš škvarkový „křestný pekáč", sopaipilla (smažené krekry typu tortillas z mouky a dýňové dužniny) a tortilla de rescoldo, chléb pečený v horkém popílku, který se podává úplně na závěr. Sladkou tečku menu uzavírala šťáva z ovoce chirimoia (Annoma reticulata) neboli plod lahvovníku ve sklenici se sušenou broskví, která v sirupovém nálevu nabobtná, smíchaná s cereáliemi Inků zvanými quinoa (kinoa, kinua), jež trochu připomínají kroupy. Populární byl také dezert tres leches, vyrobený ze tří druhů kondenzovaného mléka a smetany.
K této hostině pod širým nebem se samozřejmě výborně snoubila vína oceněná v soutěži Catad'Or Chile, jejichž vinařství degustátoři během svého pobytu v Chile také navštívili. Z oblasti Maule zaujala Oveja Negra Chardonnay-Viognier z vinařství Via Wines ze San Rafaele, Cabernet Sauvignon od Júlia Bouchona ve Fundo Santa María de Mingre a Carménère Reserva z vinařství Balduzzi v San Javier. Z oblasti Curicó stojí za zmínku Sauvignon Raíces z Fundo Las Pitras, temně růžový Cabernet Sauvignon Santa Digna od Miguela Torrese (ten je mimochodem k dostání i v České republice) a Merlot Viña Valdivieso z Lontué, kde působí enolog z Nového Zélandu Brett Jackson. K dezertu se podávalo víno sladké - Sauvignon Blanc Late Harvest z vinařství Echeverría.