Pozvánka na ochutnávku vín odrůdy Ryzlink vlašský ve sklepení vinného baru Monarch
Obdrželi jsme pozvánku na ochutnávku vín odrůdy Ryzlink vlašský, která se uskuteční v pondělí 22. září 2008 od 17 hod. ve sklepení vinného baru Monarch v Praze 1.
Ochutnávka se koná v pondělí 22. září 2008 v 17:00 hodin ve sklepení vinného baru Monarch, Na Perštýně 15, Praha 1.
Večerem plným překvapení provází opět publicista Zdeněk Reimann a jeho hosté. Ochutnáme i jeden vzorek vína z vinařství Mikrosvín Mikulov, které zvítězilo nad skvělými červenými Cabernety, Merloty a Shirazy ze starého i nového světa k jehněčí panence v restauraci Parnas.
Cena ochutnávky 200,- Kč, rezervace nutná: tel. 224 239 602-3, nebo reimann@jakutracet.cz.
Ochutnávka budoucí: ještě pokud se týče Ryzlinku vlašského, na který se v pondělí 22. září těšíme. Dějí se s ním věci. Při nedávné degustaci významného londýnského deníku Financial Times si jeho vinná korespondentka, Jancis Robinson MW (master of wine, prestižní titul), pochvalovala ve svém pravidelném nedělním sloupku některá vína z této odrůdy jako „naprosto překvapivá, nečekané krásy a ušlechtilé chuti, která se pomalu šplhají na světovou špičku." Víno má jemnou, téměř jablečnou vůni, příjemný ovocný buket a nižší obsah alkoholu. Osvědčilo se při kulinářské událostí pražských i mimopraž-ských labužníků, zážitkové gastronomii v restauraci Parnas. Na podnět autora připravil šéfkuchař František Škabroud velmi delikátní jehněčí panenku k vínům čtyř dovozců a jednoho moravského vinaře. Bílý Ryzlink vlašský z vinařství Mikrosvín Mikulov suverénně vyhrál nad báječnými červenými Cabernety, Merloty a Shirazy ze starého i nového světa. Hodnotila porota nejpovolanější, vínomilní hosté, kterých se na večeři sešlo něco přes dvacet. K jemné jehněčí panence se kyseliny Ryzlinku vlašského zamlouvaly hostům více, než třísloviny těch báječných červených z Francie, Itálie a Austrálie. Přítomný člen francouzského diplomatického sboru po oznámení vítěze rozhořčeně odešel. Tento památný Ryzlink vlašský ochutnáme také.
Ochutnávka minulá, Veltlínské zelené 9. září 2008: Sešlo se Veltlínů osm. Moravany reprezentoval Petr Skoupil (osobně) se svým asistentem Tomášem Čepkem, ze Sedlece poslal vzorek pan Zuzaňák a pan Michlovský se účastnil Veltlínským zeleným 2002, výběrem z hroznů Vinum Palaviense, držitelem Zlaté medaile a vítězem kategorie AWC Vienna 2006. Před takovýmto vínem se smeká a skutečně, několik přítomných se při doušku archivního skvostu zatvářilo velice uznale a povzbudivě se na ostatní usmálo libým potěšením. Bezpochyby byl zlatý Michlovský 2002 nejlepším vínem večera. Děkovali jsme panu Majerovi z pražské kanceláře, že nás tímto vínem laskavě obeslal. Pánové Skoupil a Čepek téměř zvedli účastníky ze židlí svým poutavým a zasvěceným povídáním z historie a činnosti svých sklepů. Představili dva výtečné kabinety ročníku 2007, polosuchý a polosladký, a na závěr události se pochlubili výběrem z bobulí 2003. Rakousko reprezentovala vinařství Sonnhof Jurtschitsch z Kamptalu základním Grüner Veltliner, a ušlechtilým GV Ried Loiserberg ze specifického vinohradu. Vinař Rainer Wess z Wachau byl přítomen pěkným vínem z okolí vesnic Unterloiben a Dürnstein nedaleko Dunaje ve východní části Wachau. Písečná půda se štěrkem a brzká sklizeň dávají tomuto vínu docela zajímavý, svěží a ovocný styl. Ried Loiserberg byl ze všech nejpepřovitější. Vína laskavě poskytl dovozce Jan Neubauer ze Psár u Prahy; nedávno otevřel vinotéku (nalejvárnu s výbornou studenou kuchyní) v Červené tabulce na Těšnově. Červená tabulka je poměrně dobře známá restaurace téměř na Petrském náměstí.
Ale událostí večera bylo také nevíno, příspěvek kapitána sedmi moří Igora Pinose o víně na moři; humorně a vtipně odpovídal na otázku, jak se upravuje ryba, která se právě vytáhla na palubu, k vínu zakoupenému v přístavu před vyplutím. Také nás poctil návštěvou autor mnoha regionálních kuchařek, scénárista Prima vařečky pan Václav Malovický. Vyšla mu Kuchyně staré Šumavy, v níž uvedl i recept na Houbovec se zemčátky z roku 1817 a zejména recept na bramborové knedlíky šumavské Anastásie B. Seidlové z roku 1889! Pan Malovický představil i Švejkovu cestopisnou kuchařku jako „Mírně vlastivědné kulinární putování kuchyní pražskou, jihočeskou, budějickou, rakouskou, vídeňskou, maďarskou, slovenskou, polskou, haličskou i židovskou." Zabývá se v ní znalostí kuchyně, používaných postupů surovin u měštěnínů, na venkově i na vojně a Švejkovými zkušenostmi. Téměř byste věřili, že se Švejk sešel nad sporákem i s Járou Cimrmanem a krásně si dali lahvinku. Pan Malovický zaujal i další knížkou, velmi povídavou novinkou z loňského roku pod názvem „Kuchyně mezi Orlicí, Labem a Cidlinou" - povídavou proto, že recepty jsou umístěny uprostřed čarovného mluvení o životech, radostech a strastech místních lidí v historické souvislosti.
Termíny ochutnávek ve vinném baru Monarch, Na Perštýně 15, Praha 1, vždy v 17.00:22. září pondělí Ryzling vlašský7. října úterý Chardonnay21. října úterý Frankovka4. listopadu úterý Svatovavřinecké18. listopadu úterý Pinot Noir / Rulandské modré2. prosince úterý Zweigeltrebe16. prosince úterý Dezertní vína