Postřehy z degustace Veltlínského zeleného 11.1. 2005 v Praze
11. ledna 2005 byla možnost porovnat vína stejné odrůdy, ale různých ročníků a od různých vinařů. Dnešní ochutnávka se týkala pouze vín Moravských a odehrávala se na Malé straně ve sklepě Lustrmanském za přítomnosti pana Puklického a degustovalo se Veltlínské zelené.Veltlínské zelené je odrůdou neznámého původu pěstované zejména na Moravě, Slovensku, Rakousku, v severní Itálii a Maďarsku. U nás je registrována od roku 1941. V letech 1996 až 2002 bylo touto odrůdou osázeno 130 nových hektarů vinic. V roce 2002 se v moravském vinařském regionu dopěstovalo 500 tun veltlínu v kategorii kabinet, 600 tun pozdního sběru, více než 100 tun výběru z hroznů, přes 10 tun bobulového výběru, téměř 45 tun ledového vína a 8 tun slámového vína. To je dostatečná výpověď o zrajícím potenciálu této odrůdy. Víno je svou charakteristikou řazeno mezi odrůdy nearomatické s potencialitou zrání 3 až 5 let. Veltlíny ze sprašového podloží voní medem a lipovým květem, veltlíny z kamenitých půd zavoní lehkým oparem cigaretového kouře. V chuti je plné aroma po zelených mandlích a příjemně uhlazených kyselin. Skvělé ročníky 1997, 1999, 2002 otevírejte teprve až po 5 až 8 letech lahvové zralosti. Dnešní ochutnávka nám ukázala značné rozdíly v jednotlivých vínech. Různost byla patrná ve vůni i chuti. Jak bylo na začátku řečeno, že se jedná o odrůdu nearomatickou, tak v některých případech šlo o naprostý opak. Potvrdily se známky mladosti, kdy je víno více aromatické, květnaté a lehce perlivé. Tím nemám na mysli že by víno bublalo v ústech, ale drobné bublinky na stěnách sklenice a taková svěží hra vína v ústech. Naopak vína starších ročníků působí medovitě, tmavší v barvě a olejovatější konzistencí. U některých vzorků byly cítit různé vady jako oxidace, korková příchuť, zvláštní chemické látky, sýra. Ochutnávky se účastnilo dvacet návštěvníků, kteří hodnotily jednotlivé vzorky podle standardního sto bodového systému. Na závěr akce po přechutnání všech vzorků byla možnost porovnat jednotlivé vzorky v porovnávací ochutnávce dle vlastního výběru. Pohovořit o jednotlivých vínech, sdělit své zážitky, pohovořit s odborníkem o věcech ne zcela jasných. Také porovnání vlastních chutí a čichového vjemu není na škodu. A jak vše dopadlo? Zde jsou 4 vína, která byla demokraticky vybrána jako ta nejlepší ze série ochutnaných. 1. Veltlínské zelené 1999 pozdní sběr, Tanzberg Mikulov a.s. 2. Veltlínské zelené 2004 pozdní sběr, vinař Klíma ze závodu Réva plus.3. Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr, Vinařství Trpělka a Oulehla4. Veltlínské zelené 2002 jakostní, Vinařství rodiny ŠpalkovyPokud by jste se chtěli být nějaké takové degustace přítomni, podívejte se na program sklepa Lustrmanského na adrese www.misenska.cz. Tato akce nebyla ojedinělá. Ve sklepě Lustrmanském se čas od času mapuje kvalita některé z našich odrůd za doprovodu odborníka. Prezentují se výrobci, pořádají se zde také výstavy vín. Připomenu výstavu Svatomartinských vín, Galerii ryzlinků rýnských a výstavu Rosé 2005, která bude zpřístupněna 1.4. 2005.