Degustace chilských vín
Dne 23.2.2017 proběhla v Café Alibi v Ústí nad Labem degustace chilských vín firmy Vinicola pod vedením obchodního ředitele Honzy Martínka. Podrobnosti o degustaci v této reportáži.
Této degustace jsem se zúčastnil jako host, pořádala jí kamarádka Anita. Vede tyto akce malinko jinak než my. Zatímco u nás jde opravdu pouze o víno a požadujeme klid po celou dobu degustace, zde jde spíše o společenský večer s degustací, ale též předváděním šperků nebo ukázkou břišních tanců.
Degustaci vedl obchodní ředitel firmy Vinicola (https://www.vinicola.eu/) Honza Martínek. V úvodu představil firmu. S dovozem začali už v roce 1997, přičemž se vždy snaží spojit nejenom hledisko ekonomické, ale i vzájemné sympatie s daným vinařstvím a jeho produkty. Chile pravidelně navštěvují, takže kdo by chtěl a nezlobil, může se přidat.
V Chile se v drtivé většině pěstují vína červená, bílá mají problém většiny zemí s teplejším klimatem - nedostatek kyselin. V Chile se vypije pouze 14 litrů vína na obyvatele, tudíž vinařství se snaží a musí masivně vyvážet. Pozor na značení vín, které je polem neoraným a z jiných zemí jasně dané termíny neznamenají vůbec nic. Reserva nebo family reserva se hezky vyjímají, ale je třeba se ptát vždy v konkrétním vinařství, zda a co vůbec o víně říkají.
Velkým problémem je voda- nutnost umělého zavlažování, rozšiřování pouště, a zemětřesení.
Vína nakupují lahvovaná, přeprava probíhá lodí. Kontajner musí být doslova napěchován, aby se vína nerozbila. Vykládání a nakládání lze provádět výhradně ručně. Za tímto účelem si ve firmě pěstují velmi hubeného zaměstnance, kterému stačí malá mezera, aby se protáhl dovnitř a pomohl s vykládkou.
Degustace byla zahájena velmi příjemným sektem, následovalo několik bílých vín. Některá vína byla barikována, ale těžko říci, zda jde o obecný trend. Vína chutnala příjemně. Cena odpovídala kvalitě, nešlo o žádné propadáky. Určitě doporučuji, pokud se k nim dostanete, ochutnat, minimálně kvůli porovnání s moravskými.
Červená vína byla výborná. Alespoň pro mě paradoxně byl myslím největší rozdíl v nejlevnějším segmentu. Víno okolo sta korun chutnalo skvěle a rozhodně nabídlo mnohem víc, než naše červená vína za srovnatelnou cenu.
Vína z vyšších cenových hladin byla též výborná a hlavním rozdílem, pokud vynechám odrůdy, bylo to, že se na takovou kvalitu lze spolehnout každý rok, zatímco u nás toho horko těžko dosáhneme jen ve špičkových ročnících.
Degustace byla velmi povedená a rozhodně doporučuji, pokud vás chilská vína zajímají a jste milovníci zejména červených vín, Honzu oslovit.