Degustace vinařství Roseta, Radějov
Dne 19. ledna 2017 jsme přivítali v Klubu přátel vína Ústí nad Labem vinařství Roseta z Radějova u Strážnice.
Zavítal mezi nás majitel vinařství Láďa Mrkva.
Láďa u nás byl již dvakrát, a to v letech 2011 a 2014. V té době byl zaměstnán ve vinařství Žerotín a na ukázku předvedl i svá vína. Situace se od té doby razantně změnila. Láďa si splnil svůj odvěký sen a profesionalizoval své vinařství Roseta. Pozice zaměstnance mu dala cenné kontakty a zkušeností, ale jeho vinařství mu dává radost a možnost dělat věci po svém.
Podle něj musí vinař pracovat rozumem, srdcem a mít i trochu štěstí. Práce by pro něj měla být radostí. V tuto chvíli má vinařství zhruba hektar svých vinic, další hrozny Láďa dokupuje od prověřených dodavatelů, ovšem výhradně ze strážnické podoblasti. Vysázel další vinice, do několika let by tak měl dosáhnout plné soběstačnosti. Odrůdy sází pokud možno takové, které do této oblasti patří, protože se tu odedávna pěstovaly. Jeho stěžejní odrůdou je sylvánské zelené, které zabírá asi 15 procent ploch vinic. Přestože, jak sám říká, je to prevít a nikdo mu s ní nechce pomáhat.
Jeho představou je produkce zhruba 20. 000 láhví, protože pak bude vinařství ekonomicky soběstačné, ale bude si nad ním moci stále uchovat plnou kontrolu a celou výrobu zvládne sám, jen s pomocí rodiny.
Na opět perfektně připravenou degustaci ze strany hotelu Clarion dorazilo asi 60 vínomilců. Láďa odložil mikrofon a od prvního okamžiku nenechal nikoho na pochybách, že prožijeme výborný večer. Hosté se dokonce občas dostali ke slovu, což Láďa komentoval slovy: Mně i doma říkají, že když mluvím, nadechuji se nejspíš ušima.
Čistota v celém vinařství, práce se slupkou, co nejmenší chemické zásahy a ovlivňování vína nejsou nebo by neměly být podle Ládi ničím výjimečným a naopak by mělo jít o standard každého vinařství.
Jako každý dobrý vinař, jak jsem vypozoroval, Láďa lidem absolutně nenutí, zda jim vína mají chutnat a co v nich mají cítit. Sám vždy řekne, co ve víně cítí on, ale nikomu tento vjem nevnucuje. Popíše, jakým způsobem víno vznikalo a proč má tuto podobu. Má též zajímavý přístup k pití vína, podle něj se nemá víno snoubit s jídlem, ale s náladou. Některá vína jsou vhodná popíjet při zajímavém fotbalovém utkání, jiná v létě u bazénu a zase jiná, když propočítávám pilotovaný let na Měsíc.
Co se týče skladby vín, polovina byla ročníku 2016, která se ještě budou dodělávat a Láďa je přivezl na ukázku, aby ukázala svůj potenciál. Opět myslím výborná věc, která se nepodaří každý den a která se návštěvníkům velmi líbila.
Z červených odrůd má Láďa rád Zweigeltrebe a Rulandu modrou, červená vína dělá jen dobrých ročnících, jinak vzniknou vína růžová. Nikam nespěchá a prodává nejdříve po dvou letech.
Přestože mně nejvíce chutnal sauvignon 2015 s až karamelovou dochutí, účastníci zájezdu měli jasno. Milují suché, proto s přehledem zvítězilo polosuché cuvée Chatrč, Láďova specialita z odrůd Chardonnay a Tramín.
V tuto chvíli jsou vína označena typickým dřévkem, tedy dřívkem, na kterém je vypálená odrůda a ročník a provázkem připevněno k hrdlu láhve. Láďa chystá etikety, ale tento typický znak jeho vín zůstane.
Prodej vín proběhl jako obvykle, tedy zbylo pár láhví, jinak si návštěvníci vše rozebrali. Pokud byste o ně měli zájem též, nabízí se tři možnosti.
Osobní návštěva u Ládi. Vinařství je součástí penzionu Roseta, což je nádherný areál, ve kterém Láďův otec pěstuje růže. Můžete se zastavit pěšky, na kole, rádi vám tu uspořádají třeba svatbu.
Dále vína můžete obdržet poštou a nebo se můžete s Láďou potkat v Praze, kam vám vína zaveze. Láďa fanouškem rocku, zejména pak kapely Iron maiden. Tudíž pokud se něco takového děje, můžete využít.
Degustace všechny doslova nadchla, zaznamenal jsem spoustu dotazů, kdy je v penzionu volno, takže věřím, že spokojenost byla na obou stranách.
A v únoru nás čeká další Láďa, tentokrát Tetur. I on má rád moravský folklór, zejména pak skupinu Kiss.