Veltlínské zelené 2007 výběr z cibéb - Vinné sklepy Valtice, a.s.
S přívlastkem výběr z cibéb jsem se ještě nesetkal. Jak hodnotím Veltlínské zelené ročníku 2007 se dozvíte v následující recenzi.
Občas se neudržím a nějaké sladké víno si koupím. Zvláště pokud se dá pořídit za dobrou cenu nebo se jedná o neobvyklý přívlastek, což byl případ dvoudecovky Veltlínského zeleného 2007 výběr z cibéb. Hrozny mají původ na viniční trati Dunajovský kopec v Dolních Dunajovicích. Z vinařství jsem bohužel neobdržel další informace vztahující se k cukernatosti hroznů v době sklizně, terroir nebo archivačnímu potenciálu.
Štíhlá lahev má objem 0,2 L (hnědé sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž vychází z „modelu" bobulových výběrů, ledových a slámových vín či botrytických sběrů. Poněkud zklamáním je použití krátkého korku a neuvedení informací na zadní etiketě minimálně k obsahu zbytkového cukru. Analytické hodnoty se daly ale zjistit v roce 2009 na webových stránkách a najdete je níže v souhrnných informacích. V současné době již toto víno v nabídce není, ale najdete zase Ryzlink vlašský 2009 výběr z cibéb (Dolní Dunajovice / Kraví hora).
Barva je zlato-žlutá a čistá, má ale nízkou intenzitu. Viskozita odpovídá přívlastku. Vůně je hodně zvláštní a dlouho mi připadá, že je v ní něco rušivého (zatuchlina). Později se přidají slabé tóny suchých hrozinek a odstíny kandovaného ovoce. Není to ale žádná palba a pro mne docela zklamání.
V chuti je výrazný zbytkový cukr (116,7 g/l), kterému se snaží sekundovat kyselinka (6,5 g/l), ale boj je to marný. V chuti jsou zřetelnější ovocité tóny, na rozdíl od vůně, proto o jeden stupínek vyšší známka. Dovedl bych si představit vyšší obsah alkoholu (10,5 % obj.), méně zbytkového cukru a více kyselinek, ale to je můj subjektivní dojem. Víno mi připadá nudné a fádní. Vemte ale prosím v úvahu, že vína se zbytkovými cukry, u kterých postrádám kyselinku, nevyhledávám a neumím je prostě ocenit. Archivační potenciál odhaduji do roku 2013, ale berte to s rezervou, protože s tímto typem vín nemám potřebné zkušenosti. Kdo si naopak libuje ve vysokých zbytkových cukrech a nízké hodnotě alkoholu bude pravděpodobně spokojený. Víno můžete podávat temperované na 8 °C ke sladkým dezertům.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2007Jakost: výběr z cibébZatřídění dle zbytkového cukru: sladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Dolní DunajoviceViniční trať: Dunajovský kopecVýrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.Alkohol: 10,5 % obj.Číslo šarže: 358/07Evidenční číslo jakosti: 82C1-08Číslo vzorku: 29Obsah zbytkového cukru: 116,7 g/lObsah kyselin: 6,5 g/lBezcukerný extrakt: 32,5 g/lRok lahvování: 2008Doporučená archivace: 2011 - 2013Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 8 °CZískaná ocenění: Salon vín 2009Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 219,- Kč (akce Globus v únoru 2009 nebo 190,- Kč v e-shopu vinařství)