O Víně

14.11.2010 Evas Active: Yes Date and time of publication: 14.11.2010 07:00

Mladá vína ve Vin Naturel Bistrot

Krátká poznámka v prvním letošním vínům, která jsem ochutnala ve vinném bistrotu v Praze na Žižkově.

Ve Vin Naturel Bistrot jsem měla možnost ochutnal první letošní vína. Nešlo o vína s logem hubeného koně, ale o nefiltrované a nestabilizované moky určené k velmi brzké spotřebě od Autentistů či jim spřízněných vinařů. O novém malém vinném bistrotu Vin Naturel jsem se tu v blogu už zmínila. Můžu ještě doplnit, že otvíračka se má rozšířit o páteční večery a na pondělky jsou plánované různé akce a ochutnávky.

Ale k ochutnaným mladým vínům:

Nejvíc se mi líbil Müller-Thurgau "Mladé víno" 2010 od Korábů z Boleradic z trati Dukejský. Víno z hroznů sklizených 15. září mělo intenzivní květinovo-trávovou vůni, později jsem cítila i lehkou kopřivovou stopu a ještě později i nádech připomínající alpu. Na jazyku víno lehce perlilo, chuť byla velmi svěží, jásavá, veselá. Kyselina je dost vysoká a samozřejmě zatím ne moc dobře zakomponovaná, je to mladík, ale víno se mi pro jeho osvěživou chuť opravdu líbilo a nevadilo by mi vypít více než skleničku.

Müller-Thurgau 2010 od Rostislava Straky z Rakvic mě přímo praštil do nosu svou silnou sladkou bonbónovou vůní, kterou jsem později přejmenovala na vůni rynglí přezrálých do totální měkkosti a medovosti. Kyselina se mi zdá ještě vyšší než u Korábovy millerky, současně se ale z úst rychle vytrácí a celkově jsem si z chuti vína neodnesla takřka žádný dojem. První atak vůně může vzbudit jak zájem tak nedůvěru, u mě spíš to druhé.

VIN NATUR VINUM JUVENALE od Richarda Stávka z Němčiček je směs 50 % Modrého Portugalu, 40 % Svatovavřineckého a 10 % Baco Noir. Víno měla krásnou, kalně malinovou barvu, a vonělo ještě po všech těch slupkách, celých hroznech, po chvíli ve vůni identifikuji i vlhké zdivo - prostě všechny vůně sklepa. Je to divoké a nezralé. Chuť je drsná, až se jazyk o zuby zasekne. Kyselina je výrazná, ne však nepříjemná, ostatní chuti teprve číhají někde vzadu na svůj okamžik. Zatím je to chuťový polotovar. Na prapodivnou vůni si ale postupně zvykám, k popíjení by to ale chtělo kus pořádné mastňácké slaniny nebo špeku nebo aspoň chleba se sádlem.

Mladý Svatý Vavřinec 2010 od Vlastimila Chrástka (na výrobě spolupracoval i Bogdan Trojak) z Bořetic (trať Kraví hora) už zakalený nebyl. Dlouho jsem přemýšlela, kterou rostlinu mi vůně připomínala, až mě napadl lopuch. Není to nic lichotivého, takové lopuchové listí. Víno mi taky bohužel nevonělo. Kyselina byla usazenější, vyhlazenější, víno působilo hotovějším dojmem, i když to byl samozřejmě stále mladíček. Moc mě ale nebavilo.

Suma sumárum, Koráb vyhrál, domů jsem si ale odnesla Stávkova divočáka. Nejdřív jako vtip, aby taky manžel mohl ochutnat něco "ujetého", ale kupodivu jsme směsku doma otevřeli hned ten večer a pili ještě druhý den, a vlastně to vůbec nebylo špatné :o)

Number of chat messages: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3735x