O Víně

22.02.2007 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Pravidelná degustace v Ústí nad Labem, tentokrát sicilských vín

Jak je obvyklé, tedy třetí čtvrtek v měsíci 15. února, se uskutečnila další degustace v Ústí nad Labem v restauraci U Pivrnce, tentokrát sicilských vín společnosti MandraRossa. Dovoz těchto vín má zajímavé pozadí, na trh je uvádí firma, která s vínem nemá nic společného. Zabývá se totiž ekonomickým poradenstvím a víno dováží jako „odpadní produkt“ služebních cest. Mě to nepřekvapuje, třeba portská vína sem pro změnu vozí stavební firma, která obchoduje s korkem na podlahy.

Sicílie se hodně liší od zbytku Itálie a bývá zařazena do samostatné kategorie pěstitelů vína. Nachází se zde 110 000 ha vinic a přes 250 odrůd, některé zcela unikátní. Je to bez nadsázky kolébka vína na evropském kontinentu. V produkci je soběstačná, naopak řeší nadprodukci. Specialitou je přepalování zbytků matolin po vylisování na stále populárnější grappu a to tradiční metodou - tedy dvojstupňovou destilací.

Počet hlav na hektar je asi o 1.500 nižší než v České republice. Sběr je prováděn výhradně ručně případně dokonce v noci a stříhají se celé hrozny. V místním horkém podnebí by totiž při sběru kombajnem došlo k narušení bobulek a spontánnímu, nežádoucímu kvašení. Zatřídění je podobné francouzskému nebo španělskému modelu, tedy kategorie IGT, DOC a DOCG.

Společnost MandraRossa hrozny pouze nakupuje od prověřených a nasmlouvaných pěstitelů z plochy asi 600 ha. Kvašení probíhá v nerezu, bílá zůstávají, červená jsou posléze přemístěna do starých dřevěných sudů, které nedodává barikovou příchuť, vyjma speciálních případů, viz vzorek 9 a 10. Červená vína leží na slupkách 4 dny, zespodu se vhání vzduch, obecně mají hodně tříslovin, kvůli vápenitému složení půdy. Všechna vína jsou suchá.

Nejprve se ochutnávaly 3 vzorky bílých a potom 7 červených vín. Víno je vždy v pořadí - odrůda (odrůdy u kupáží), ročník, začlenění, alkohol a výnos v metrických centech na ha. Červená vína mají obvykle velmi tmavou barvu, protože jsou málo filtrovaná a konzumenti na rozdíl od českých zemí chápou, že sediment je předností vína. Stará vína nedekatují, aby si užili jejich chuť. Kupáže si vinaři míchají sami, ale doporučuje se, aby každý rok zachovávali stejné složení a poměry jednotlivých odrůd, aby bylo možné porovnávat.

1. Grecanico 2005 IGT, 12 %, 120 q/ha
Odrůda roste pouze na Sicílii. Příjemné, nepříliš výrazné víno, určené k dlouhému pití, i když má poměrně dost alkoholu, mírně nasládlý závěr.

2. Fiano 2005 IGT, 13 %, 80 q/ha
Odrůda roste pouze na Sicílii. Výrazná chuť a vůně - citrus, broskev, meruňky, nasládlý závěr, velmi příjemné.

3. Chardonnay 2005 IGT, 13,5 %, 80 q/ha
Ovocité, málo kyselin, nasládlý závěr, „dámské“ víno.

4. Nero d Avola 2005 IGT, 13,5 %, 100 q/ha
Typická sicilská odrůda, vůně třešně a borůvky, plné, zvlášť oblíbená odrůda do kupáží.

5. Syrah 2005 IGT, 13,5 %, 100 q/ha
Vyniká tříslovinami, má nahořklý závěr a je zvlášť oblíbená do kupáží.

6. Merlot 2005 IGT, 13,5 %, 85 q/ha
Vůně fialky a borůvky, v chuti nepříliš výrazné třísloviny a čokoláda.

7. Cabernet Sauvignon 2005 IGT, 13,5 %, 85 q/ha
Opět vůně fialky a borůvky, chuť po rybízu a dřevě, drhne na jazyku.

8. Bonera 2004 IGT (CS 50 % - 85 q/ha, N 50 % 100 q /ha) , 13,5 %
To nejlepší z obou, velmi příjemné, mohutné, výrazné.

9. Carthagho 2003 IGT (100 % N) , 14 %, 95 q /ha
Nádherná vůně, vyvážené, velmi pitelné. Nižší zatížení keřů, 6 dní macerace a 24 měsíců na novém barikovém sudu. Dělají se pouze dobré ročníky, bude až 2005.

10. Bendico 2003 IGT (N 60 %, M 30 %, S 10 %) , 14 %, 85 q/ha
Příjemné, pitelné, mohutné.

Pokud by vás zajímal konkrétní kontakt na firmu, lze přes pana Martina Kurku - 603 159 710, kterému opět nezbývá než degustaci velmi pochválit. Mně nejvíce chutnaly kupáže, které spojují krásu různých odrůd a určitě bych je doporučil všem, kteří tomuto způsobu práce s vínem dosud nepřišli na chuť. Rovněž bych opět pochválil naše vinaře a jejich bílá vína, se kterými se podle mého názoru nemohou ta sicilská měřit, ovšem červená vína, tam klobouk dolů...

Příští měsíc má proběhnout ochutnávka čerstvě naláhvovaných vín z roku 2005 od Martinova přítele, vinaře Petra Skoupila z Velkých Bílovic.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3094x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5