Prezentace českých a moravských vín v Českém centru v Paříži
Ve středu 22. března 2006 v 15 hodin se v Českém centru v Paříži, v rue Bonaparte, konal ve spolupráci s Projektem Austerlitz, Moravskou bankou vín a s Asociacemi sommeliérů ČR a Ile de France již třetí ročník soutěže českých a moravských vín Svátky jara v Paříži, tentokrát pod záštitou 1. náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Milana Venclíka.Porotě předsedal již po třetí Jean Michel Deluc, prezident Asociace sommeliérů Ile de France, dalšími porotci byli nejlepší sommeliér Francie roku 2004 Dominique Laporte, hlavní sommeliér vyhlášené pařížské restaurace Taillevent Manuel Peyrondet a za Českou republiku Martin Pastyřík, prezident Asociace sommeliérů ČR.V rámci akce se také prezentovala svou činnost brněnská YMCA svým francouzským kolegům. Zástupci YMCA Brno byli přijati v dopoledních hodinách velvyslancem ČR ve Francii Pavlem Fischerem.Ve 20 hodin proběhla po slavnostním vyhlášení výsledků soutěže prezentace Projektu Austerlitz, Moravských vinařských stezek (www.nadacepartnerstvi.cz) a ochutnávka jihomoravských vín a specialit za přítomnosti zástupců významných francouzských médií. Pařížské publikum oceňuje přítomnost moravských vinařů v Českém centru, protože je baví objevovat nové gastronomické skvosty. Moravská i česká vína si našla své příznivce i zde.Výsledky soutěže vín:
· V kategorii sektů vyhrál Chardonnay sekt - z kolekce Mucha společnosti Soare Sekt
· v kategorii suchá bílá vína zvítězilo Neuburské 2004 pozdní sběr (panenská sklizeň) spol. První znojemská vinařská, Znojmo
· v kategorii bílá sladká vína vyhrálo Veltlínské zelené 2003 ledové víno, spol Znovín Znojmo
· v kategorii červená suchá vína zvítězila Frankovka 2004 pozdní sběr, Livi spol. s.r.o. Dubňany
· v kategorii červená sladká vína vyhrála Frankovka 2003 slámové, Víno Marcinčák
· absolutním vítězem soutěže se stalo Veltlínské zelené 2003 ledové spol Znovín Znojmo.
· Cenu návštěvníků Českého centra, získalo Chateau Imperial společnosti Víno Marcinčák
Soutěže se zúčastnili tito výrobci:První znojemská vinařská, a.s. ZnojmoStapleton - Springer s.r.o. - Jaroslav Springer, BořeticeLivi spol. s r.o. DubňanyZnovín Znojmo, a.s. se sídlem v ŠatověNové vinařství, a.s. DrnholecVíno Marcinčák, MikulovBohemia Sekt, českomoravská vinařská a.s., Starý plzenecMerlot d´Or, PlzeňZD Sedlec u Mikulova, SedlecSoare Sekt a.s. Jablonec n. NisouVíno Valtice CZ. s. r.o., ValticeReakce členů poroty:Předseda poroty Jean Michel Deluc na dotaz, zda jsou naše vína konkurenceschopná ve světě, doslova odpověděl: „Samozřejmě. Všechna tato vína, ať jsou to bílá, sladká, šumivá či červená vína, jsou plně gastronomicky využitelná. Odpovídají bezesporu mezinárodní vinařské kultuře, nejen kultuře francouzské. Mohou se tedy objevit na stolech restaurací na celém světě." Na dotaz jak hodnotí vývoj během třílet, odpověděl: „Ročníky se trochu změnily. Máme tu tedy vína, která méně mohutná, jsou možná jednodušší. Jsou méně hutná, mají ovocnou příchuť. Jsou lehčí, současně však dostatečně rafinovaná, velmi se tedy hodí konzumaci. Jsou to vína velmi parfémovaná, lehká. Velmi dobře z toho opět vycházejí bílá vína, jsou aromatická, možná příliš lehká. Jemná sladká vína jsou opět vynikající, mají velmi vyrovnaný obsah cukru a kyselosti, to je určitě velká přednost vín z České republiky. Také červená vína jsou tentokrát podle mne mnohem jemnější než obvykle. Mají krásnou ovocnou příchuť. Možná bych měl jen malou výtku týkající se zpracování. Na začátku je dobrá surovina, se kterou se však možná nevhodně plýtvá. Zpracování ještě není dokonale zvládnuto, záleží na kvalitě dřeva atd. To je trochu škoda. Jsou tu však i mezi červenými víny taková, která jsou velmi dobře zvládnuta, zůstávají čistá, jsou ovocnější, věrná původnímu hroznu, zpracování je příliš nenarušilo. Je potřeba, aby víno zůstalo samo sebou."Člen poroty (již po druhé 2004 a 2006) Dominuque Laporte na dotaz, „Pokud bychom provedli porovnání s francouzskými víny, myslíte si, že by jim moravská a česká vína mohla na francouzském trhu konkurovat?" odpověděl: „Pokud se týče červených a bílých vín z východních zemí, znám je jako vyrovnaná. Je třeba se zaměřit na kulatost, kterou známe u Chardonnay. Pokud jde o bílá vína, jsme zvyklí na alsaská, ta se podobají spíše rakouským vínům, dominuje bílý pinot. Pokud jde o chuť, myslím, že se neuzavíráme světu a jsme ochotni přijmout nová vína. Některá červená by se mohla bez problému uplatnit, začínají být opravdu dobrá. Pokud jde o dezertní vína, vaše kvalita by měla být pro nás spíš příkladem. V tomto směru si nemůžeme myslet, že jsme nejlepší, ale naopak se od vás máme co učit.Porotce pan Manuel Peyrondet, který byl v porotě poprvé, odpověděl na dotaz, zda se setkává s našimi víny poprvé a jak je hodnotí, odpověděl: „S Jean-Michelem jsme již měli možnost některá lahodná vína ochutnat. "Vzpomínám si na ryzlink, který jsem ochutnal vloni. Doufáme, že k nám budou vína dovážena, aby je mohla poznat i naše veřejnost. Pokud se týká kvality, chtěl bych zdůraznit, že větší množství síry někdy potlačí aroma. Na druhé straně jsou určitá vína velmi vyrovnaná a svěží, dobře se konzumují. Jsou to jednoduchá vína. Nejsou příliš bohatá na alkohol a tak má člověk chuť je pít. Záleží na tom, jaká jídla k nim budou podávána. Jsou to určitě zajímavá vína. Pokud jde o červená vína, některá mají východoevropský odrůdový charakter. Neznám dost dobře místní odrůdy. Některé se mi velmi líbily. Při zpracování by se mělo možná věnovat více pozornosti kvalitě dřeva. Některá vína nejsou dostatečně čistá. Jiná jsou naopak dostatečně ovocná a podíl alkoholu je velmi dobře zvládnut. Je třeba zlepšit použití síry. Mezi sladkými bych jmenoval dvě vína, která jsou opravdovým zázrakem, je to skutečně nádhera. Ostatní jsou méně vyvážená, i když je u nich patrná snaha najít správnou rovnováhu cukru a kyselin. Jsou to skutečně velká vína a velmi rád je představím našim zákazníkům a francouzským restauracím.Na akci se podílely České centrum Paříž, Mohyla míru - Austerlitz o.p.s., YMCA Brno, nadace Partnerství, Central European Napoleonic Society a firma Davay Communications s.r.o.Kontakty:České centrum Paříž - Michael Welner - Pospíšil, ředitel pospisil@czech.czMoravská banka vín - Stanislav Šída bankavin@bankavin.czAsociace sommelierů - České republiky Martin Pastyřík martin@pastyrik.czNadace Partnerství - Juraj Flámik - greenways@ecn.czYMCA Brno Jaromír Hron brno@ymca.cz Mohyla míru - Austerlitz o.p.s. ing Jana Skácelová ops@slapanice.czProjekt Austerlitz - Miroslav Jandora mjandora@austerlitz.orgCelou zprávu a fotograie si můžete stáhnout na www.austerlitz.org/Pariz_sommelieri2006.zipDalší souvísející odkazy:- www.nadacepartnerstvi.cz- www.austerlitz.org- www.wineofczechrepublic.cz