O Víně
Krátkou recenzi na právě vydanou publikaci najdete v dnešním článku.
Kniha Legendární Bordeaux připomíná stopadesáté výročí památné bordeauxské klasifikace z roku 1855 a nabízí medailonky 60 nejdůležitějších usedlostí, které tvoří všech pět kvalitativních tříd. Obsahuje také vyčerpávající esej o historii klasifikace a pojednání o významu oslavovaného místního prostředí, terroir. Živé portréty současných vlastníků doprovázejí fotografie, které přiblíží usedlosti a jejich majitele poutavým způsobem.
Ladislav Nodl, ten kouzelný kuchařský dědeček z Kunratic, celý život vařil české jídlo po světě, potom o tom napsal knihu a sotva ji stačil publikovat, zemřel. Bylo mu 79 let. O víně ve své kuchařce moc nepíše, jenom do omáček občas decko přidal, „aby to chutnalo", říkal. Na otázku, co dělal se zbytkem v lahvi, se jen usmál a prohodil, „no co." Myslel jsem, že i když jeho kuchařka s vínem moc nevaří, recenze jeho publikace Umění kuchyně na náš portál patří.
Ač bude možná jazyková bariéra pro některé při zvažování koupě fatální, přesto jsem si neodpustil recenzi na perfekcionisticky důkladnou knihu Clive Coates MW: The Wines of Burgundy. Učme se jazyky, protože čtení takových zásadních věcí stojí za tu námahu a popravdě nevěřím, že někdo vydá v češtině něco jiného než obecnou encyklopedii nebo něco výpravného, kde fotografie převažují nad textem.
Dostala se mi ještě v čase předvánočním do rukou zajímavá kniha a sice Jak vybírat víno od autora Vincenta Gasniera.