O Víně

10.02.2005 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Postřehy z ochutnávky italských vín v Praze 3.2. 2005 (hotel Diplomat)

Tre Monti s.r.l.
Podnik založen v 60. letech minulého století v kraji Romagna. Relativně nedávno se na kvalitě významně podílí italský enolog Donato Lanati a rodina Navacchiů aplikuje jak nové odrůdy, tak oživují klony prastarých, dávno zapomenutých variet (třeba Albana). Vlastní prakticky dvě nezávislé vinice, jednu u Boloně (Imola), druhou u Forli v celkové ploše 50 ha. Tre Monti prezentují 3 základní romaňolské odrůdy Albana, Trebbiano a Sangiovese. Mezi nové odrůdy patří Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot a Sauvignon blanc.
Vrcholem ochutnávky pro mne bylo Boldo 2003 DOC z Imoly, které předstihlo v kvalitě většinu vín DOCG Albana di Romana. Víno je vyrobeno z odrůd 40 % Sangiovese (grosso) a 60 % Cabernet Sauvignon - zatížerní keřů cca 1 kg/keř, 6 mesiců na barriquových sudech a min. 9 měsíců na láhvi (subj. hodnocení 91 bodů).
Údajným klenotem je barikové víno THEA z odrůdy Sangiovese. Ochutnal jsem reservu 2001, kde byla silná animální vůně (slepičinec, hnůj...) jemná delikátní chuť s jemným tříslem, víno vykazovalo silný depot a vykrystalizovaný vinný kámen (subjektivní hodnocení 86 bodů).

Brugnoli s.r.l.
Firma vlastní vinice v okolí města Orvieto, kde na 160 ha cca 300 m.n.m pěstuje vinnou révu. Vápenato-písčitá půda poskytuje dobrý základ pro Chardonnay, Sauvignon či Trebiano, ale i Sangiovese, Cabernet Sauvignon či Merlot. Základní řadu tvoří Orvieto classico z odrůd Trebbiano (50 %), Grechetto(40 %) a Malvasia. Mošt je zpracován řízeným kvašením při 16° C. Výsledkem je svěží slámově žluté víno s citrusovou vůní a grepovou trpkostí v chuti.(subjektivní hodnocení 78 bodů).
Dalším vínem je Paliarete Sangiovese z firemních vinic, v opět řízeným kvašením, ale při 28° C s následným jablečno-mléčným kvašením a školením opět v nerezu (?) nejméně 12 měsíců. Projevem je ovocité víno s květinovým buketem a svěžím tříslem s dosud výraznou kyselinkou. Vynikající víno Caval moro 2002 je 100 % Merlot vyráběný stejným postupem, výsledkem je rybízový buket a vůně lesních jahod s drsným nástupem v chuti a natrpklým dozvukem (subjektivní hodnocení 78 bodů).
Asi nejlepším vzorkem z tohoto vinařství byl „cru" Brugnoli představovaný vínem Sesil 2000 z odrůd Merlot a Sangiovese (1:1), zde již je patrné zrání v barrique sudu po dobu 18 měsíců. Příjemná vůně s buketem višní v čokoládě a virginským tabáku. V chuti typické atributy dubového sudu s nádechem vanilky a esenciálních pryskyřic, silný alkohol, tělnaté ale ploché (subjektivní hodnocení 81 bodů).

Caggio s.p.a.
Usedlost najdete v obci Castellina in Chianti a vinice jsou rovněž cca 320 m.n.m. (cca 50 ha) , kde převažuje Sangiovese, pouze okrajově se pěstuje Cabernet Sauvignon (6 ha) a Syrah s Merlotem. Kamenitá půda s vysokým podílem jílů i vápenců vytváří vína s pevným tělem a silným charakterem. Caggio je název pahorku, kde se rodí Sangoivesse pro Chianti classico - ochutnali jsme reservu 2000, kde 5 % tvoří Cabernet Sauvignon a 5 % Merlot, který dává vínu osobitý charakter. Vína zrálo 18 měsíců v nových barriquových sudech (Moulisine) a min. 6 dalších měsíců na lahvi. Buket lékořice až čokolády se potvrzuje i v chuti (subjektivní hodnocení 83 bodů).

Azienda Agricola Mazziotti
Rodinná firma založená v roce 1900, kde již čtvrtá generace Mazziottů vede vinařství s 30 ha vinic v pahorkatině obklopené lesy. Hlavní zisk (80 % obratu) tvoří exportovaná vína do Japonska, Velké Británie, Německa, Švýcarska a Quebecku (celkem 170 tisíc láhví ročně).
Firmu proslavilo bílé víno Est!Est!!Est!!! vyráběné z 65 % Trebbiano Toskana, 20 % Malvasia a 15 % žluté variety Trebbiana zv. Rosseto. Intenzivní ovocný buket, mandle, akát a lilie, vyrábí se řízeným kvašením z ručně sbíraných hroznů. Osobně mne zaujal z bílých vín Terre di Mellona, pozdní sběr vyrobený z odrůd Grechetto (70 %) a Malvasia (30 %). Velice plné, krásně strukturované harmonické víno, zrálo v nerezu 12 měsíců a 6 měsíců na láhvi. Delikátní vůně kandovaného ovoce a medu s buketem broskví. Silný alkohol spolu se zbytkovým cukrem drží pevnou strukturu silné persistence, v chuti kouřové tony (subjektivní hodnocení 85 bodů).

Dezzani
Firma založená v roce 1934 u Monferrata v piemontském kraji obhospodařuje 50 ha. Široká nabídka od Barbery přes Barolo po Barbaresco. Kuriozitou je Rucké - odrůda, která se již nikde jinde v Itálii nepěstuje. Určitá podobnost s odrůdou Nebbiolo, ale drsnější, vhodná pro archivaci 10 až 20 let. Ochutnal jsem ročník 2001, kde bylo silně cítit čerstvě namletou kávu, v chuti dosud příliš živé kyselinky (subjektivní hodnocení 84 bodů).
Graciozní již byl ale Scaglioni - Barbera D´Asti superiore s čokoládovým buketem i chutí (86 bodů) a nejvýše bych hodnotil Barolo (89 bodů) s delikátní vůní čerstvě vyčiněné kozinky s jemným tříslem.
Z bílých představených vzorků byl krásný Muškát Morelli 2003, svěží až jemně perlivý připomínal ve vůni čistou hroznovou šťávu , delikátní sladkost předurčuje víno jako aperitiv vychlazené na 7° C.

Cantina di Custoza
Firma byla založena v roce 1968 a nachází se nedaleko jezera Lago di Garda, které má podnebí srovnatelné se středozemními ostrovy. Využívá se veronská typologie zpracování s převahou bílých odrůd, ale významná je i produkce špičkových červených vín z Cabernet Sauvignon, Merlotu či Corviny. Nová řada „Custodia" nabízí jednak bílé Le Noci 2003 oceněné stříbrnou medailí z Německého Mundus Vini, ale i červené Cordisasso 2002, kde je velice líbivě zcelená Corvina s Caberentem Sauvignonem. Osobně mne překvapilo delikátní Bardolino 2003 (12,5 % alk.) částečně barikovaný, asociuje odrůdu Modrý Portugal ve výjimečném ročníku. Vzhledem k ceně 2,5 € je silnou výzvou pro naše vína.

Carpené Malvolti s.p.a.
Firma založená již roce 1868 se proslavila hlavně šumivými víny Prosecco a slavnou vinařskou školou (Conegliano Veneto u Benátek), která je současně nyní i nejvýznamnějším vinařským výzkumným ústavem. Nyní je vyhlášené Carpené Malvolti Prosecco di Conegliano (metoda Charmat ) vhodné nejen jako aperitiv, ale překvapivě i ke stále oblíbenější asijské kuchyni vyváženo do 38 zemí světa. Zajímavé byly i prvotřídní lihoviny od Grappy po letité Brandy vyzrálé v dřevěných soudcích povětšinou z limousinského dubu. Ochutnal jsem 7 let stařenou Brandy Stravecchio připravenou ze speciálních kupáží s nenapodobitelnou květinovou vůní (fialky) umocněnou buketem vanilky (získané zráním ve slavonském sudu).

Azienda Agricola Fratelli Muratori
Vybraná teriotoria s vinařským itinerářem s ohledem na historii, použitou technologii i folozofii. Sídlí ve 4 vinařských oblastech, kde sídlo firmy je Villa Crespia v lokalitě Franciacorta zasvěcené hlavně šumivým vínům. Rubbia al Colle zase slouží jako centrum červených vín v oblasti Maremma Toscana, známé již od dob Etrusků. Oppida Aminea v Sanniu u Beneventa poskytuje nejprestižnější autochtonní odrůdy pro tzv. žlutá vína - bohatě strukturovaná. Poslední výspou firmy je ostrov Ischia, kde je sídlo Giardini Arimei, což je středisko výroby dezertních vín. Spojením těchto 4 oblastí vzniká jakýsi pomyslný kosočtverec tvořící základ loga firmy, kde ve vrcholech vždy drahokam jiné barvy (červená, modrá, zelená, žlutá). Osobně jsem ochutnával vína červená, která se prodávají v cenové hladině 6 až 7 €. Rubbia al Colle Olpaio -Val di Cornia Suvereto 2002 zcelený z Merlotu, Cabernetu Sauvignonu a Shirazu byl macerován na šlupkách 14 dní s intenzivním zvlhčováním rmutného klobouku a samovolném jablečno-mléčném kvašení v nerezových tancích. Následné zrání v barrique (85 % francouzský dub zbytek americký) po dobu 18 měsíců vytvořilo extraktivní víno s buketem čerstvě vyčiněné kůže až zpoceného sedla (subjektivní hodnocení 86 bodů). Dlaším vzorkem byl Rubbia al Colle Drumo, Toscana 2003 ze 100 % Sangiovese (10 dní macerováno na slupkách a zrání 10 měsíců v bariku). Už odrůdou i technologií zcela jiné víno, ale velice líbivě udělané (subjektivní hodnocení 81 bodů). Obdobně jemné bylo i víno Rubbia al Colle Rabuccolo Toscana 2003 ze stejných odrůd jako Suvereto, ale s převahou Cabernetu Sauvignonu (10 dní macerace na slupkách a zrání ve dřevě 10 měsíců) s buketem kůže až zelené papriky a jemné chuti (subjektivní hodnocení 84 bodů).

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2497x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5