O Víně

01.06.2016 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.06.2016 07:00

Degustace vín Vinařství na Soutoku ve Vinotéce u Charlieho, 26.4.2016

Po roce proběhla další degustace se starými známými a víny novými.

Poslední článek jsem psal vlastně o obdobné akci, která proběhla téměř před rokem, a jak se ukázalo, jsou u Charlieho stejně liknaví jako já. Původně plánované putování po vínech celého světa se totiž zaseklo na Austrálii a blízkém okolí. Některá vína z Tasmánie jsou totiž pro nás čímsi zajímavá, a dokud se je nepodaří zajistit, pokračování prostě nebude.

Proto se tentokrát neputovalo po světě, pouze po Moravě, a v centru pozornosti bylo Vinařství na Soutoku Karel Průša. To patří firmě Vinicola, kterou jsem představoval posledně. Degustaci vedl opět Honza Martínek. Tentokrát se už obecenstvo nedalo zaskočit a dokonce několik dotazů stihlo položit. Vyprávěl nám, že když jednou seděl s Průšovými nad vínem a uvažovali, co ještě dělat, aby víno jen nepřeprodávali, napadlo je, založit vinařství. A protože jsou zřejmě celkem akční, Karla Průšu mladšího poslali na roční stáž a v roce 2011 už vyrobili první várku, 20 000 lahví vína. V roce 2015 to bylo už 79 000 lahví a příliš zvyšovat produkci nechtějí. Technologii mají jednu z nejmodernějších na Moravě, ale vinohrady prakticky žádné. Využívají totiž kontaktů Karla Průši staršího a nakupují hrozny od vinohradníků, kteří sami víno nevyrábí. Některé vinohrady by i rádi koupili, ale zatím to zřejmě není reálné. To jim dává možnost, ba přímo je nutí, nakupovat různé hrozny v různých místech a připravit tak, nejen nám, virtuální procházku po moravských vinicích. Vinařství se jmenuje podle soutoku Moravy a Dyje, které je od okraje Břeclavi, kde sídlí, poměrně nedaleko. Díky tomuto umístění jsou schopni přivézt hrozny i z poměrně vzdálených vinic do 20 minut, a z těch ještě vzdálenějších je vozí chladícím vozem. Jejich cílem je vyrábět vína plná, sluníčková a zároveň ovocná, pitelná. Pokud máte k dispozici firemní sklad plný zahraničních vín, se kterými se mají tendenci poměřovat někteří moravští vinaři, je to volba poměrně logická. V tomto směru se jim snaží radit rakouský vinař Frank John. Je čas se podívat, jak se jim to daří:

Rivaner 2015, pozdní sběr, oblast Mikulovská, obec Novosedly, trať U Božích muk. 12% A, 10,1 g/l cukru, 6,6 g/l kyselin, sklizeno 14.9. při 21 °NM. Akční cena 190 Kč. Pojmenovat Müller-Thürgau starým, hlavně německým, ale povoleným názvem Rivaner je pěkný obchodní trik. Víno je nedlouho po nalahvování ještě dost mladé, senzoricky jsem i volnou síru zaznamenal. Překvapivě mi Milerku až tolik nepřipomínal, spíše Sylvánské a Sauvignon. Dochuť vína je střední, na MT dobré. Pro snoubení byla použita sušenka Tuc s pomazánkou s olivami.

Veltlínské zelené 2014, kabinet, oblast Slovácká, obec Lipov, trať Dlouhé pole. 10,2 % A, 12,3 g/l cukru, 7 g/l kyselin, sklizeno 25.9. při 19 °NM. Akční cena 190 Kč. Ač ročníkové, ještě překvapivě mladé víno, ve vůni med, v chuti se připomíná lipový květ (že by jen vnucený názvem obce?). Odchod vína je lehký a svěží. Víno doprovodila opět sušenka, tentokrát rybí, s kousky naložené okurky. Doporučené snoubení je pstruh.

Sauvignon 2015, pozdní sběr, oblast Znojemská, obec Znojmo, trať Kraví hora. 13,5 % A, 2,6 g/l cukru, 7,2 g/l kyselin, sklizeno 1.10. při 22 °NM. Akční cena 230 Kč. Použita kryomacerace dle Novozélandského vzoru. Ve vůni černý bez a hluchavka, v chuti kopřiva a zlomená větvička černého rybízu. Nicméně mi připadlo toto víno spíše pitelné, než dlouhé. Bylo vyrobeno 6824 lahví - největší partie ve vinařství. Doprovodem byl chléb a dva druhy výrazných tvrdých sýrů, jeden byl kozí.

Rulandské šedé 2015, pozdní sběr, oblast Znojemská, obec Vrbovec, trať Lampelberg. 13 % A, 14,1 g/l cukru, 5,9 g/l kyselin, sklizeno 6.10. při 24 °NM. Akční cena 210 Kč. Víno by mohlo být zatříděno jako výběr z hroznů, ale na přání největšího odběratele se tomu tak nestalo. Získalo nejvíce medailí, ale vinařství je na láhev záměrně nelepí, raději se věnuje přímému kontaktu se zákazníkem. Jde o lehké a příjemné víno (pozor na alkohol!), opět jsem zaznamenal ještě síru, která naznačuje, že sklepmistr předpokládá delší životnost, nicméně na takové víno mi závěr připadl opět kratší. Doprovodem byla jednohubka z kousku hrušky, rokfóru a vlašského ořechu, mám poznačeno +, podle některých kombinace přímo geniální.

Tramín červený, výběr z hroznů, oblast Znojemská, obec Znojmo, trať Kraví hora. 14 % A, 17,7 g/l cukru, 6 g/l kyselin, sklizeno 2.10. při 24 °NM. Akční cena 210 Kč. Jde o nejmenší partii vinařství, vyrobeno bylo jen 3333 lahví. Vůně naznačuje, že půjde o těžší typ Tramínu, v chuti je překvapivě typem lehčí, ale v závěru se těžší styl přeci jen prosadí. Díky tomu střední chuť tolik nevyniká a víno působí harmonicky po celou dobu. Dochuť posuzuji jako středně dlouhou. Doprovodem byla sušenka BeBe s tvarohovo-makovou pomazánkou na které byla ještě malina. Makovou náplň známe dobře z buchet, takže jsem hned cítil zradu. Při pohledu na sušenku si o ni víno přímo řeklo! A před další kousnutím, jsem už přesně věděl, že i ta malina je třeba! Tohle nevymyslíš! Toto je geniální kombinace! Ještě ta tajná ingredience v pomazánce - je majonéza!

Lemberger 2015, pozdní sběr, oblast Velkopavlovická, obec Přítluky, trať Přítlucká hora. 12,5% A, 10,5 g/l cukru, 6,9 g/l kyselin, sklizeno 1.10. při 21,4 °NM. Akční cena 190 Kč. Lemberger je povolené synonymum pro Frankovku, takže jde o stejný obchodní trik jako u Rivaneru, s cílem vyhnout se předsudkům, a asociaci s tvrdým červeným vínem. Přitom vůně je jednoznačně mladého vína, v chuti je fajné, záměrně mírně perlivé a připomíná mladé víno, zpracované ve starém sklepě. Je výrazně tělnatější, než předchozí bílá, má velmi silný střed chuti a hřejivý a dlouhý odchod. Doprovodila ho sušenka s tvarohovou pomazánkou, lososem a ozdobená kouskem kopru. Losos se ukázal jako velmi slaný a ta slaná chuť se k vínu opravdu skvěle hodila!

Zweigeltrebe Blonde 2014, kabinet, oblast Slovácká, obec Lipov, trať Dlouhé pole. 10,1% A, 15,5 g/l cukru, 7,2 g/l kyselin, sklizeno 2.10. při 19 °NM. Akční cena 179 Kč. Nejvíce oceňované víno vinařství, zajímavostí je zlatá, která není na webu, z Rakouského Poysdorfu. Vůně je celkem intenzivní, s popisem jsem si dost lámal hlavu, nezdála se mi snadno rozpoznatelná, je šťavnatá, cukríková a savignonová. K chuti mám jen poznámku dobrá, dlouhá dochuť. Doprovodem byl chléb s pomazánkou z lososa a cibulky. V tomto případě to byla kombinace kontrastní, zajímavá, ale podařená.

Frankovka rosé 2015, pozdní sběr, oblast Velkopavlovická, obec Přítluky, trať Přítlucká hora. 11% A, 20,1 g/l cukru, 6 g/l kyselin, sklizeno 1.10. při 21,4 °NM. Akční cena 179 Kč. Vůně se mi zdála ještě celkem divoká, což se u tak mladého vína ještě může napravit, ale chuť je čistá, jahodovo-jogurtová. Idylický zážitek z tohoto vína kazilo jen to, že zatímco jsem zapisoval poznámky, doprovodné párátko s nabodnutou jahodou a bobulí vína mi někdo zcela neznámý sebral, stopil, a sežral, a stejně se stavěl, silně soustředěně stojíc, stále setrvávat správným a slušným. Syčák!

Svatovavřinecké 2015, pozdní sběr, oblast Mikulovská, obec Novosedly, trať Nad sklepy. 11,5% A, 0,1 g/l cukru, 4,4 g/l kyselin, sklizeno 29.9. při 21,2 ° NM. Akční cena 190 Kč. Jde o lehčí, fajné, lehce nasládlé vínko s výraznou ovocností, ve které dominuje třešeň a švestka. Tělo bych přivítal trochu pevnější, ale dochuť byla dobrá. Honza Martínek se trochu rozvášnil o snoubení s pepřovou panenkou s švestkovou omáčkou, případně dančím, ale doprovodem byla šunka s rikotou, ochucená tymiánem.

Dornfelder Sweet 2015, pozdní sběr, oblast Velkopavlovická, obec Velké Bílovice, trať Zadní Hora. 10,5% A, 13,9 g/l cukru, 5,2 g/l kyselin, sklizeno 8.10. při 21 °NM. Akční cena 179 Kč. Řada Sweet je doplněna zakoupenou sladkou rezervou (odrůdy Chardonnay), v množství menším, než vinařský zákon povoluje. Vůně je trošku divočejší, byť na Dornfelder uměřená. Chuť výrazně ovocná. Doprovodem byl chléb se specialitou vinotéky, škvarkovou pomazánkou. Je to velice výrazný a náročný partner k vínu a prakticky při každé degustaci je jedno víno takto zkoušeno. V tomto případě pomazánka trochu vyhrávala.

Malbec Elsa Valentin Bianchi, Argentina, oblasti Mendoza jsme na závěr dostali do sklenek proto, aby kontrastem ilustroval styl vinařství. Připomínám, že ročník 2014 jsem již ochutnal o rok dříve. Toto víno je výrazné, téměř až štiplavé vůně a v chuti dominuje ovocná v kombinaci s výrazně hořkou čokoládou. Ve výrazné dochuti ale přechází do čokolády sladké, což je zlomyslnost, protože vybízí k dalšímu napití - takže ani nemám poznamenáno, jak je dlouhá! Víno bylo navíc, mimo degustační set, takže oficiálně nebylo doprovázeno žádným pokrmem. Záměrně jsem zkusil sušenku s makovou pomazánkou. Malbec ji v klidu strávil, trpělivě na ni počkal, nechal ji vyniknout a pak mne nechal postýskat, že ho bylo málo.

Takže jsme dostali příležitost pochopit, proč se vinařství Na soutoku nesnaží vyrábět vína konkurující dovozu, zatímco mnozí jiní se snaží překonat zahraniční vzory. Pokud je na skladu dostatek tělnatých, výrazných a cenově srovnatelných vín, zjistíte, že nemá cenu vyrábět vína, která s nimi budou soupeřit (a navzájem si kazit prodeje), ale spíše taková, která na trhu chybí, a přitom jsou žádaná. Nezbývá než jim popřát hodně úspěchů a moravskému vinařství více takových podnětných podniků.

http://www.nasoutoku.cz/
https://www.facebook.com/vinarstvinasoutokukarelprusa/
https://www.vinicola.eu/ 

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3302x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5