Křest nového průvodce nejlepšími víny ČR
Redakce a vydavatelství časopisu Wine & Degustation pozvalo na 3. prosince 2025 od 17 hodin do vinného baru VinVin hotelu Olšanka v Praze partnery projektu, novináře, vinaře a další vzácné hosty na tiskovou konferenci s následným křestem 12. ročníku originální publikace „Nejlepší vína České republiky - průvodce 2025-26“ (ISSN 978-80-909097, vydáno 2025 Yacht s.r.o. ve formátu A5 na 332 stran).
V čele tohoto projektu stojí autorský tým Michal Šetka (šéfredaktor časopisu Wine & Degustation), Ivo Dvořák (prezident ASČR), Richard Süss (ředitel PMP exklusive), Jakub Přibyl (čtyřnásobný nejlepší sommelier ČR a držitel dalších titulů světových soutěží) a Roman Novotný (držitel mnoha sommelierských ocenění).
V publikaci je každé ze 179 nejlepších vinařství přehledně představeno a doplněno nezávislým hodnocením jejich aktuálně nejlepších vín (celkem 1060 vín), které jsou v letošním a příštím roce na trhu. Letos byla publikace nově rozšířena i vybranými Slovenskými víny od TOP vinařů pod dohledem presidenta Asociace sommelierů Slovenska pana Miroslava Jajcaye.
V úvodu pronesl pár slov vydavatel společnosti Yacht pan Daniel Guryča, který předal slovo šéfredaktorovi a hlavnímu autorovi publikace Michalu Šetkovi. Pár slov doplnil i prezident AS ČR pan Ivo Dvořák zejména k vysoké kvalitě vzorků, kde „museli" několika vínům přidělovat dokonce nejvyšší možné hodnocení (100 bodů) a že většina vín v publikaci získala nebývale vysoká hodnocení (nad 90 body pozitivního hodnocení sto bodové stupnice). Z partnerů zaujal proslov zástupce sklárny Rona, který zdůraznil kvalitu skleniček vyráběných z jednoho kusu skloviny na automatických linkách zaručující skvělý poměr cena/kvalita. Dalšími partnery projektu jsou společnosti Rohlík.cz a Vratislavická kyselka.
V rámci konference obdržel každý tašku s prospekty sklárny Rona, samotnou publikaci spolu s dalšími materiály včetně vzorku vína z vinařství Klobása.
Po představení autorů i partnerů následovala degustace 12 vybraných vzorků ze skupiny TOP3 (str. 42 až 60).
1. Bohemia Sekt, Prestige 2022 brut, jakostní šumivé víno. Hodnocení pětičlennou komisí je 93 bodů a vinařství je významným výrobcem sektů ve střední a východní Evropě s roční produkcí přes 14 miliónů lahví. Vína jsou produktem hroznů pěstovaných na více jak 500 ha vinic (1/4 jsou vlastní vinice) a právě řada Prestige je vyráběna klasickou metodou druhotného kvašení na lahvi. Víno se vyznačovalo jemným perlením s bohatou vůní meruněk a hrušek doplněnou jemnými dozvuky hřebíčku a citrusů. Plná chuť (meruňky v medu) s dlouhým kořenitým závěrem. Víno bylo vyrobeno z hroznů odrůd Rýnského ryzlinku (leželo 15 měsíců na kalech), Vlašského ryzlinku a Rulandského bílého.
2. Vinařství Halkoci, Veltlín2 Sud 2023, moravské zemské víno suché, Hnanice-Fládnická (93 b.). Víno představil přímo Lukáš Halkoci objevený nový talent ze Šatova. Mladý vinař vystudoval odbornou školu v Rakousku a vyrábí svá vína z nakoupených hroznů ve sklepě bývalého hostince. Zaměřil se zejména na typické odrůdy pro Znojemskou oblast a to Veltlínské zelené a Rýnský ryzlink. Vína produkuje ve třech produktových řadách. Svěží řadě Fresh, řady zaměřené na místní terroir (podnebí, podloží) značenou Typik a vrcholnou řadu Na druhou (mocnina). Vysoce viskózní víno s intenzivním buketem citrusů a lehkou dřevitostí (ležení v dubovém sudu objemu 1000 litrů). Víno vyrobené bez přidání síry, pouze po roce zrání se odfiltrovalo. V chuti se objevují pomeranče s medem přecházející do slaného karamelu.
3. Mikrosvín Mikulov, Traditional line, Ryzlink vlašský 2023 pozdní sběr suché, Perná - Purmice (94b.). Tato odrůda je i vlajkovou lodí vinařství a nejlepší hrozny pochází z nejvýše položených vinic jihozápadní části Pálavy. Kromě řady Traditional line vyráběná z nejlepších tratí Pálavy (převážně z odrůd Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský) nabízejí vína řady Flower line zaměřená na typické znaky vybraných odrůd mladých vín. Vysoká viskozita vína s čistou vůní nektarinek v medu s lehkou zemitostí. Hrozny byly sbírány ve dvou fázích (12 a 16.10.2025), aby se zachovala čistá odrůdová chuť jenom s jemným podílem bortrytického hrozna v nejvyšší zralosti s 25 °NM. Bohatá chuť vína po pomerančích a mandarinkách s minerální koncovkou. Dlouhým zráním v dřevěných sudech (12 měsíců) se příjemně zakulatilo a získalo bohatou plnost.
4. Miloš Michlovský, Ryzlink vlašský Monument 2019 pozdní sběr suché, Perná - Purmice (97 b). Osobitý proslov samotného vinaře (Doc. ing. Miloše Michlovského, DrSc.) popisuje víno jako cuvée z hroznů 65 let staré vinice a 15 leté s hustým sponem 10 tisíc hlav na hektar. Prakticky víno je postavené právě na bortrytických sběrech a proto nevykazuje žádné náznaky citrusů. Výroba proběhla zcela bez síření a ve finále se jedná o těžké až olejovité víno s bohatým buketem květů amerického kosatce. V chuti cítíme kandované ovoce a jemnou medovinku. Pro mne nejlepší bílé víno večera.
5. Vinařství Halkoci, Ryzlink2 Sud 2023, moravské zemské víno suché, Stošíkovice na Louce - U Tří dubů (94 b.). Hrozny pochází ze sadu Michala Kahouna a bylo záměrně sklízeno dříve než získalo ušlechtilou plíseň. Opět byl použit dřevěný sud objemu 10 hl a víno dozrávalo 1 rok na lahvi. Při výrobě nebyla použita síra a víno podle Průvodce má čistou vůni zralého tropického ovoce s lehkou dřevitostí a čokoládou Toffifee. Za mne tam vynikala spálenina a máslo s petrolejovými tóny.
6. Vinařství Fabig Big Sauvignon blanc 2023 moravské zemské víno suché, Hustopeče (100 bodů!!). Roman Fabig hospodaří na 7 ha vlastních vinic a své zkušenosti sbíral nejen u svých předků ale i ve světě (Španělsko, Nový Zéland a Rakousko). Je to perfekcionista a rád zkouší inovace. Všechna jeho hodnocená vína (Sauvignony) získala více než 93 bodů ze stobodové stupnice. Silně extraktivní víno s bohatým buketem kiwi, angreštu a bezinkového květu s lehkou dřevitostí (opět jsem měl problémy patrně ze samovolné bakteriální fermentace). V chuti intenzivní limetka s vanilkou a pomelem s dlouhým koncem.
7. Thaya vinařství, APRI Chardonnay 2019 pozdní sběr suché, Hnanice - U chlupa (99 b.) Název vinařství z Havraníků pochází ze starého názvu pro řeku Dyje. Vinařství hospodaří na více jak 100 ha vinic a je patrně nejmodernějším vinařstvím na Znojemsku. Vysoká barva vína s bohatým obsahem glycerolu a vyzrálá vůně makadamových ořechů a tropického ovoce. Chuť byla středně plná a připomínala zralé pomeranče s vanilkou.
8. Vino Hort, Merlot rosé 2024 pozdní sběr polosuché, Strachotice - Lampelberg (93b.) Jiří Hort osobně představil svá růžová vína, která doposud vyráběl pouze suchá a toto je první polosuché pro vysokou koncentraci tónů tutti fruti. Vinařství sice nevlastní žádné vinice, ale produkuje přes 80 tisíc lahví vína jenom v ČR (k tomu zkouší produkci vín i ve Francii). Příjemná meruňkově růžová barva s lososovými odlesky a víno vykazovala vysokou viskozitu a čistou vůni třešní, černého rybízu a josty. V chuti převládala přezrálá josta a lehký nádech malinové šťávy s tóny „tutti fruti".
9. Milan Súkal, Pinot Noir 2023 Kukvička výběr z hroznů suché, Josefov-Kukvička (97 b.). Právě tato vinice leží v místě zaniklé osady Kukvička a proto jej Burgunda dostala i do názvu. Jinak vinařství hospodaří na 16 ha a jejich vlajkovou lodí jsou právě odrůdy Pinot Noir a Ryzlink rýnský. Ve víně cítíme silný buket proslazených třešní s vlašskými ořechy a lehce spálené dřevo. V chuti výrazně cítit třešňový kompot s lehkými doteky dřeva. Za mne je důležité víno před konzumací dobře odvětrat (třeba dekantací).
10. Šach winery Střelec 2021 Zweigeltrebe pozdní sběr suché, Sudoměřice - Staré hory (92 b.) Butikové vinařství Martina Šachingera, který spojil postupy z Burgundska s Jižní Afrikou produkuje cca 3000 lahví ročně. Symbolicky vybrané partie z různých odrůd nazval podle figurek šachové hry (věž, pěšec, střelec etc.). Toto víno se vyznačovalo intenzivní vůní lékořice a kůže s čokoládou. V chuti převažují lesní plody s lékořicí.
11. Vinselekt Michlovský, Premier Frankovka 2018 výběr z hroznů suché, Rakvice - Trkmansko (96 b.) Podle slov Doc. Michlovského hnojí vinici pouze na jaře chlévskou mrvou a hrozny pochází z 30ti leté vinice. Ve vůni vína cítíme přezrálé třešně, květinové tóny ibišku a skořice. V chuti jsou bohaté taniny a lesní plody (ostružiny, maliny) s dlouhým závěrem.
12. Vinařství František Zapletal Bellegrado 2023, jakostní známkové víno suché, Velké Bílovice (97 b.). Staré vinařství (přes 300 let) současně hospodařící na 20 ha vinic s roční produkcí kolem 120 tisíc lahví. Hospodaří tak aby produkce nepřesahovala 9 t/ha a často je na jedné hlavě pouze jeden hrozen. Specialitou jsou právě bariquová cuvée v řadách Shisar, Panské a Bellegrado. Právě Belllegrado poskytuje nejlepší červená vína u nás. Toto víno je vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon (35 %), Zweigeltrebe (30 %), Merlot a malý přídavek Alibernet (joker), který ale výrazně ovlivní výsledný produkt (borůvkové tóny). Tmavá červená barva vína s purpurovými odlesky vykazuje světlejší meniskus. Ve vůni cítíme cedrové dřevo lesní ostružiny a borůvky s tóny čokolády. V chuti je bohaté na vyzrálé třísloviny s tóny ostružin a aronie.
Po řízené degustaci 12 vybraných vzorků byla volně k degustaci připravena další vína jak u baru (viz foto), tak v zadním sále při stěně, kde následně od 19:15 hodin probíhal křest knihy. V přední části sálu nechyběl ani bufet s nabídkou teplých jídel.
Myslím, že pořadatelé předvedli vynikající organizaci nejen celé akce, ale hlavně kvalitní provedení již dvanácté publikace Nejlepších vín České republiky. A za to jim patří naše díky.
Použité odkazy: tisková zpráva, publikace Nejlepší vína ČR - průvodce 2025-26