Portugalská vína z oblasti Douro
Associace Empresarial Vinhos do Porto Douro-Nervir (www.nervir.pt) a AICEP Portugal Global (obchodní oddělení velvyslanectví Portugalska) pořádali ve středu 7. listopadu 2007 od 14 do 18 hodin prestižní ochutnávku portugalských vín. Prakticky pouze několik dní po prezentaci vín Čech a Moravy (v rámci 2. ročníku Malé encyklopedie českých a moravských vín) tak měl klub Karlínek v budově Hudebního divadla Karlín v Praze možnost představit zajímavá vína.Celý sál pravé části klubu byl vyhrazen 12-ti stoly, kde vystavovali přímo portugalští výrobci (někdy za účasti již známých dovozců) svá vína. Jestliže historie vymezení tohoto regionu již přesáhla 250 let (konkrétně oblasti Horní Douro v r. 1756) pak v současné době obhospodařuje cca 250 tisíc ha téměř 40 tisíc pěstitelů vína (nárůst z 25 tisíc), z nichž každý vlastní nejméně 1 ha vinic. Prezentovat přišli výrobci z vybraných vinařství (www.nervir.pt). Bohužel přiložený seznam vín nebyl dost přehledný, aby posloužil k orientaci s nabízenými víny, takže jsem záměrně vynechal bílá vína a přešel hned na červená a snažil se systematicky vybírat spíše již vyzrálejší vzorky (upřímně to někdy nešlo, protože drtivá většina vín byla mladá - nebyla výjimkou vína ročníku 2007).1. Quinta da casa Amarela (Laura Regueiro) www.quinta-casa-amarela.comVýrobce představil pět vzorků, kde jednak bylo Vinho Tinto VQPRD 2005 a následně stejné hrozny zpracované jako reserva. Mne však zaujala portská zejména Quinta da Casa Amarela Vinho do Porto 10 anos: toto klasické 10-ti leté portské bylo zceleno v roce 2004 a vyznačovalo se velice intenzivní vůní karamele s příjmenou chutí. Překvapivě však zajímavým kompromisem poměru cena/kvalita může být Quinta da casa Amarela Reserva, což je dolihované víno (2007) podobného výrazu jako portské, ale jen za 7 € / lahev.2. Quinta do ZimbroVinařství známé svými těžkými víny i z mezinárodních soutěží (naposledy Brusel 2006, kde dostalo Zimbro 2004 stříbrnou medaili). Do ČR dováží firma VAMA z Prahy (Jaroslav Vaníček), který zde vína prezentoval. Bohužel Zimbro 2004 již neměli, ale představilo se zde Zimbro 2005 (MOC 280,- Kč / 0,75 l), což je cuvée z Tourigy Nacional a Francy, Tinty Roriz a Barroca vyškolené na barriquových sudech s 13 % alkoholu. Opět výrazná purpurová až černá barva, vůně marmelády z lesních jahod, v chuti kromě lesního ovoce i příjemná čokoláda s vanilkou s dlouhým vjemem slibuje ještě vyšší kvalitu archivací vína.3. Quinta do Mourão (Mario Rocha Braga a Herdeiros) www.quintadomourao.ptU tohoto výrobce mne zaujala řada Rio Bom, nosné jsou odrůdy Touriga N. a Franca, a řada Tinta jako Roriz, Francisca, Barroca, Amarela. Například Rio Bom Colheita Seleccionada 2002 byla většinou každým kritizována jako oxidativní a skutečně víno po nalití spíše smrdělo, zajímavé bylo, že po silné rotaci ve sklence cca 2-3 minuty se nádherně otevřelo do silného buketu vlašských oříšků a příjemně se vyrovnala i chuť vína. Jinak tento výrobce je spíše znám svojí řadou Portských vín S. Leonardo od ročníkových přes 10, 20, 30 až po 40-ti leté. Zde byl nejstaší možný vzorek ochutnat Vinho Porto S. Leonardo 20 Anos.4. VDS Vinhos do Douro Superior (João Matos) www.vds.ptŠiroká paleta (11 vzorků) zahrnovala převážně mladá vína, přesto již některá v reservě. Ochutnal jsem z řady Quinta da Casa res. 2005 Vinho Tinto VQPRD a Quinta do Côa res. 2004 Vinho Tinto DOC Douro jako nejstarší vzorek. Ve víně byl patrný charakter odrůd Touriga Nacional a T. Roriz, kde kombinují barriquování jak ve francouzském, tak i americkém dubu často způsobem jakýchsi závěsů přímo v nerezových tancích (viz obr. níže), dokonce někdy přidávají přímo do vína dub ve formě prášku nebo hoblin (oddělí se po určité době ležení sedimentací nebo filtrací).5. Quinta do Côtto - Montez Champalimaud www.quintadocotto.ptBylo možné ochutnat jak základní řadu vín představenou ročníkem 2004 jako cuvée Touriga Nacional a Francesa a Tinta Roriz, 10 měsíců školené v klasických 225 litrových dubových sudech (barrique), tak další řady Grande Escolha či Champalimaud Porto. Víno Quinta do Cotto Douro Tinto 2004 obsahuje 13 % alkoholu a kyselin 5,7 g/l. Jedná se již o zralé víno s charakterem daný vedoucí odrůdou (TN) tzn. lesní ovoce ovlivněné barriquováním do vanilky a v chuti silné taniny a komplexní struktury. Druhou řadu tvoří vína Grande Escolha, které se představilo ročníkem 2001. Víno vyrobené ze 3 odrůd hroznů (chybí Francesa) ručně sklízených a šetrně zpracovaných, využívá vinifikátorů (10 dní) a řízené kvašení včetně malolaktické fermentace na odbourání kyselin a školení 14 měsíců v barriquových sudech. Prakticky obdobné složení, ale intenzivnější aroma a bohatější struktura. Třetí řadou byla portská, kde v řadě ročníkových se jednalo o Champalimaud Porto 2001, vyrobené ze stejných odrůd jako Escolha, ale dolihované na 19,4 % alkoholu (kyseliny jen 4,6 g/l).6. Quinta do Mosteirô (José Arnaldo Countinho) www.quintademosteiro.comZ nabídky 5-ti vín od ročníku 2005 do ročníku 1999 jsem znaleckým okem vybral tři vzorky pouze červených vín ročníku 2000 a 1999. Jednalo se o Tinto grande Escolha 2000 (viz www.quintademosteiro.com/pdfs/vinho_05.pdf) sice extraktivní (32,5 g/l) plné víno, leč velice drsné v projevu a s vyššími alkoholy (celkově 12.5%). Nosnou odrůdou je sice Bastardo doplněné dalšími 4 odrůdami, relativně malá šarže 2250 litrů. Porovnal jsem ze stejným ročníkem Douro DOC 2000 reserva s převládající odrůdou Touriga Nacional (další Tinto Roriz, Touriga Franca a Tinta Barroca), které je sice levnější vzhledem k velikosti produkce kolem 10.000 litrů (5.5 € / 0,75 l) a nižší intenzity vůně, ale v chuti jemnější a vyváženější s příjemnými tříslovinami (alk.13,5 %). Třetí vzorek bylo jednoodrůdové víno Touriga Nacional Douro 1999 vyrobené pouze 1600 litrů a 4 měsíce školené na barriquových sudech adjustované v 0,5 l lahvích (cena srovnatelná s předcházejícím vzorkem). Všechna vína jsou vyráběná moderními postupy řízeného kvašení a paradoxně mým favoritem zde byl vzorek Quinta de Mosteirô Tinto reserva 2000, které je vyráběné v největší produkci a bylo nejlevnější.7. Quinta dos Avidagos (Pedro Tamagnini) www.quintadosavidagos.comVelice sympatický průvodce a současně majitel firmy Pedro Tamagnini nás provedl, jak základní řadou vín Avidagos Tinto (většina mladá leč již barriqouvaná), tak řadou Quinta do Além Tanha (což jsou vína z oblasti Firvida Além Tanha cca 14 ha), kde stáří keříků révy vinné dosahuje kolem 80 let. Mimochodem s ročníkem 2003 získali zlatou medaili na Mundus Vini, ale zde měli pouze ročník 2004 (cena 12 € / lahev) vyrobený z 7 odrůd (T. Barola 20 %, T. Roriz 15 %, T. Franca 15 %, T. Carvalha 15 %, Grand Noir 15 %, T. Ambrela 10 % a Rufete 10 %. Víno je bohatě strukturované již ve vůni minerální tóny a lesní ostružiny či jahody, dokonce podle výrobce až do buketu balsamica v chuti se potvrdilo zejména lesní ovoce a lehká mineralita. Jinak výrobce zastupoval sympatický don Pedro Tamagnini (viz foto) a nabízel i širokou řadu vín z Quintas da Varanda (15 ha), do Tarrão (15 ha) a dos Avidagos, které je největší (19 ha).8. Quinta do Couquinho (João Brito e Cunha)Bylo představeno 5 vzorků vín, kde v řadě Counquiinho jsem ochutnal reservu 2005, kde nosné jsou dvě odrůdy Touriga Nacional a Tinto Roriz. Víno s obsahem alkoholu 14 % a 12 měsíců školené na barriquových sudech. Druhou řadou byla vína Ázeo DOC a poslední Quinta de S. José Tinto DOC 2005, což je prakticky nejdražší řada (často přes 60 €, například známý byl ročník 2003) a ještě teď mne mrzí, že jsem neochutnal.9. Quinta das Apegadas (António Amorim)Když opět pominu nabídku bílých a rosé (ročníky 2006 a 2007) tak jsem vyzkoušel Apegadas Quinta Velha Reserva Tinto 2006 s 15 % alkoholu a 6 g/l kyselinek. Ve vůni si nemohu odpustit, že spíše smrdělo než vonělo, což může být následek odbourávání kyselin a uzavření vína v lahvi těsně po malolaktickém kvašení. Přesto se mi nepodařilo jej „otevřít" a možná to způsobilo i použití kromě 3 nosných odrůd (Touriga N.,Touriga F. a T. Roriz) i odrůdy Tinto Barroca. Přesto v chuti bylo již příjemnější a relativně snesitelné, ale k poměrně vyhlášenému ročníku 2004 (již bohužel rozebráno) zatím nedosahuje ani na paty.10. Coimbra de Mattos (Rui Meireles) www.coimbrademattos.comVinařství hospodaří v oblasti Douro na 65 ha, kde nosné modré odrůdy jsou T. Roriz (Aragonez), Bastardo, Mourisco, T. Barroca, Touriga F. a N. a T. Amarela (Tricandeira), ale pěstují i bílé (Malvasia, Rabigato aj.) Sklepní hospodářství čítá přes 1000 sudů, z toho pětina na fortifikovaná vína a dalších 300 barriquových sudů (á225 litrů). K ochutnání bylo cuvée Touriga Franca a T. Roriz ročník 2004 - oblíbené silnější víno (14 % alk.) harmonicky sladěné ze dvou nosných odrůd, které slouží pro barriquování i jako jednoodrůdové reservy (cena kolem 7-8 €). Vinařství se však může pochlubit špičkovými portskými víny v celé řadě Valriz od Ruby, Tawny, 10, 20, 30 a 40ti leté a třešničkou na dortu je jejich portské 1958 (což je mimochodem i můj ročník, proto mám pro něj obzvláště velkou slabost a za 60 € nekupte to). Zde bylo k mání Tawny, ročník 2003 a 20-ti leté tak jsem ochutnal alespoň to poslední a bylo velice příjemné s tóny kandovaného tropického ovoce a karamelu (cena 26 €) přes 20 % alkoholu a cukru přes 4 °Bé (sladké).Závěrem:Nutno pochválit, jak organizátory, tak samotné vinařství, že u stánku byli většinou přímo výrobci vín a bylo o čem hovořit. Nechyběl ani překladatelský servis, protože portugalština byla pro mne velkým oříškem (např. „Tyto choryš" bylo označení odrůdy Tinto Roriz apod.), často jsem to řešil prosbou o zapsání přesného názvu. Problémem mohou být website výrobců, které ignorují jiný jazyk než portugalštinu, i když někdy zdánlivě mají úvodem volbu na angličtinu, tak tato většinou nefunguje. Grafika webových stránek bývá také velice prostá a základní informace o vínech někdy chybí úplně. Pravdou je, jak z rozhovoru vyplynulo, že mnozí vinaři ještě jsou minimálně z 80 % závislí na domácím trhu i když výjimky byly rovněž patrné. Pak mne překvapil nepoměr cen některých suchých vín a portských, kde mladá sladká portská jsou často ve slušné kvalitě za cenu pod 8 € a některé reservy červených vín zase přesahují 50 €, ač jejich potenciál tak vysoký není. Pro mnohého bude možná problém se prokousat velikou škálou místních odrůd, kde místní označení často ignoruje zavedení názvů odrůd původem z větších zemí (Španělsko, Itálie), ale ať tak či onak je zřejmé, že ve srovnání s kvalitou jejich vín před 20-ti lety je patrný veliký posun k jakési lepší čitelnosti i pro středoevropana jako jsme my. Přesto si dovolím mít svůj názor, že portské je portské a neodmyslitelně patří ke špičce světových vín.