O Víně

02.05.2018 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.05.2018 07:00

Degustace Malbec (World) day od Vinicoly s.r.o.

V pražském hotelu Olympik již 7 rok probíhají prezentace Světového dne Malbecu, který se od roku 2011 slaví na počest výročí založení první vinařské školy (nápad marketingové ředitelky Lis Clément), kde pěstování Malbecu v Argentině začalo (1853, pověřil Michel Aimé Pouget, francouzský odborník na půdu, přivézt první klony odrůdy Malbec (ale i další jako Cabernet Sauvignon či Pinot Noire)). Správně by se však mělo španělské „Malbec Mondo“ překládat jako „Malbec po celém světě“, neboť 17. dubna se na počest této odrůdy pijí vína z argentinského Malbecu.

Celková výměra vinic v Argentině již podle sdělení obchodního ředitele a sommeliera firmy Vinicola pana Jana Martínka přesáhla 400 tisíc ha a svojí produkcí se tak svojí produkcí řadí na 4. místo na světě. Navíc dnes je Malbec pocházející původně (označován jako Côt) z jihozápadní Francie (oblasti Cahors a Bordeaux) pěstován v mnoha zemích, ale nejvíce (přes 40 000 ha) samozřejmě v Argentině. Díky své intenzivní barvě a tmavým odstínům se vína této odrůdy nazývala "černá vína z Cahors".

Samotná firma Vinicola s.r.o. se zabývá přímým dovozem vín již od roku 997, kdy začali dovážet vína z Chile (hlavně značky Tarapacá) později Argentiny, Austrálie a dalších zemí. Malbecu se velmi dobře daří v oblastech s velkými rozdíly mezi denní a noční teplotou, kde je vápnitá, jílovitá nebo písčitá půda, tak jako na úpatí And. Díky těmto geografickým a klimatickým vlastnostem vyniká argentinský Malbec především kvalitou svých tříslovin. V prezentaci bylo celkem 11 vín z Argentiny, která pocházela ze dvou velkých oblastí a od dvou výrobců. Vinařství M. Torino leží ve vysoko položené oblasti Salta, kde vinice zasahují do výšky 2230 metrů nad mořem. Údolí Valle Calchaquí, v provincii Salta, je dnes kolébkou nejvýše položených vinic na světě. Dalším charakteristickým znakem jsou nízké srážky, horké a suché podnebí s vysokými průměrnými teplotami a převážně písčitá půda.

Druhá oblast Mendoza (celkem přes 250 tisíc ha vinohradů) leží 1350 km jižněji (pěstuje se však 87 % veškeré argentinské odrůdy Malbec na více jak 31 tisíci ha) s nadmořskou výškou kolem 950 metrů byla zastoupená vinařstvím Valentina Bianchi, původně pocházející z italské Apulie (založeno v roce 1928). Mendoza hraničí s provinciemi San Juan na severu, s provinciemi San Luis a La Pampa na východě, s provinciemi Río Negro a Neuquén na jihu a s Chile na západě. Je sedmou největší provincií Argentiny podle rozlohy a čtvrtou nejlidnatější. Vinice začínají na severním okraji města u Lavalle a táhnou se asi 30 kilometrů směrem na jih po Saň Rafael, kde velká část révy je dosud vedena systémem Parral. V celé provincii panuje suché stepní podnebí, kdy denní teploty se v létě snadno vyšplhají na 40 °C. Odhlédneme-li od příležitostných krupobití, nespadnou zde čtyři až pět měsíců vůbec žádné srážky. Umělým systémem kanálů se voda z tajících andských ledovců rozvádí do vesnic a měst i do zemědělských pěstitelských oblastí. Oblast kolem Mendozy se člení do více podoblastí. Luján de Cuyo, ležící několik kilometrů jižně od města, má vynikající polohy právě pro Malbec, kdežto oblast Maipú jihovýchodně od města se zase považuje za nejlepší vinařskou oblast pro odrůdu Cabernet Sauvignon (pozn.: Cuyo (v jazyce Huarpe Milkayac znamená Země pouští) je jedním z nejsušších a zároveň nejplodnějších regionů, pokud jde o pěstování vinné révy. S téměř 200 tisíci hektary vinic představuje největší vinařskou oblast v zemi a hlavního výrobce vín Jižní Ameriky).

Jako wilcome drink jsme dostali Malbec rosé coleccion z vinařství Michela Torina založené 1892 a dnes hospodařící na 750 ha. Stáří révy se pohybuje kolem 30 až 40 let a vinice leží v údolí Cafayaté, kde stále dosahuje vysoké výnosy až 14 tun z ha!! Vysoká barva byly dána dlouhým ležením (nakvášením) až 6 hodin na rmutu před vlastním lisováním. Víno bylo s 13 % alkoholu a přestože obsahem zbytkového cukru (4 g/l) jednoznačně patří do suchých vín působilo v chuti nasládle s jemnými medovými tóny. Ve vůni byly patrné citrusy a šípková růže v dozvuku chuti zase bílý pepř (akční cena byla 140,- Kč za 0,7 l láhev).

Po úvodním slovu a představení vinařství Agrentiny následoval druhý vzorek již červeného Malbec Elsa 2016 z vinařství V.Bianchi. Sklizeň hroznů ve vyhlášené oblasti San Rafael probíhá druhý týden v dubnu a ve víně charakteristická vůně po třešních a švestkách je zastřena rezidui (těkavé aromatické látky) malolaktické druhotné fermentace. Třetím vzorkem ve stejné cenové relaci jako první i druhé víno byl Malbec coleccion 2016 z vinařství M.Torino (mimochodem dodávaný i do řetězců Makra). Ještě vyšší barva bude vyšší nadmořskou polohou vinic, kde sklizeň probíhala již první týden v dubnu s výnosy až 12 tun z ha. Zde již byla patrná typická vůně po švestkách, ale taky dosud agresivní taniny. Teprve čtvrtý vzorek Malbecu se mi zdál odrůdově čistý a navíc to bylo „organic wine" zvané Cuma (značí v indiánském nářečí „čistý") ročník 2015. Velice extraktivní s vysokým obsahem glycerolu a černo-purpurové barvy. Intenzivní aroma přezrálých lesních jahod a ostružin s čokoládovými tóny dávalo velice komplexní aroma (bylo nabízeno za příjemných 250,- Kč/lahev). Pátým vzorkem byl Malbec Don David (pojmenování po zakladateli vinařství) ročník 2015 s patrným fialovým okrajem a lehkou vůní vanilky, tabáku a čerstvě vyčiněné kůže získanou zráním v dřevěných sudech (většinou kombinují americký(levnější) a francouzský dub).

Následoval vyhlášený Ciclos Malbec-Merlot (od třetího vzorku všechna vína z vinařství M. Torino) v ročníku 2014, který měl tímto v ČR premiéru. Ano emblém slunce a měsíce (den a noc) typický pro řadu Ciclos s vysokými teplotními rozdíly dává silně extraktivní vína a tento vzorek měl 14,5 % alkoholu vysokou až černou barvu a typickou vůni švestkových povidel a třešňového džemu (prodávalo se za 300,- Kč/lahev). Přestože víno zrálo 12 měsíců v nových barriquových sudech byly taniny velmi jemné a příjemné. Sklizeň hroznů probíhala již třetí týden v březnu resp. druhý týden v dubnu, neboť víno je zceleno ze dvou odrůd. Hektarové výnosy však tentokrát nepřekročily 7 tun (což se projevilo výrazně větším extraktem a plností)!

Malbec familia ročník 2014 již pocházel z vinařství V. Bianchi a jednalo se o posledních 300 lahví tohoto ročníku. Přesto, že opět byla silná reziduální aromatika po odbourání kyseliny jablečné, v chuti bylo velice harmonické s jemným tříslem z barriqouvých sudů po 12 měsíčním zrání (50 % v americkém a 50 % ve francouzském dubu).

Již osmý vzorek Malbec la moravilla Don David 2016 je opět silné víno se 14,5 % alkoholu. Tmavá barva tentokrát zcela neprůhledná a typické aroma sušených švestek a černých třešní se snoubila s jemným buketem čokolády, kůže a překvapivě i anýzu (v nabídce toho večera bylo za 390,- Kč).

Malbec particular („výjimečný") ročník 2014 byl doladěn 5 % odrůdou Syrah a pocházelo z vinařství V. Bianchi. Obsah alkoholu již dosahoval 15 % a hrozny pocházely z nejlepších poloh vinařství. Víno zrálo 14 měsíců z 80 % v barriquových sudech z francouzského dubu a zbytek ve vypálených sudech (objemu 225 litru) z dubu amerického. Údajnou vůni fialek jsem ve víně neodhalil zato bohatě tabákové aroma s vanilkou. Osobně bych favoritem večera volil desátý vzorek Altimus ročník 2012 z vinařství M. Torino, kde sice bylo Malbecu jen 46 %, ale výborně sladěný s Cabernetem Sauvignon a Cabernet Franc (22 %). Toto víno patří mezi nejlepší vína, která vinařství nabízí (cena byla 700,- Kč za lahev) a jeho unikátnost výrobce podtrhuje římskými číslicemi pro označení ročníku (MMXII). Ve vůni jsem objevil skořici a pepř, v chuti pak čokoládu s vanilkou. Víno zrálo 12 měsíců v barriqouvých sudech pouze z francouzského sudu z oblasti Limousin.

Posledním vzorkem byl Enzo-Blend od vinařství V.Bianchi ročník 2011, kterého již bylo pouze posledních 12 lahví. V blendu převažoval Cabernet Sauvignon (75 %) a Merlot s Malbecem (10 %) jen okrajově. Intenzivní vůně fialek a švestek byla v chuti vína potlačena příliš silnými atributy z nových dřevěných sudů, kde zrálo 14 měsíců (90 % bylo z francouzského sudu). Možná někdo dává přednost znásilněnému vínu dřevem a považuje silné aroma vanilky, tabáku a čokolády nebo silné třísloviny za přednost. Je to silně subjektivní, ale určitě ruský car Petr Veliký měl Malbec v oblibě pro jeho odrůdovou čistotu, stejně jako Shakespeare, který použil svoji slabost pro Malbec ve své hře „Veselé paničky Windsorské" v postavě Falstaffa.

Každopádně na závěr večera (po řízené degustaci kolem 21 hodiny) si zájemci koupili svůj oblíbený Malbec a příjemný večer si prodloužili výhledem z terasy 19. patra hotelu a někteří si k tomu otevřeli i lahvinku.

Použité odkazy:
http://www.wine-online.cz

https://www.vinicola.eu

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 144x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5