Postřehy z ochutnávky vinařství Château pod Martinkou Horní Věstonice
Jak vyplývá z nadpisu, tentokráte se přeneseme do obce Horní Věstonice na úpatí Pálavských vrchů, Mikulovské vinařské oblasti. Tato firma začala vyrábět a prodávat vína od roku 1998, se všemi atributy malé rodinné firmy, kdy dosahují roční produkce kolem 50 000 lahví. Vína jsou vyráběna z vlastních vinic, ale také z nakoupených surovin, kde je ověřen původ a kvalita hroznů. Technologie je zaměřená v prvé řadě na čistou odrůdovost vín, příjemnou kořenitost a ovocnost, kdy za použití šetrného zpracování hroznů a moštů a kvalitou půd Pálavských vrchů s vysokým obsahem vápníku, jsou u takto vyrobených vín tyto znaky hlavní předností, což vína dělá příjemná a svěží.Vína přijel prezentovat člověk nadmíru povolaný, a sice hlavní technolog p. Tomáš Huserek. Výklad byl pěkný a přínosný, ale výběr vín mne osobně zklamal. Z dvanácti vzorků vín bylo pět zástupců ročníku 2004 a ty většinou ještě nebyly vyškoleny, mnohdy ani přefiltrovány. Takže vlastně chutnáte jakýsi polotovar, neboť po zharmonizování a přefiltrování mnohdy dostanete úplně jiný výsledek. Těžko potom hodnotit barvu a chuť, když to může dopadnout jinak. Ale každopádně to byl pohled z jiné strany, člověk mohl poznat zase něco jiného. Proto u vín 2004 berte údaje jako orientační, v konečné podobě budou jiné. Údaje v 100 bodové degustační tabulce jsem se snažil objektivně dávat i těmto „poloproduktům", jejichž nepřefiltrovanou barvu lze jen těžko srovnávat s nádhernou slámově zlatou mého favorita Sauvignonu 2003 výběr z hroznů. Jako obvykle, těšil jsem se na výběr z bobulí tohoto vinařství, konkrétně Pálavu, ale opět mi nebylo dopřáno. Ale nezoufejte, risknul jsem jednu koupit a snad se s ní někdy na těchto stránkách setkáme. Ještě uvedu fakt, že toto vinařství dodává víno i na Pražský hrad.1. Sylvánské zelené 2003 - kabinetBarva světle zlatá se zeleno-šedými odstíny. Vůně travnatá, svěží, citrónová. Chuť zelené papriky, travnaté tóny zakončené chlebovinkou. Cukernatost hroznů 21° NM, bez zbytkového cukru.2. Veltínské zelené 2003 - pozdní sběrBarva světle zlatá se zelenými odlesky. Středně intenzivní vůně, ovocné tóny bez výraznějších složek. Taktéž chuť postrádala konkrétní složky, ale byla osvěžující. Pěkný společník k teplým večerům. Taktéž bez zbytkového cukru.3. Ryzlink vlašský 2004 - kabinetStředně intenzivní květinové aroma, v chuti nádech zeleného pepře. Velmi divoký, přímo kousal do jazyku.4. Rulandské bílé 2004 - pozdní sběrAroma lučního medu, medoviny, lipového květu a másloviny. Chuť slabší než vůně, tady to doškoleni hodně chybělo. Zbytkový cukr 5 g/l.5. Chardonnay 2004 - pozdní sběrStředně intenzivní vůně citrusových plodů, manga, zralého melounu. Chuť sametovější, cibéby s nádechem medu. Bez zbytkového cukru, ale díky hodně vyzrálým hroznům a hutném nasycení glycerolem poměrně sladká chuť. Taktéž alkohol 14,4 % dává potenciál na ležení 5-8 let.6. Frankovka 2004 - odrůdové jakostní (rosé)Vůně třešní, malin a jahod, která se hezky projevila i v chuti. Menší adstringence a taktéž dochuť. Alkohol 11 % a svěží povaha vína z něj určuje skvělého osvěžujícího společníka pro pozdní odpoledne.7. Sauvignon 2003 - výběr z hroznůUž jsem nedoufal, že si najdu víno podle mého gusta, když tu náhle. Ještě to Chardonnay (č. 5) by stálo za hřích, jinak bych byl zklamán. Barva hezká (konečně), jiskrná, přímo radost pohledět. Ve vůni typická broskev s angreštem, ale malinko méně intenzivní než bych si přál. V chuti je nádherně sladká broskev, navíc obohacená o malinko hořké tóny studeného zeleného čaje. Cukernatost 26° NM a zbytkový cukr kolem 18 g/l. Hurá!8. Rulandské šedé 2003 - výběr z hroznůKonkrétně na toto víno jsem se těšil, ale byl jsem zklamán. Nějak mi nesedlo. Při počátečním nabuzení hodnotami cukernatosti 28° NM, alkoholem 15,3 % a zbytkovým cukrem kolem 8 g/l jsem se začal usmívat, bohužel po napití se zase úsměv vytratil. Barva hezká, tmavší než u předchozího vzorku č.7. Vůně připomíná kvetoucí louku s tóny akátového medu. Ovšem políčko chuť v mých poznámkách nemám vyplněné, neboť jsem byl celkem zmaten a nevěděl jsem jestli mi nechutná, nebo mi tam něco vadí... Dlouho jsem si s ním hrál, až mi za zády stál další vzorek. Ale nedá mi to a asi při příští návštěvě vinotéky zkusím zakoupit jednu láhev a vyzkouším to v klidu, pohodě a naostro. 9. Rulandské modré 2004 - pozdní sběrTady byla nádherná vůně po pražených karamelkách a hořké čokoládě. Chuť malinko disharmonická a dochuť žádná, ale po vyhlazení a doškolení je tady potenciál na zajímavý kousek. Rozhodně toto víno budu sledovat, až bude v konečné fázi.10. Svatovavřinecké 2003 - pozdní sběrBarva višňová, krásně jiskrná, čistá. Vůně nádherná, připomínající povidlovou marmeládu a višně.V chuti byly cítit slabší taniny a pěkná přezrálá višeň. Dochuť ale byla slabší až středně intenzivní.11. Modrý portugal 2003 - odrůdové jakostníBarva krásně rubínová, čirá. Vůně středně intenzivní, ve které vystupuje lesní ovoce, ostružiny, maliny a černý rybíz. V ústech cítíte středně silné taniny, chuť je velice harmonická a vyrovnaná. Toto víno má zajímavý přívlastek, o který se musím podělit. Dle slov p. Huserka „ u mužů roztahuje cévy, u žen zase nohy". U koho to bude fungovat, ať své zážitky klidně barvitě rozepíše do příspěvku pod tento článek.12. Cabernet Sauvignon 2003 - výběr z hroznů (barrique)Barva nádherně tmavá, inkoustová. Vůně lesních plodů a ovocných džemů dýchne krásně intenzivně. V chuti Vás krásně osloví borůvky úplně vyzrálé na slunci, třešně a čokoláda. Dochuť má pěkné tóny vanilky. Jak jsem již uvedl, je škoda, že hodně vín nebylo v konečné úpravě. Ale na druhou stranu ty vzorky dibře reprezentovaly dané vinařství. Chtěl jsem taky ochutnat Tramín červený 2003 výběr z hroznů a Sauvignon 2003 pozdní sběr, ale tyto vůbec nebyly a už asi ani nebudou, protože prý mají všechna vína vyprodána do osmi měsíců od uvedení na trh. Taktéž poměr ceny je příznivý, protože prezentované vzorky se pohybovaly v hladině od 111,- Kč do 214,- Kč.