Za vínem k Dunaji IV.
Letošní vinařská exkurze do Rakouska, kterou každoročně tradičně pořádá spolek Sdružení Znojemských vinařů, z. s. (www.szv.estranky.cz), zavedl všechny zúčastněné do čtyř vinařství v oblasti Kremstal a údolí Wachau.
Po návštěvě vinařské školy, jsme zaparkovali autobus na nábřeží Dunaje nedaleko přístavu. V kavárně pod slunečníky jsme se občerstvili, dali kávu a probírali, co jsme dnes ve třech navštívených vinařstvích viděli. A bylo o čem povídat!
Asi po hodině odpočinku jsme se už pěšky vnořili do uliček Kremsu a hledali poslední dnešní podnik, jehož navštívení jsme měli naplánované. Úzkými a malebnými uličkami jsme stoupali, až jsme konečně došli k vinařství Lesehof Stagard Stein a. d D. (www.stagard.at). Před starým poschoďovým domem v úzké uličce bylo několik stolků obsazených rozjařenými turisty. Vinařství totiž provozuje i heurige. Do vlastního vinařství, které se nachází zase o pár set metrů dalšího stoupání dál, nás po uvítání odvedl majitel a vinař pan Urban T. Stagård. Švédské jméno Stagard je po otci, který se do rodiny asi před více jak třiceti léty přiženil. Opět jsme přišli ke starému domu, kdy by asi nikdo nehledal vinařský podnik. Tento dům byl původně hospodářskou budovou kláštera Tegernsee.
V malé lisovně, nám Urban Stagard představil své rodinné bio vinařství, které vede s manželkou Dominique od roku 2006 a seznámil nás s filosofií vinařství. Navázal na úžasnou cca 230 ti letou tradici rodiny, která od roku 1786 nepřetržitě vyrábí víno, kdy se vinařství dědilo z otce na syna. Vinařství patří k jednomu z nejstarších v Rakousku. V posledních letech zvětšili vinice na 17,5 ha a zaměřili se výhradně na ekologické vinohradnictví s velkým důrazem na terroir. Jak ve vinici, tak i ve sklepu postupují biodynamicky, nepoužívá síru, kvasinky a nedoslazuje mošty. Velmi preferuje staré vinice, některé mají více jak šedesát let. V poslední době vysadil Grüner Veltliner a Riesling. Vysvětlil nám, že v Kremsu se stýkají chladné, vlhké západo -atlantické a teplé, suché východo - panonské vlivy. V závislosti na svahu, expozici, formování terénu i akumulačním stěnám a horninám vznikají místa s úžasný mikroklimatem. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí zajišťují výraznou tvorbu aroma, písčitá, štěrková půda, to vše umožňuje uspokojit specifické potřeby odrůd révy a tím vytvořit základ pro nejvyšší kvalitu vína. Hlavní pozornost zaměřují na bílá vína, především Riesling na 60% vinic a na 25% vinic Grüner Veltliner. Nejdůležitější polohy jsou Steiner Hund, Steiner Schreck a Pfaffenberg.
Ve sklepě zasahují co nejméně, nechávají víno na jemných přirozených kvasnicích co nejdéle, aby byla dána stabilita, struktura a charakter. Sklizeň hroznů probíhá ručně a fermentace se provádí převážně přírodními kvasnicemi z vinic, které produkují nádherně autentická vína. Mimořádnou pozornost poslední dobou věnují spontánnímu kvašení v kameninové nádobě Steinzeug, ryzlink 10 % na šupkách a veltlín 100 % na šupkách. Jak doslova řekl: „Máme zásadu, že zasahovat do vína ve sklepě méně, je mnohem, mnohem více".
Pozorně jsme poslouchali jeho nadšené povídání a bylo jasné, že tomu hodně rozumí a vinařství je nejenom povoláním, ale i velkým koníčkem. Prohlédli jsme si několik staletí starý sklep, plný sudů, nádrží, různých nádob, no pořádek nic moc. Ovšem faktem je, že prostory jsou velmi staré a značně stísněné, technické či stavební rozšíření není ani možné.. Nakonec v lisovně plné různého zařízení a sudů, jsme ochutnali jeho vína.
Grüner Veltliner 2016 Urban - pochází z terasy, ve vůni i v chuti grapefruit, pepřovité tóny, minerální, svěží, středně dlouhá dochuť. Alkohol: 11,9 % obj. kyselost: 5,7 ‰ zbytkový cukr: 4,8 g/l.
Riesling 2016 Stein, výběr nejlepších hroznů z vinice Steiner Hund a Steiner Schreck. Krásné čistá barva, ovocné tóny, minerální, šťavnaté, plné s dlouhou dochutí a dalším potenciálem. Alkohol: 12,7 %, kyselina: 5,1 ‰, zbytkový cukr: 7,1 g/l.
Riesling 2016. Trať Grillenparz je velmi strmá, sběr je náročný, pracujete ručně. Alkohol: 14,2 %, kyseliny: 6,3 ‰, zbytkový cukr 1,8 g/l. Velmi minerální, s potenciálem prý 7 -8 let. Bohužel jsem neochutnal, fotil jsem....kolegové jej velmi chválili.
Riesling 2016 couvée z trat Pfaffenberg, ležící 600 m n. m., s břidličným podložím a výjimečnou expozicí. Alkohol: 12,7 % obj., kyselina: 7,3 ‰, zbytkový cukr: 5,3 g/l. Svěží kyselina, ovocitost, minerální, elegantní, harmonický s dlouhou dochutí.
Riesling 501 2016. Toto víno vytáhl Urban koštýřem z mnohokrát použitého dubového sudu. Chtěl prý využít mikrooxidaci, aniž by se do vína dostaly dřevěné tóny. Hrozny byly sbírané velice pozdě z těch nejlepších vinic. V chuti i vůni lehké tóny exotického ovoce, minerální, delší dochuť. Alkohol: 13 % obj., kyselost: 6,5 %, zbytkový cukr: 2,8 g/l.
Zweigelt Urban rosée 2016. Hrozny sbírané z viniční trati Mautern ve Wachau. Alkohol: 12,6 % obj., kyselina: 5,2 ‰, zbytkový cukr: 1,3 g/l. Svěží, ve vůni i chuti citrusové tóny, čerstvá jablka, brusinky, střední dochuť. Příjemné pití.
Vína Urbana Stagarda jsou velmi zajímavá, ryzlinky opravdu skvělé. Nakonec o tom svědčí i velký zájem ze strany odběratelů. Svá vína totiž prodává do 70 vinoték a restaurací nejen v Rakousku, ale i ve Švédsku, Slovensku, Německu, Švýcarsku, Holandsku, Dánsku, Anglii, USA, dokonce i do Číny a v jedné vinotéce v Praze. Byla to pěkná tečka za celodenní exkurzí po čtyřech vinařství, která se sice od sebe velice lišila vybavením, technologií, svými prostory, ale kvalitou vína nikoliv. Byla skvělá.