Odborné vzdělávání hodnotitelů
Ve čtvrtek 21. února 2019 v konferenčním sále Restaurace pivovaru Vinice Hnanice v Hnanicích, uspořádal spolek Sdružení znojemských vinařů (SZV) - www.szv.estranky.cz od roku 2015 již třetí seminář na téma: Sklepní uličky a odborné vzdělávání hodnotitelů. Odpolední seminář byl realizovaný za podpory Programu rozvoje venkova, Leader a EU European Regionnal.
Cílem semináře bylo zvýšení odborné úrovně degustátorů pro hodnocení vín v rámci Znojemského koštu (16. 3. 2019 - Loucký klášter Znojmo) - www.znojkost.estranky.cz a osvojení zjednodušeného 100 bodového systému dle Parkera.
O seminář je tradičně značný zájem a nebylo tomu ani letos jinak. Po prezentaci více jak šesti desítek zájemců, zahájil seminář v pravé poledne předseda SZV Ing. Jaromír Čepička, CSc. a seznámil přítomné s cílem semináře a dalšími organizačními informacemi. Poté se ujal první přednášky „Sklepní uličky Znojemska". Ve svém vystoupení informoval účastníky s vinařskými akcemi ve sklepních uličkách, výstavách vín a dalších akcích v roce 2019.
Další přednášky už byly věnované vlastnímu hodnocení vín na soutěžích. Šlechtitel Ing. Jaroslav Tomášek z ŠSV Ampelos Vrbovec ve svém vystoupení na téma „Systém a způsoby hodnocení vín na Znojemském koštu" podrobně rozebral systém hodnocení, jak k němu přistupovat, chyby, kvalitu hodnotitelů atd. a vše doložil v perfektním statistickém rozboru posledních tří ročníků. Na zajímavé a překvapivé precizní výsledky rozboru v přednášce Ing. Tomáška, navázal svůj přednes Ing. Michal Kumšta z MU Brno ZF Lednice na Moravě. Téma „Hodnocení vín v ČR a systém hodnocení vín zjednodušeným systémem 100 bodovým dle Parkera v úpravě Doc. Ing. M. Michlovského, CSc." Bylo skvěle prezentované, zajímavé a detailně rozebrané s obrovskou erudicí a znalostmi Ing. Kumšta. Po teoretickém výkladu následovala praktická část jeho přednášky. Účastnici samostatně degustovali celkem 15 vzorků vín (VS Lechovice, Znovín Znojmo, L+J. Tvarůžkovi Prosiměřice, Vinařství Lahofer, Vinice Hnanice) a potom společně s Ing. Kumštou rozebírali a srovnávali výsledky svého hodnocení.
Poslední přednáškou spojenou s degustací měla Ing. Alice Becková ze Střední vinařské školy a Laboratoře Valtice. Její téma „Vady a nemoci vína" spojené s praktickou degustací vadných vín, se setkalo s velkým ohlasem a vzbudilo dlouhou, bohatou diskusi. Ing. Becková a Ing. Kumšta skvěle vysvětlovali a zdůvodnili různé zásahy vinaře do vadných vín, dávali řadu konkrétních rad, poznávání vad a nemocí vín, detailně rozebrané po chemické stránce a jejich nápravy.
Na závěr obdrželi účastníci certifikát o absolvování tohoto odborného semináře. Podle velmi příznivého ohlasu účastníků bylo přislíbeno vedením SZV, že další podobný seminář bude pro všechny zájemce opět v únoru 2020.