O Víně

03.04.2019 milasko Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.04.2019 07:00

Na návštěvě u Tomáše Bečici

Začátkem jara jsme vyrazili s partou do Uherského Hradiště-Sadů k Tomáši Bečicovi.

Většina z nás jeho vína již znala a věděli jsme, že je na co se těšit. Tomáš nás vzal nejprve na svou vinici, kde nám vysvětlil, co vše na ní v poslední době prováděl a co ještě plánuje. Nově vysazené hlavy má až překvapivě blízko u sebe, což ale prosazují někteří naši přední vinaři. Má asi 1100 hlav, hlavně Rulandské šedé, to by mu ale nestačilo, pro výrobu vína nakupuje hrozny u ověřených vinařů. Už ve vinici jsme dostali zavíňovací vzorek příjemného voňavého Muškátu moravského.

Pak jsme se přesunuli do sklípku. Nebylo to úplně o klasické degustaci, protože nás Tomáš po celou dobu bavil svým výkladem, u něhož jsme všichni oceňovali naprosto perfektní sladění odbornosti s vtipem. Myslím, že by se nenudil ani člověk, který o víně mnoho neví. Výklad ještě zpestřili spolu s jeho společníkem panem Juračkou krásným zpěvem moravských lidových písní. Je třeba doplnit, že Tomáš se určitě nenudí. Víno dělá ve svém volném čase, navíc ještě zpívá ve sboru, chce budovat sklípek, protože zatím jsou v pronajatém.

No a teď k vínům. Naprostá většina byla mladých z ročníku 2018, takže některé práce, jako třeba zasíření, ještě neproběhly. U bílých to z hlediska momentální konzumace bylo vzhledem k množství vzorků spíše plus, mladá červená ještě úplně hotová nebyla, takže celkově dopadla o něco hůře než bílá, ovšem předpoklad je, že i ta budou po dokončení velmi dobrá. To ostatně potvrdily starší ročníky. I tak jsme na špatné víno nenarazili. Jedinou „chybou" ochutnávky bylo, že bylo vzorků opravdu hodně (19 + moc pěkné „portské" + višňovice na úplný závěr), takže příští ráno bylo přece jen poněkud náročnější. Co ještě bylo trochu mimořádné, bylo to, že hrozny po loňském horkém a slunečném létě měly opravdu vysokou cukernatost, takže i při vysokých přívlastcích měla vína hodně vysoký obsah alkoholu, až 15 %. Alkohol byl ale dobře zakomponovaný a rozhodně z vín nevystupoval a nerušil. Jen jsme si měli dávat menší vzorky! Ale Tomáš nás nechal, ať si naléváme sami.

Nebudu podrobně popisovat všechna vína, bylo jich opravdu mnoho, zastavím se jen u těch, která se mi líbila nejvíce. Z ročníku 2018 to bylo například: Rulandské šedé VzH, kořenité, s tóny grepů pomerančů a ananasu ve vůni, hutné plnější, se středně dlouhou dochutí. Chardonnay VzH, s intenzivnější vůní hrušek, banánů a ananasu, s plným tělem, chutí exotického ovoce a dlouhou dochutí. Pro mě úplně nejlepší z bílých byl Ryzlink vlašský VzH s intenzivnější, velmi příjemnou odrůdovou vůní, jemně kořenité, s plným tělem a chutí ovoce a bylin. Právě toto mělo již zmíněných 15 % alkoholu. Ten mu ale slušel. Pěkná byla i Pálava ve výběru z cibéb, těžká sladká, medová, s delší dochutí. Z červených pak jakostní Frankovka, příjemná svěží, s chutí třešní a delší dochutí.

Ze starších vín: Rulandské modré 2015 PS s vůní jahod, jemnými tříslovinami a delší dochutí. Barikové cuvée Zweigeltrebe - André 2016/2017 s náznaky čokolády, zřetelnějšími tříslovinami a středně dlouhou dochutí. Ještě lepší bylo toto cuvée z ročníku 2015, plné, s tóny peckovin a višněmi v chuti. A pro mě asi nejlepší z červených byl Dornfelder 2015, plný, bohatý, krásně uhlazený, s tóny kávy a čokolády a delší dochutí.

Když jsme to všechno absolvovali, byli jsme zřetelně veselejší a všichni velmi spokojení úplně po všech stránkách. Z Tomáše přímo čišelo nadšení pro věc, které se ale snoubilo s vysoce profesionálním přístupem. No a jeho energii bychom mu mohli závidět.

P.S. Dodatečně mi ještě Tomáš poslal výsledky z výstavy vín, která v Sadech proběhla krátce po naší návštěvě. Šest z vín, která jsem tu chválil, dostala zlatou medaili. Úplně nejlépe dopadla Pálava (92 b.), dále RM (91 b.) a Frankovka (90 b.).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 488x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5