O Víně

10.10.2010 Evas Active: Yes Date and time of publication: 10.10.2010 07:00

Bistrot Vin Naturel

Tip na pěkné místo, kde uspokojit své touhy po přirozeném, autentickém a neznásilněném víně.

Mám tip pro Pražáky nebo výletníky do naší stověžaté na pěknou maličkou vinotéku-vinárničku, která byla tento týden otevřena na Žižkově v Štítného ulici. Stačila jediná návštěva, ještě k tomu v den prvního otevření podniku, a hned jsem si tohle místo zamilovala. Přímo ze Štítného ulice vejdete do malé místnosti, které vévodí stylový bar z dřevěných beden od vína. Několik černých kulatých stolků a dvě jednoduché dřevěné lavice. Bílé zdi a velmi vysoký klenutý strop, jednoduché police s vystavenými lahvemi, velká chladnička-vinotéka a spousta krabic s lahvemi. Prosté a čisté, dobře osvětlené.

Vin Naturel je komorní vinný bistrot a kamenná prodejna e-shopu Veltlin.cz. Jsou tu k zakoupení vína ze sortimentu e-shopu, každý týden se budou nabízet jiná rozlévaná naturální, autentická či biodynamická vína a také zde budou probíhat degustace. V den zahájení provozu byl k dispozici zatím jen provizorní vinný list, který nabízel asi tři druhy sektu, tři čtyři druhy tichých vín a tři vína rozlévaná. Až se ale dovezou i ostatní vína, bude Vin naturel nabízet všechna vína ze sortimentu Veltlinu.cz. Vedle této "papírové" nabídky bylo dalších asi pět vzorků rozlévaných vín napsaných křídou na velké tabuli nad barem. Na uvítanou dostal každý skleničku sektu, vybrat jsme si mohli ze dvou možností: Pinot Noir (Hans Czerny, Fels am Wagram, Rakousko) nebo Durello Omomorto (Giovanni Menti, Gambellara, Veneto, Itálie). Vybrala jsem si Durello a pochutnala jsem si na suchém, velmi osvěžujícím a bohatě perlivém víně, které krásně navnadilo chuťové buňky. Musím zmínit vynikající, šťavnatý, lehce nasládlý, ale vyvážený Riesling Weelfel 2008 (Hans Czerny). Za pozornost jistě stojí i Sassaia (Angelino Maule, Gambellara, Veneto, Itálie, 85 % Garganega a 15 % Trebbiano). Spontánně kvašené, nefiltrované a zcela nesířené víno kouzelně voní a zaplní ústa živou, mnohovrstevnatou chutí. Nemůžu vynechat Pinot noir 2008 od Petra Kočaříka z Čejkovic, protože jde o krásnou ukázku moravského pinotu. Spontánně kvašené, nečiřené a nefiltrované víno nabízí typickou jahodovou marmeládu ve vůni a celý koncert chutí. Teplo a samet. Na závěr jsem ochutnala ještě pohádku v podobě Doccio e Matteo Riserva 1999 od Paola Cianferoniho (Radda in Chianti, Toscana, Itálie). Stoprocentní Sangiovese je neskutečně lahodné, plné, sametové, hřejivé. Tmavé bolulové ovoce, káva, čokoláda, lehce kouřový nádech, prostě skvělý mok.

Nalévá se do sklenic Schott Zwiesel, "porce" rozlévaného vína je 1,5 dcl, ale myslím, že nebude problém domluvit se na menším vzorku, pokud bude člověk chtít prochutnat kus sortimentu. V brzké budoucnosti by měly být k dispozici i drobné pochutiny, pečivo s extra panenským bio olivovým olejem ale bylo k zakousnutí už tentokrát. Olej z vinařské usedlosti Poggio al Gello (Toskánsko) z odrůdy Frantovo měl velmi jemnou a příjemnou květinovou vůni a ovocnou, svěží, ale přitom plnou a dlouhou chuť.

Básník, spisovatel a vinař Bogdan Trojak, který má tohle celé na svědomí a který taky první hosty osobně uvítal, ví o "svých" vínech a vinařích spoustu věcí a považuje za samozřejmost podělit se o informace se zákazníkem. Kdo má zájem, může se tu hodně věcí dozvědět a tak trochu se "vinně" vzdělat. Pro milovníka vína a obzvlášť vína autentického, přirozeného, vyrobeného bez zbytečných intervencí a chemie, je tohle místo jako zjevení.

Number of chat messages: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4262x