O Víně

25.08.2008 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Začíná burčáková sezóna

Začíná burčáková sezóna! Mě už příslíbili dovézt burčák v nejbližších dnech (možná už dnes). Tak kontrolujte své vinotéky a nálevny, zda se neobjeví i u vás. Hlídejte u sklépků aj u cest zda už nevaří. A nebo u cest raději né tam číhajů jen loupežníci. Aby jste jim darmo neplatili za jablečnů šťávu, zkusím vám dát tři rady.

1) Pravý vinný mošt je chuti lahodné, se kterou se jiné nápoje mohou jen těžko srovnávat. Ten kdo ho má a prodává, ví že s takovou dobrotou se jen tak nesetkáme a rád dá ochutnat (většinou zcela zdarma), protože kdo ochutná, jistě koupí. U těch, kteří ochutnávku nenabízejí, je marné hledat dobrý burčák.

2) Mošt révy vinné kvasí rychleji než jablečné či jiné mošty. Pokud se převáží v uzavřené nádobě, musí se z něj pravidelně cca po 15 minutách odpouštět CO2. Pokud to zanedbáte, nádoba se natlakuje, CO2 se rozpustí v moštu. Pak se při otevření sníží tlak, CO2 lavinovitě uniká, vytváří bublinky a mošt vzkypí a postříká celé okolí. Takže když uvidíte prodávat burčák v PET lahvích, rozhlédněte se po kanystru, ze kterého je plnil. Pokud nemá a tvrdí že burčák v PETkách dovezl, nemá pravý burčák.

3) Všelijaké přídavky do révového moštu sice zvětší jeho objem, ale také kazí jeho chuť. Na rozdíl od pravého moštu, který se nepřepije a můžete ho vypít litry, všechny nahrážky se brzy omrzí (včetně vody!) I málo cvičený piják tak může místo drahé chemické laboratoře zapojit do rozpoznávání své chuťové buňky a otestovat burčák zkouškou časem. Nemusí jít zrovna o litry, stačí dvě deci. Pokud vám tedy při pomalém vychutnávání skleničky burčák chutná stejně jako na začátku, a nebo i líp, určitě o něm můžeme říci: "Není špatný!"

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 7053x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5