Den otevřených sklepů - Nový Poddvorov 24. června 2006
Obdobně jako v loňském roce, otevřeli místním i přespolním návštěvníkům poddvorovští vinaři poslední červnovou sobotu letošního roku své sklepy a vína. Druhý ročník tak navázal na úspěšnou premiéru z roku 2005 a přinesl zajímavou možnost srovnání nejen dvou ročníků, ale i ukázky různých rukopisů vinařů a jejich výroby vína. Jaká jsou tedy podvorovská vína v letošním roce? Rozpálený kotouč slunce je jediným bodem na blankytně modré obloze. Nikde ani mráček. Vše se nepředstavitelným horkem choulí a tetelí. Je chvíli po poledni a žár zlatého tělesa dostupuje vrcholu. Kdo může uniká i do sebemenšího stínu. Jen nebýt vystaven paprskům, které se silou magnetů přitahují a přisávají ke všemu. K domům, silnici, kde se třpytí roztékající se asfalt, ke korunám stromů, k lidem a jejich oblečení, ke keřům ve vinohradech. Ze středu Starého Poddvorova cesta mírně padá dolů, aby se pak na samém konci obce rozštěpila ve dvě. První ostře zahne doprava k Čejkovicím a druhá v několika vlnách začne rovně podél hřbitova šplhat k Novému Poddvorovu. K jeho dnes výjimečně otevřeným vinným sklepům a sklípkům, místních vinařských kouzelníků. Voda určená k zapíjení a neutralizaci jednotlivých vzorků povážlivě mizí ještě dřív, než se objeví první vinařský stánek před otevřeným sklepem. Snad jen vidina přítmí a chladu sklepa, nadechnutí se vlhkem prostoupeného vzduchu a doušku lahodného vína, žene nohy a zdecimované tělo dál vzhůru. Konečně cedule s nápisem „Nový Poddvorov“. Ještě kousek, pár kroků k registraci a pokladně a pak jakoby nějak ze setrvačnosti zpět dolů z kopce k prvnímu sklepnímu zastavení. Václav Mrkva - Císařův vinohrad (poprvé) První dojem? Před vchodem do samotného sklepa báječné posezení na dřevěných lavicích a za dřevěnými stoly pod bílým přístřeším. Stín. Oáza. Úleva rozpálenému organismu, který jen tak tak unikl úžehu i úpalu. Trochu chladné čisté vody přinesené odněkud z útrob sklepa působí blahodárně. Po chvíli se tělo trochu vzpamatuje a vše se vrací do vyrovnané polohy. To už se ale zdravíme s panem Mrkvou a ve skleničce se zrcadlí a po stěnách rozlévá první vzorek. Ruladské šedé 2005 pozdní sběr velice jemné zlatavé odlesky, pěkná primární aroma, v chuti se zdá být ještě hodně živé, možná trochu neučesané, suchoulinké avšak neunavující a krásně pitelné. Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr to je zcela něco jiného, o poznání vyšší a sytější barva, ve vůni medovost asi luční, dojem celé palety dalších vůní louky. Chuť podtržená jak by řekli Brňáci „betelnou“ kyselinou jako řemen. I když hodně vystupuje, neruší. Pikantní, ale moc pěkné. Sauvignon 2004 pozdní sběr takový ten angrešto-rybízový? Ano i ne. I ten angrešt a rybíz bude trochu jinačí z Nového Poddvorova a kupříkladu ze Středních Čech. Stejné je to i s vínem. Chuť koresponduje s vůní a krásně se rozlévá po celé ústní dutině. Středně dlouhá dochuť působí nenuceně. Popelka, která si dokáže na plese, za pár měsíců, možná i let všechny podmanit? Pro mne ano. Cabernet Sauvignon 2005 kabinet (rosé) Nejlepší pití pro dnešní den! Horko, ne úmorné vedro a kdesi ve stínu toho všeho toto rosé. Nejjemnější koncentrát z jahodové šťávy? Může být. To je pocit z tohoto Cabernetu. Pít jej pod bělostným přístřeším a naslouchat sotva slyšitelným hlasům navzájem o sebe se třoucích se listů vinných keřů. Frankovka 2004 odrůdové jakostní určitě i ta má své kouzlo, ale to zpropadené počasí jako by právě teď nepřálo červeným vínům. Možná až trochu vychladne denní výheň a prodlouží se stíny. Tělo zatím odmítá. Rulandské modré 2004 odrůdové jakostní příjemné srovnání s osobním zážitkem z tohoto vína zhruba před půl rokem. Víno si stále drží krásnou jiskrnou světlou barvu. Ve skle jen tančí. Ale jinak se tolik podobá Frankovce. Jen tělesná schránka nebo celá příroda křičí, že ještě není čas červených vín? Později, snad později. Mám možnost ještě sestoupit s vinařem do podzemí, krásně se ochladit v předsálí samotného sklepa, co slouží coby lisovna a pak jen polokruhovitý prostor sklepa, stěny lemované dřevenými sudy, tanky, úhledně ležící a pokorně čekající lahve. Starý prostor sklepa navázaný na nový. Přechod již potemnělých cihel v novotu červení zářících sestřiček. Spojení nového se starým. Mladých vín s archivními. A vše uzavřené nádherným kopulovitým prostorem ve tvaru polorotundy. Fortel mistrů stavitelů a umění vinařů. Symbióza. Pastva a radost pro oči i srdce. Pavel Veselský - Císařův vinohrad (podruhé) Opět zpátky do kopce. Naštěstí dva sklepy jsou od sebe co by kamenem dohodil. Podobně jako sklep Václava Mrkvy stojí i ten Pavla Veselského kousek stranou od hlavní cesty. Na zeleném pažitu obstoupen ze tří stran vinohrady. Kousek opodál stojí povoz s párem koní. Je atrakcí zejména pro děti. I zvířata se zdají být horkem malátná a k hlazení dětí netečná. Na kozlíku několik lidí v krojovaných halenách a halas jadrného nářečí. Stejný, jaký se ozývá od sklepa. Vinař se nezastaví a neustále mezi četnou skupinou hostí krouží, aby se co chvíli ztratil kdesi uvnitř sklepa a objevil se s novou dosud nenačatou skleněnou lahví. Zastaví se tu a tam a prohodí pár slov. O vínech, samozřejmě. Jako by ta nekonečná práce ve vinohradech nekončila ani tady a teď. Veltlínské zelené 2005 kabinet dnes, v tomto počasí to na plné čáře vyhrávají kabinety. Lehounké, jemné. Vůbec nevadí, že je víno mladé a zdá se ne úplně usazené. Lahodně se pije a polyká. Jako stvořené pro letní randezvous. Sauvignon 2005 pozdní sběr znovu rybíz a angrešt, a přece úplně jinak než u Václava Mrkvy. Jiný rok, jiná vinice, jiná práce vinaře. Když dva dělají totéž, není to totéž. Překrásně aromatické víno, s jemně jantarovou barvou. Nebo to dělá to slunce? Chuť plná, vyvážená v cukrech i kyselinách. Těžší než kabinetní Veltlín, bezpochyby. Ovšem krásný moravský Sauvignon. Bohužel již, podle sdělení pana Veselského, není k dostání. Muškát moravský 2005 kabinet zelenkavě bledé s jemnými zlatavými odlesky ve skle. Vůně je, zdá se, ukázková. Muškátový oříšek. Možná i jemně vanilka. A chuť suchá, suchoučká a přece neunavující, naopak. Pít a pít jej, ten moravský kabinet. Rulandské šedé 2004 výběr z hroznů paradoxně je vrchol trochu unavující a rozeběhnutou rapsodii sráží k vědomí, že dnes skutečně není čas na hutnější, třeba i s vyšším zbytkovým cukrem a alkoholičtější vína. Vůně není moc výrazná. Chuť působí trochu zmateně. V závěru se i možná trochu vkrádají hořké tóny. Modrý Portugal 2004 odrůdové jakostní barva se zdá být slušná, vůně uchvátí svojí paprikovou až pepřovou rozlohou. I v chuti je možné nalézt náznaky toho co navozuje vůně, ale zůstává jen u náznaků. Ovšem na jakostní víno zajímavý počin. Být o 8 až 10 °C na teploměru méně a k nějakému pokrmu, výtečný společník. Cabernet Moravia 2005 odrůdové jakostní tak zde se barva zatmavila skoro do noci, i když prozářené srpkem měsíce. Téměř neprostupná ve srovnání s Portugalem. Ve vůni jako by utočily makové tóny možná i samotné čerstvé jakoby nezralé makovice. Za chutí však tolik dojmů nezůstává. Frankovka 2004 odrůdové jakostní s příjemnou barvou i viskozitou, po chvílí se chce krásně rozvonět do lesních tónů ovoce a i jemného nádechu dřevitosti. Oproti Morávii připadá, že je zde kyselin skoro až moc a nějak přebíjející další chutě. Přichází další a další návštěvníci. Ne po skupinách, ale osamoceně, ve dvojicích, v malých hloučcích. Pro vinaře není chvíle odpočinku, i když tu má rodinné příslušníky, stále obchází kolem sedících i stojících lidí a nabízí svá vína. Ačkoli jeho osoba i sklep zmizely již za zvednutým břehem u silnice a v stoupajícím kopci, chutě a vůně jeho vín jsou pořád ještě přítomné a jakoby ve všech skulinách těla. Milan Vašíček - vinař z Prušánek Ačkoli je to z Nového Poddvorova do nedalekých Prušánek jen kousek z kopce dolů po klikaticí se silničce mezi vinohrady, vkrádá se myšlenka na kukaččí vejce v cizím hnízdě. Prušánecký vinař se sklepním hospodářstvím ve sklepní vesničce Nechory vystavuje a nabízí vína na dni otevřených sklepů v Novém Poddovorově. A proč ne? Jako nás návštěvníky sem dnes přivedla láska k vínu z nejrozmanitějších koutů i vinaře spojuje jediná zem, jediné nebe, keře s hrozny měněné v jejich rukách ve víno. Všechny další otázky a úvahy zahání do ústraní příjemný doušek prvního vína od tohoto vinaře. Ryzlink vlašský 2005 kabinet jak znovu napsat a neopakovat se, že dnes je „kabinetní“ den. Co naplat, že tělo i mysl a všechny smysly mají jindy raději plnost, mohutnost. Dnes je to zcela naopak. Lehkost, svěžest, ovocitost a především krásná a nenucená pitelnost. To je, co děla v dnešním parném dni kabinety králi mezi víny. Muškát moravský 2005 pozdní sběr opět další možnost zajímavého srovnání s kabinetem pana Veselského. Vůně vína je naprosto ukázková, jadrná. Muškátový oříšek jako když vyšije. Je těžké se od té báječně typické vůně odtrhnout. Chuť sice s vůní krásně koresponduje, ale v závěru jako by se vkrádala trochu rušivá hořčinka. Rulandské bílé 2004 pozdní sběr je pěkné sytější barvy, vůně se zdá být ne zcela výrazná, po delším kroužení ve skleničce se objevují lehké medové tóny a kdesi vzadu jakoby vystupující chlebovinka. Chuť je pak zhruba středně plná a poměrně dlouhá. Příjemné víno. Veltlínské zelené 2005 výběr z hroznů s výraznou barvou a krásnými mosty, co tvoří ve skle, si toto víno zcela podmaní oči. Vůně není příliš otevřená a po chvilce z ní vystupují jemné kořeněné a posléze možná i zemité tóny. Chuť je z počátku velice líbivá a plná, ale při polknutí zůstává opět v ústech trochu prapodivná hořkost. To jinak příjemný zážitek bohužel nabourává. Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů konfrontace s 2004 v pozdním sběru v subjektivním pohledu jasně vyznívá pro toto víno. Víno má krásně sytou až téměř temně jantarovou barvu. Ve vůni se snaží dominovat v celé řadě dalších jemných ovocitých vůních med a sladkost jižního ovoce. Chuť se zdá být harmonická a kompaktní v závěru s hořčinkou, ale tak nepatrnou, až téměř příjemnou. Zweigeltrebe 2005 pozdní sběr (rosé) po nalití do skleničky vypadá víno spíš jako nějaký koncentrát chemické malinové šťávy. Barva je čistá, průzračná a červené malinové tóny jako by šly až do lehounkých odstínů fialové. Vůně jde ruku v ruce s tím, co prozrazuje barva. Jsou to pravděpodobně maliny, možná ještě ne zcela zralé a pikantní červený rybíz. V chuti je víno středně dlouhé příjemně pitelné. Modrý Portugal 2005 pozdní sběr z poznámek o portugalu pana Veselského se zákonitě nabízí srovnání. Jak ročníků, tak kategorie zařazení vína, i odlišného přístupu vinařů. Toto víno má světlejší barvu a i ve vůni, ačkoli je přívlastkové nepůsobí nijak mohutně a tělnatě. Vůně je jaksi zastřená a posléze se částečně projevují ne úplně příjemná dřevitost. Ta je patrné i v chuti. Svírá a dře především na patře. Rulandské modré 2005 výběr z hroznů na modrou burgundu je víno velmi vysoké barevnosti, hutné plné, skoro jako jižní vína. Zdá se být výrazné i ve své aromatické složce, kde pravděpodobně převažují lesní plody a částečně i zemité prvky. I při polykaní a silné a navozující plnost. Jen se zdá, že z vína až přespříliš vystupuje alkohol. Možná je to opět způsobeno horkem, ale právě v tuto chvíli, při této vysoké letní teplotě víno velmi záhy unavuje. Ivo Padalík a Tomáš Bařina Hned ve vedlejším sklepě dva rytíři. Oba ze Starého Poddvorova. Oba usměvaví, milí, asi jako všichni ostatní vinaři na dnešním dni otevřených sklepů. Myšlenka o povědomosti tváře Ivo Padalíka dostane velmi záhy zcela konkrétní podklad, když si už trochu ovínělá mysl uvědomí, že právě tento člověk je jakýmsi nepsaným čtvrtým mušketýrem tří pánu ze sdružení Císařův vinohrad, Kašík, Mrkva, Veselský. Jejich společníkem a možná i trochu kumpánem např. na výstavě Víno a destiláty. Svá vína Ivo Padalík dělá, alespoň prozatím, jako koníček a i na vinětách je možné se dočíst, že je vyrobil pro své přátele. Z poměrně široké odrůdové skladby je možné záhy zjistit, jako u ostatních vinařů, kterým vínům se na poddvorovsku daří. Jeho vína jsou zajímavá a vesměs velmi příjemně pitelná. Veltlínské zelené 2005 kabinet středně silné barvy s ne úplně jasnou vůní, ale krásnou jemnou pikantní kyselinkou a svěžestí, která příjemně nutí k pití. Rulandské bílé 2005 pozdní sběr pro barvu tohoto vína je potřeba si dojít až do sluncem zalitého vinohradu, ale cesta se vyplatí. V krocích mezi keři této odrůdy je zakletá nádherná ovocitá vůně a velice příjemná skoro až lehká chuť, možná způsobená nižší teplotou při ochutnávání tohoto vína, dává v celkovém pocitu moc pěkné víno. Neronet 2004 odrůdové jakostní působí z počátku trochu rozpačitým a rozházeným dojmem, ale postupně začíná ve skle růst a objevují se zajímavé jemné třísloviny a i chuť mohutní. Rulandské modré 2004 odrůdové jakostní (barrique) prozatím je sudovina výrazně dominantní a je jí jakoby plná vůně i chuť, ale kdoví za rok za dva, až si vše sesedne a zjemní. Víno působilo víc než slibně, jen se zdálo, že musí vyrůst z plenek. Tomáš Bařina Sylvánské zelené 2005 pozdní sběr opět veliké a výrazné připomenutí, že tato pomalu mizící odrůda zdaleka neřekla své poslední slovo. Jiskrná barva s velice pěknou strukturou. I aromaticky je toto víno na vysoké úrovni. Je hodně ovocité a tyto vůně jdou až do sladkých sušených plodů. Vše se doplňuje s pikantní kyselinkou, která v chuti umocňuje velmi pěkný celkový zážitek. Chardonnay 2005 výběr z hroznů ačkoli není nejpříhodnější čas na sladší a těžší vína, zde je potřeba udělat výjimku. Toto polosladké víno s jemnou, delikátní a jako by trošku nevinou barvou zaujme ve své široké ploše citrusových vůní a snad i kandovaného ovoce. Za chutí je také dobré vyrazit na jih, přitom ale nepostrádá nic ze severské, zaalpské pikantnosti, díky razantní kyselině. Rulandské modré 2005 pozdní sběr jako by na toto víno bylo ještě příliš brzy. Zdá se být nějaké neurovnané a neučesané. Zatím moc neoslovuje. Ale nikdy neříkej nikdy. Zweigeltrebe 2005 odrůdové jakostní barevně určitě toto víno zapadá do škály ostatních Zweiglů, nijak patrně nevybočuje. Vůně i chuť jsou celkem příjemné a nerušící. Jen mít možnost ochutnat tuto jakostku někdy v chladnějším počasí. Dnes není den červených vín. Snad možná až hodně večer až se i stíny schoulí a nebo úplně zmizí za posledními keři vinohradů. Milan Sůkal (Bonus Eventus) Pány Beneše, Čapka, Nešpora, Tichého a Sůkala asi netřeba dlouze představovat. Tento kvintet tvoří na našem vinařském nebi nepřehlédnutelnou hvězdu, spíše značku, Bonus Eventus. Základnou sdružení je pro většinu těchto vinařů vesnička Hrušky u Břeclavi, ale jeden z této pětice je přespolní. Snad by bylo lépe napsat „přesviniční“. Je to právě Milan Sůkal, který vyrábí víno v Novém Poddvorově i obhospodařuje vinohrady v okolí. Proto není divu, že i tento vinař dnes otevřel svůj sklep a dal žíznivým a horkem skomírajícím návštěvníkům možnost ochutnat a osvěžit se lahodnými víny. Neuburské 2005 kabinet znovu víno velice příjemného a lehce pitelného charakteru. Nenásilné, leč pikantní kyselinky, spíše neutrální. Rulandské šedé 2005 pozdní sběr víno vykazuje poměrně pěkné barevné spektrum od světlejších žlutých tónů do zlatavých. Vůně je jemně zastřená a ne zcela jednoznačně výrazná. Snad jemné medové nádechy? Nechť každý posoudí! Chuť je pravděpodobně ovlivněna říznější kyselinkou, která v ústech zanechává dlouho patrný ne nepříjemný pocit. Chardonnay 2005 pozdní sběr velice pěkně se rozlévá po skle a jiskří po slunci, ačkoli se již ten rozpálený disk téměř dotkl horizontu. Ve vůni se opět asi chce přihlásit široká škála citrusových plodů a vše je podtrženo příjemnou, velmi příjemnou, plnější chutí. Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr oproti předchozím téměř zcela suchým vínům, je toto víno polosladké, ale žádné nudné fádní pití. Cukr, kyseliny, alkohol, vše mistrovsky namícháno do překrásného plného pamlsku. Ačkoli se může trochu zdát, že skutečně ostrá kyselinka trochu ostatním složkám utíká, pravděpodobně se časem vše zjemní a zakulatí. Ještě víc vystoupí již teď lahodná medovost. Z prince se stane král. Sauvignon 2005 pozdní sběr další typický představitel odrůdy. Pravděpodobně úplně učebnicové víno. V barvě i ve vůni, ano trochu travnatého nádechu a hlavně angrešt s rybízem. A chuť? Do sucha. Chvíli to trvá zvyknout si na něco úplně jiného po tom Ryzlinku, ale za chvíli je to znovu téměř rapsodie všech smyslů. Rulandské modré 2005 pozdní sběr (klaret) bledě zlatavé jiskrné. Technologicky určitě zvládnuté na jedničku. Ve vůni je zvláštně nasládlé snad po ovoci nebo lučních květech. Stejně tak i chuť. Příjemné, bezezbytku příjemné. Modrý Portugal 2005 odrůdové jakostní ačkoli výheň a dusno nepolevuje, není možné neochutnat červená vína. Víno se asi chce projevit výraznějšími máslovými až olejnatými tóny. Pikantní charakter je jako by potlačen do pozadí. Avšak nefádní víno. Zweigeltrebe 2005 pozdní sběr bezesporu hlubší a sytější barva, než u předchozího vzorku. Vůně je hodně hravá a ne zcela jednoznačná, ale v chuti již začíná dominovat plnost a po kyselině i pěkná pikantnost. Moc příjemně se pije. Cabernet Moravia 2004 odrůdové jakostní (barrique) podle sdělení samotného pana Sůkala víno nazrávalo v americkém barikovém sudu a je to skutečně znát. Výrazné dřevité do sladka jdoucí tóny, patrné jak ve vůni tak i v chuti, trochu jako by zakrývaly samotný charakter vina. Rulandské modré 2004 pozdní sběr (barrique) zde byl užitý také barikový sud, ale francouzský. Víno je více vyvážené než to předchozí. Sud se svojí typičností tady působí mnohem decentněji a charakter vína spíše doplňuje, než aby ho přebíjel. Odrůdovost se nezdá být potlačena. Krásná hora (cuvée Cabernet Sauvignon x Merlot) skutečný bonbónek na závěr. Středně syté a plné barvy, s překrásným leskem. Opojná vůně lesa, drěva vystupuje jako první, ale i vůně lesních plodů a celé řady dalších odstínů. Chuť je perfektně plná, pikantní a robustní, skvěle sladěná s tříslovinou, která vůbec neškrábe, ale je velmi dlouho patrná po polknutí. Ukázkové víno pojmenované podle vyhlášené polohy nad Starým Poddvorovem s vynikající orientací. S dlouho neodcházejícím přepříjemným pocitem nejen z posledního vína pana Sůkala přichází poslední zastavení na křížové cestě. Na téměř samém vrcholu a konci Nového Poddvorova. Ačkoli teplota kulminuje a již nestoupá, vrcholu teprve dostupuje únava, která se stupňuje a umocňuje nejen ochutnanými víny, ale i neustálým stoupáním kopcem vzhůru Poddvorovem. Jako by i zážitky s místními víny měly být vykoupeny. Snad právě proto. Pro tu pokoru, která zákonitě přichází spolu s vydaným úsilím, jsou i zážitky o to víc intenzivnější. Vladimír Kašík - Císařův vinohrad (potřetí) Třetí mušketýr? Atos? Portos? Aramis? Nebo spíš spolu s dalšími dvěma členy sdružení Císařův vinohrad svatá trojice? Unavenému tělu i mysli se ale nyní nechce přemýšlet. Je to jen krásné plynutí a snění světem vín a lidí, kteří mu dali a obětovali pokud ne vše, tak mnohé. Je tolik příjemné a skoro až dojemné být znovu na dvoře u Kašíků, vychutnávat stín a odněkud lehce proudící vánek a na jazyku nechat rozplývat báječně sladký malý tvarohový koláček. Drobné intermezzo před dalšími čekajícími víny. Před těmi od Kašíků. Aurelius 2005 pozdní sběr jako by právě tato odrůda byla jakousi velevýznamnou lodí Kašíkovic vinné flotily. Vyznačuje se moc pěknou a komplexní ovocitou vůní, jemně podtržené medovým nádechem. Je šťavnaté i suché zároveň a působí na těžkou únavu jako živá voda. Rulandské bílé 2005 pozdní sběr v přicházejícím šeru je unaveným očím těžké dávat další podněty krásných barev. Vůně ale působí, i když ne nijak výrazně je uhrančivě svěží a hravá. Mladost vína z něj vzlíná a roste. V pikantní chuti se nic neztrácí. Sauvignon 2005 pozdní sběr toulání se mezi keři rybízu v čerstvě pokosené trávě. To je primární vjem. Tu a tam utrhnout kuličku rybízu. Vždyť jsou to ale hrozny! Tekutina tekutin zabalená v něžnou kyselinu a kouzlo, které nutí znovu pozvedat ruku se skleničkou a znovu a znovu přivonět a ochutnat ten mok. Rulandské modré 2005 pozdní sběr (klaret) chlad i žár, kyselost i sladkost. Sladkost široká a běžící do daleka. Svěžest deště skrápějícího vinice i studánek, o kterých psal Fráňa Šrámek. Jantar stezky kdysi protínají i vinorodou Moravu. Těžko definovatelné a zařaditelné víno. Jedinečný básnický rukopis vinaře. Umělce i experimentátora. Nenasytná tma rozmělní a spolyká vše. Zbytky letního světla, dusný vzduch, kroky a hlasy přírody. Pohltí i melodii strun cimbálu, ke kterému zasedl pan vinař Vašíček a zpěv písní slévajících se v jediný lidový chorál. Zavře svou černou hladinu nad zemí vína i lidí. Uzamkne den a jako by to byla právě ona, která definitivně ukončí slavnost otevřených sklepů v Novém Poddvorově. Všemocná. Až do rozednění, kdy předá žezlo slunci a světlu. Těm, které spolu s vodou a zemí sytí vinohrady.