Degustace Vinařství Štěpán Maňák, Žádovice
Dne 21. června 2018 jsme po mnoha letech přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic. Zavítal mezi nás obchodní zástupce vinařství Daniel Čmelík.
Cože, Daniel Čmelík, říkáte si asi vy, kteří máte dobrého pamatováka. Není těch Čmelíků na Moravě v každém vinařství nějak hodně? A máte recht! Skutečně došlo k situaci, kterou jsme za deset let existence klubu ještě nezažili, tedy že jeden a týž člověk reprezentoval dvě vinařství. Jak si asi pamatujete, Dan byl sklepmistrem ve vinařství PPS Strachotín a zhruba před rokem nám prezentoval jejich (svá) vína. Už tehdy jsme se podivovali nad tím, že člověk, bydlící v Kyjově, dojíždí takto daleko do práce. Dana to utavilo a rozhodl se, že přestože je ve vinařství celkem spokojen, musí si najít práci někde blíž. Povedlo se mu to právě ve vinařství Maňák, kam však nenastoupil jako sklepmistr, ale jako prodejce. Zde již několik let kraluje Karel Novotný, špičkový sklepmistr, kterého si Dan hluboce váží a pracovat s ním chápe jako velkou zkušenost.
Dan to u nás už zná, takže přípravy proběhly naprosto bez problémů. Poslední detaily jsme doladili dne 9. června na Kyjovských otevřených sklepech. U této akce bych se zastavil.
Jedná se o moc hezkou a výborně zorganizovanou akci, kdy kyjovští vinaři pozvou své kamarády z okolních obcí, kteří obsadí bary, restaurace nebo dvorky a všichni pak nabízí svá vína. Sklepů nebo degustačních míst je asi 30, všechny jsme je ani nedali. Mezi náměstím a areálem sklepů jezdí koňské povozy, ale dá se to dojít v pohodě i pěšky. Počasí nám přálo, za akci se platí paušální částka a vína byla opravdu pěkná. Rozhodně doporučuji příští rok návštěvu, případně sledujte, co kyjovští pořádají v průběhu roku. Obrátit se můžete na Františka Kölbela, což je hlavní organizátor a dobrá duše všech akcí v Kyjově.
O degustaci byl velký zájem, dorazilo přes 80 vínomilců. Dan je však s přehledem dokázal ukočírovat a lidé ho chválili, že mám ve svém věku opravdu velké znalosti.
Vinařství viz odkaz zde a zde, patří ke středním, mají přes 30 ha vinic a hrozny ještě dokupují u smluvních, dlouhodobých partnerů. Sklepmistr je tak trochu hračička, takže pořád zkouší nové věci, pracuje s malými šaržemi - v poměru k vinařství, okolo pěti tisíc litrů. Pěstují i některé méně obvyklé odrůdy. Cenově jsou vína rozdělena do několika řad. Všechny nejvíce uchvátil ryzlink vlašský v bariku, relativně drahé víno, ale nejdříve na degustaci vyprodané. Je vidět, že poměr cena výkon je rozhodující a vinaři se nemusí bát si za vynikající víno říci rozumnou částku.
Základem dobrých vín je dle Daniela kvalitní surovina, kterou se snaží dostat do sklepa a cílem sklepmistra je pak už jen pouze to, aby to nezkazil. Funguje to, získávají za svá vína řadu ocenění a u soutěží, které považují za významné, vylepují medaile na láhve. Etiket mají několik druhů, dle již výše zmíněné řady vín.
Stran bílého bariku Daniel připomněl, že takto upravovat by se mělo jen opravdu výborné víno, které barikový sud ustojí, nikoliv zmetek, kterýmu chci jen zakrýt vady a nectnosti. Rovněž prozradil další fígl, totiž že víno je dobré dát do bariků různého stáří a „opotřebení" a víno na závěr zcelit, než ho nechat jen v jednom sudu. Též se přimlouvá za větší rozšíření cuvée, která mohou nabídnout ještě něco navíc proti vínům odrůdovým. Jak jste asi poznali, Danovi spíš vyhovuje francouzský systém, který se uplatňuje v celém vinařství, ovšem nikoliv radikálně.
Večer příjemně utíkal, všechna vína chutnala, žádné slabé se nenašlo, návštěvníci byli hodně spokojeni též s víny červenými, které v tomto vinařství opravdu umí. Vína se prodala prakticky všechna a protože Dan odjížděl až druhý den ráno, ještě chvíli jsme po degustaci poseděli. Druhý den jsme museli do práce, tudíž jsme se, slovy Dana, nesměli nahůkat jako sovy, bohužel, dodávám...
Návštěvu vinařství rozhodně doporučuji a po prázdninách budeme pokračovat.