O Víně

08.02.2021 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.02.2021 07:00

Solaris 2018 výběr z hroznů - Vinařství Na Soutoku Břeclav

Jak hodnotím polosuchý Solaris ročníku 2018 a přívlastku výběr z hroznů z Vinařství Na Soutoku, se dozvíte v následující recenzi.

Polosuchý Solaris 2018 výběr z hroznů jsem koupil v dubnu 2019 za 269,- Kč (e-shop vinařství). Hrozny mají původ na viniční trati Pod Martinkou ve vinařské obci Horní Věstonice ve vinařské podoblasti Mikulovské. Hrozny byly sklizeny 28. srpna 2018 a v době sklizně dosáhly cukernatosti 29,0 °NM.

Lahev typu Top Bordo objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena staniolovou záklopkou a plným korkem 44  mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u recenze klaretu Rulandského modrého 2016 pozdní sběr, přistoupím proto přímo k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má nižší intenzitu, ale velmi dobrou viskozitu. Víno opět pomalu stéká po stěně skleničky. Vůně nabídne v nástupu extraktivní tóny v podobě vyzrálých jablek, broskví a angreštu, které se přesouvají do kouzelných tónů vyzrálých hroznů.

Chuť je středně dlouhá a má velmi živou kyselinku, která mne už několikrát přesvědčila, že vína z Vinařství Na Soutoku mají velmi dobrý archivační potenciál. V chuti opět najdete intenzivní ovocité tóny, které jsou pro Solaris tak typické a které mne baví. Lahev můžete otevřít již teď, další archivaci ale vřele doporučuji. V případě tohoto vína je možné predikovat potenciál až do roku 2025. Vinařství toto víno doporučuje k ušlechtilým paštikám, aromatičtějším sýrům, pokrmům z ryb a bílého masa.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Solaris
Ročník: 2018
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Horní Věstonice
Viniční trať: Pod Martinkou
Výrobce: Vinařství Na Soutoku Břeclav
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 5/2018
Evidenční číslo jakosti: 7F1-19/24
Obsah zbytkového cukru: 14,8 g/l
Obsah kyselin: 7,7 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,8 g/l
Datum sklizně: 28. srpna 2018
Cukernatost hroznů: 29,0 °NM
Doporučená archivace: 2021
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 2533 ks (0,75 L)
Rok lahvování: 2019
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 269,- Kč (e-shop vinicola.eu v dubnu 2019)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2037x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.01.2021 13:38:18