O Víně

25.11.2008 Zed Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.11.2008 07:00

Francie na talíři

Podzim přináší spoustu nádherných ochutnávek vína i zajímavých lahůdek. Doba koštování vín ve stoje, s okoralým chlebem a nejlevnějším, gumovým eidamem snad již pominula. Velmi rád navštěvuji představení francouzských gastronomických firem, která mají vysokou úroveň a skvělou návštěvnost podobně naladěných labužníků i obchodníků.

Ekonomická mise Francouzského velvyslanectví spolu se Sopexou, vládní organizací na podporu zemědělských produktů, prezentovala v pondělí 3. listopadu 2008 v pražském hotelu Marriott 41 francouzských výrobců potravin a vína, které ještě nejsou na českém trhu. Sortiment regionálních sýrů společnosti Fromi France byl docela fenomenální; například roztíratelný camembert pouze z kozího mléka z oblasti Charentes Poitou učaroval snad každému, kdo ho na mlsný jazýček položil. Rovněž šampaňský ručně hnětený sýr Petit Grès Champenois, kde je mléko obohaceno smetanou a smetanová chuť maličko nakyslá nebo burgundský vinohradnický sýr Petit Délice d´Argental, jemný a hebký, s bílou plísní na povrchu. Ale nejvíce se zaprášilo po různých roquefortech, originálních plísňových sýrech s vysokým procentem tuku a zcela unikátní chutí, před kterou jiné plísňové sýry blednou závistí. Úžasný Roquefort Vieux Berger, s bohatou strukturou a krémovou konzistencí protkanou modrými žilkami, nabízí výraznou charakteristickou chuť. Vyrábí ho rodinná firma s 9 členy podle starých receptur a původních postupů, které odmítli prozradit i Bruselským komisařům, a uspěli. Jakékoli změna v přípravě by znamenala konec staleté tradice.

Henri Raffin se přijel pochlubit uzeninami ze Savojska; jeho suché salámky s různými příchutěmi a stařená suchá savojská šunka krájená na papírově tenké plátky byly příčinou dlouhé fronty potenciálních dovozců a novinářů. Rovněž byl velký zájem o jeho bio teriny a klobásy na vaření či grilování.

Samozřejmě nechyběli francouzští vinaři; tentokrát z oblasti Bordeaux, Burgundska, údolí Rhony, Languedoc, Provence, Alsaska a Champagne. Dva šperky za všechny: Clos des Menuts, Saint Emillion Grand Cru 2005 ze sklepů Maison Riviere et Fils a cuvée Magador 2005 od Château d´Estoublon z Provence. Měli jsme možnost ochutnat také jablečnou pálenku calvados, například ročníkovou 1980, cidre, sladké briošky, pekařské výrobky a mnoho druhů krajových sladkých specialit. Jednání a degustace probíhaly v příjemné a uvolněné atmosféře. Doufám, že se mnohá vína a představené dobroty brzy objeví v českých obchodech. Francie, jejíž kvalitní produkty patří tradičně k nejlepším na světě, má stále co nabídnout ze své pestré nabídky. Zájemci o spojení na producenty se mohou obrátit na ekonomickou misi při Francouzském velvyslanectví tel. 221 711 833 nebo mailem na prague@missioneco.org, také na organizaci Sopexa, tel. 220 612 269 sopexa.prague@sopexa.cz.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3224x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5