Ochutnávka vín Petra Skoupila
Dne 22. března 2007 proběhla jako již tradičně další degustace v restauraci U Pivrnce v Ústí nad Labem, tentokrát vína Petra Skoupila. Vzhledem k tomu, že vinař je osobním přítelem organizátora Martina, psal jsem o něm již několikrát. Proto neuvádím žádné údaje o vinařství, byly zde již publikovány. Novinkou však byla osobní účast vinaře, který přijel ještě s dalším kolegou. Nebyl to nikdo jiný, než rovněž často citovaný Jaroslav Hrdina. Degustace byla úžasná. V povídání se střídali všichni tři pánové, dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí. Například, že Velké Bílovice jsou největším vinařským městečkem v republice, je zde 800 ha vinic, 600 ha sadů a okolo 800 vinařů. Co jsme degustovali? 1. Müller-Thurgau 2005 kabinet, suché Příjemné, lehčí, ovocné, lehce minirální podtón. 2. Neburské 2005 kabinet, suché, 11 %, 4,5 g/l zbytkového cukru Málo výrazné, ale příjemné, určitě potěší běžného konzumenta. 3. Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr, 20 g/l zbytkového cukru Vůně typická, med a lipový květ, příjemné, nasládlé s pěknými kyselinami, vhodné k delšímu ležení. Pan Skoupil upozornil na nedokonalost vinařského zákona, který nijak neukládá vinařům povinnost ležení vína na lahvi a sudu. 4. Ryzlink vlašský 2005 pozdní sběr, 11 %, 22 g/l zbytkového cukru Sladší, voňavější, ne tak výrazné jako předchozí vzorek, opět spíše pro běžného konzumenta. Vinice má skvělý osvit, kyselin jen 5,5 g/l. Vinice je písčitá, má rychlý odpar vody. Pan Skoupil nazval víno „moc uzrálý“. 5. Rulandské šedé 2005 pozdní sběr, 12,5 %, 26 g/l zbytkového cukru Vinice za rýňákem, 3.000 keřů, sklízí se brzy, aby zůstali kyselinky. V chuti a vůni hlavně med a meruňky. Pan Skoupil už nesbírá hrozny jen na cukernatost, jde mu o komplexnost, množství kyselin měří Ph metrem. Ke kvašení používá různé kultury kvasinek, vše má sepsáno v knize, kterou nazývá „moje kuchařka“. 6. Sauvignon 2005 výběr z hroznů, 13 %, 20 g/l zbytkového cukru Typická chuť broskev, černý rybíz a bez, méně výrazný, relativně krátký, pan Skoupil ho doporučuje více vychladit. 7. Zweigeltrebe 2005 odrůdové jakostní Příjemná chuť s poměrně agresivními tříslovinami, kratší víno, chuť typická - sušené švestky. Pan Skoupil ho doporučuje buď k sýrům s modrou plísní, ale spíše k hovězímu steaku na pepři se švestkovou omáčkou. 8. Modrý Portugal 2005 pozdní sběr Příjemné víno, lehké třísloviny, pěkně pitelné, v přívlastcích těžce kvasí, tento vznikl po probírce vinice. 9. Frankovka 2005 pozdní sběr Nádherná rubínová barva, trpčí, menší extrakt, svěží, příjemné, vůně fialek na ploše 3 ha, vlajková loď firmy. Skvělá poloha, odtud brali hrozny Frankovky na výrobu vína již olomoučtí arcibiskupové. 10. Rulandské modré 2005 pozdní sběr, 4 g/l zbytkového cukru Typická cihlová barva, chuť lesní jahoda, velmi příjemné. Na závěr ochutnávky dal Martin k dispozici jednu láhev lehce zoxidovaného vína, aby si každý mohl udělat představu, o co jde. Časem by se z toho mohla vyvinout tradice, tedy vždy na konci upozornit na nějakou typickou a výraznou vadu vína praktickou ukázkou. Odcházel jsem nadšen. Kromě vína bych ocenil i osobní účast vinařů, jejich zaujetí, ochotu, neformálnost. Nám například naléval přímo pan Hrdina a rovněž neměli nic proti společným fotografiím, které jsou připojeny. Teď už mi ke štěstí chybí jen společná fotka s Jessicou Albou, ač to není vinařka :-)