Svatomartinské víno na Staroměstském náměstí v Praze
Přímo ze Spolku přátel vína jsme obdrželi pozvánku na zajímavou akci, kterou zvěřejňujeme v plném znění.Spolek přátel vína připravuje ve spolupráci s vinařstvím Šabata a Kavárnou u Týna ochutnávku Svatomartinských vín spojenou s pečením tradiční svatomartinské husy na svátek sv. Martina dne 11. listopadu 2005.Program začne otevřením a ochutnáním mladého vína v 11:11 hodin s odborným výkladem vinaře a skončí o půlnoci. Ochutnávka vín bude zdarma, další konzumace vína se již platí. V případě zájmu je možné posedět uvnitř kavárny nebo na vyhřívané zahrádce s výhledem na Staroměstské náměstí. Jazykové mutace výkladu pro návštěvníky z ciziny poskytne sommeliérka Klára Kollárová.Během celého dne budou moci hosté ochutnat tradiční škvarkovou pomazánku s chlebem za 15,- Kč. Na objednávku bude k dispozici svatomartinská husa s domácími lokšemi za 159,- Kč.Husu je nutné objednat předem na tel. čísle 222 310 525 nebo na 602 210 459.Otevírání láhví nového „Svatomartinského" vína je každoročně stanoveno na 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut a navazuje na starou vinařskou tradici, která říká, že mladým vínem si může vinař ve sklepě přiťuknout poprvé na sv. Martina. Pro lidi zaměstnané ve vinařství znamenal tento svátek den, kdy se hradil nájem, kdy vypršely pracovní smlouvy pro sezónní dělníky a učně a kdy se vinař vyrovnával se sběrači. V tento den vinaři nabízeli plody své sklizně a tradičně také ochutnávku mladého vína: ta se nazývala martinská, zatímco lahvování mladého vína zase martinování. Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patřila dobře vykrmená upečená "Martinská husa". Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta prvá praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily. Každopádně husa patřila k hlavním pokrmům tohoto dne. Rozdělování jejího masa mělo určené pořadí. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka.Tento slavnostní zážitek si nyní může dopřát každý milovník vína doma nebo v restauracích či vinotékách po celé republice. Cílem celé akce je, aby se „Svatomartinské" stalo v naší republice podobným fenoménem, jako francouzské „Beaujolais Nouveau", a ukázalo umění moravských vinařů.Značka „Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a od této doby se pod touto značkou prodává mladé víno především odrůdy Modrý Portugal. Od letošního roku je pro získání oprávnění používat tuto značku nutné splnit podmínky stanovené Vinařským fondem. Před uvedením na trh bude každé víno posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Pokud ano, pak bude vinař moci využívat společnou grafickou známku Svatomartinského.Pod touto značkou se budou prodávat vína bílá, růžová i červená. Bílé víno musí být suché, příjemné, vyrovnané, svěží a ovocité a může být vyrobeno z odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené ranné nebo jejich cuvée. Růžové víno a červené víno může být z odrůd Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké nebo jejich cuvée. Růžové musí být suché, příjemné, dobře pitelné a ovocité a červené zas hladké a sametové víno s odbouranou kyselinou, vyrobené případně karbonickou macerací.Kavárna u Týna se nachází v domě U bílého jednorožce (č. 603/15) na Staroměstském náměstí v Praze, na místě bývalé středověké hospody. Dle dostupných pramenů zde byla hospoda celá staletí. Po druhé světové válce se zde objevuje známé Café Columbia, středisko umělců a studentů; špatně vybavená hospoda s výbornou kolumbijskou kávou. Současná podoba vytvořená v r. 1987 podle návrhu arch. Petra Feyrera je dodnes zachována pouze se změnami strojového vybavení. Od roku 1990 je součástí rodinného podnikání rodiny Šabatů.Kavárna nabízí přes dvacet různých kávových nápojů s použitím osmi druhů kávových zrn, pečivo a dorty vlastní výroby, rychlé občerstvení i hlavní jídla, poháry, saláty, dobrá vína z Moravy z vinařství Šabata a pivo z Krušovic. Dosud tvoří většinu hostů návštěvníci z ciziny, cílem je ale učinit kavárnu zajímavou i pro českého návštěvníka a to nejen dobrým vínem stálé kvality, ale i jídly využívajícími ovoce, zeleninu a byliny z vlastní plantáže u Prahy, pěstované ekologicky v prostoru CHKO Český kras a denně dovážené.Vinařství Šabata je malý rodinný podnik s vinnými sklepy v obci Zaječí ve Velkopavlovické vinařské oblasti. Základním zdrojem produkce jsou viniční tratě okolo Přítlucké hory (Zaječí, Přítluky, Rakvice). Malé vinařství Šabata produkuje odrůdy vína v klasickém moravském zastoupení. Zvláštností jsou vína vyrobená technologií samotoků, mladá vína uváděná na trh 11. listopadu daného roku, růžová vína a specialita "Révové FO" (fortifikovaný révový mošt).Spolek přátel vína je občanské sdružení, které sídlí na adrese Míšeňská 8, Praha 1 - Malá Strana. Spolek vznikl sdružením osob, které mají zájem rozvíjet vzdělanost a informovanost v oblasti vinařství v ČR, a to zejména formou osvětové činnosti v oboru pěstování, výroby a kultury podávání a poznávání vína. Spolek připravuje a organizačně uskutečňuje vzdělávací a prezentační vinařské akce, konané převážně ve vinném sklepě Lustermannském na téže adrese.