O biodynamickém víně
Obdrželi jsem článek od Pavly Fukové (www.biodynamickevino.cz), který vysvětlí základní pojmy týkající se biodynamických vín.
Vinnou révu a nápoj z ní připravovaný - tedy víno, zná každý. Označení biovíno, je dnes už také poměrně známé. Ale co je to biodynamické víno, už ví, jen málokdo. Pojďme si společně vysvětlit, co se za tímto tajemným názvem skrývá.
Biodynamické víno je víno bez použití jakýchkoliv chemických látek, tzn. pesticidů, herbicidů, fungicidů, umělých barviv, syntetických kvasinek, aromat a dalších přídavných látek. Je to jakási nadstavba bio vín. Legislativně tato vína samozřejmě splňují požadavky na bio vína, naopak jsou ještě o krok dále od ekologických produktů tím, že jsou certifikována celosvětovou biodynamickou organizací Demeter. Mít toto označení není vůbec snadné získat, jelikož pravidla této organizace jsou velmi přísná. Týkají se nejen pěstování a výroby vína, ale i hospodaření celé farmy obecně.
V první řadě se biodynamičtí vinaři snaží o to, aby byla zdravá půda. Z opravdu zdravé a neznečištěné půdy může vzejít zdravá a silná rostlina, která dává zdravé plody, plné energie. A tato životní energie je pak předávána člověku. Tohoto stavu se docílí tak, že biodynamičtí farmáři používají speciální přírodní biodynamické preparáty (většinou z bylin), kterými ošetřují v homeopatických dávkách půdu, révu vinnou nebo je vkládají do kompostu. Dále se biodynamické vinařství vyznačuje tím, že ekologická opatření šetřící přírodu a zachovávající terroir nekončí na vinohradě, ale pokračují do sklepa při výrobě vína samotného. Posledním důležitým aspektem v biodynamice je využívání biodynamického kalendáře, který vinařům radí, které práce jsou v danou dobu vhodné či naopak nevhodné a který se řídí dle fází Měsíce. Tyto aspekty jsou zároveň onou nadstavbou biodynamiky a rozdílem od bio vína a ekologického zemědělství obecně.
Návrat k přírodě zažívá v poslední době nebývalou renesanci a trend bio (a v naší zemi zatím neobjevené biodynamiky) si pomalu, ale jistě vybudovává své pevné místo na slunci. Stále více lidí dává přednost kvalitě před kvantitou (i přes ekonomickou krizi), klade větší důraz na své zdraví, a tudíž nikdo nechce navíc do těla přidávat „chemii" a zbytečně zatěžovat již tak „zanesený" organismus. Ne náhodou je i proto biodynamické víno oceněno certifikátem „Nejzdravější víno na světě".
Koncept Biodynamické víno.cz vznikl s myšlenkou seznámit českou společnost s těmito unikátními produkty a biodynamikou jako takovou vůbec.
Pravidelné pití tohoto vína (v rozumné dávce) není už jen gastronomickým zážitkem, ale přispívá též velkou měrou k vašemu zdraví, neboť předchází a uvolňuje stres, posiluje obranyschopnost, zabraňuje předčasnému stárnutí, alergiím, srdečním a oběhovým nemocem, rakovině, civilizačním chorobám obecně a posiluje potenci. Mladá bílá biodynamická vína neobsahují histaminy, které jsou také zodpovědny za bolesti hlavy po požití jiného vína než biodynamického.
Biodynamický způsob zemědělství je součástí duchovního směru zvaného antroposofie. Zakladatelem byl rakouský myslitel dr. Rudolf Steiner a proto se i tento směr převážně orientuje na Rakousko, Německo a Švýcarsko (Antroposofie zasahuje do mnoha oblastí, např. v pedagogice je tato duchovní věda zastoupena Waldorfským školstvím). V Čechách je biodynamika zatím „velkou neznámou" a je třeba v tomto ohledu výrazné osvěty. Vína této kvality se v naší zemi už poskrovnu objevují (pouze z dovozu), ale dbejte vždy na správné označení a certifikaci Demeter.
Důležité je, že po napití biodynamického vína byste se měli vždy cítit lépe než před tím. Více na www.biodynamickevino.cz.
Seriál o biodynamice od p.j. zveřejněný nedávno na ovine.cz najdete pod těmito odkazy:Biodynamikem snadno a rychle I.Biodynamikem snadno a rychle II.Biodynamikem snadno a rychle III.Biodynamikem snadno a rychle IV.Biodynamikem snadno a rychle V.Biodynamikem snadno a rychle VI.