Semináře Národního vinařského centra - květen, červen 2006
Národní vinařské centrum připravilo pro laickou i odbornou veřejnost na měsice květen a červen 2006 tři semináře: Úvod do degustace vína (19. 5. 2006), Oeno-gastronomický seminář „NA MORAVSKOU NOTU" (2. 6. 2006) a Praktická škola sommeliera - Intenzivní jednodenní kurs pro pracovníky v gastronomii a obchodníky s vínem (9.6.2006).Školení pro veřejnost:Úvod do degustace vína, 19. 5. 2006Toto školení je určeno milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauraci a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je ale velmi přínosné i profesionály - číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení. Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy (např. školení degustátorů dle evropských norem, které pořádá Národní vinařské centrum.)Přednášející:Ing. Josef Balík, PhD. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie ZF MZLU v Lednici.Úvod do degustace vína
· Dopolední program (8.30 - 13.00)
· Část teoretická
- Metodické přístupy senzorického hodnocení révových vín- Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín
· Část praktická
- Seznámení se základními chutěmi 6 vzorků (základní chutě)- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti 8 modelových vzorků- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou 2 série čtyř vzorků révových vín- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 3 série tří vzorků révových vín - Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů
· Odpolední program (14.00-16.30)
- Individuální zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.- 15-20 vzorků révových vín, příklady odrůdových a vadných vínOeno-gastronomický seminář „NA MORAVSKOU NOTU" 2. 6. 2006Tento seminář je určen pro milovníky dobrého vína, dobrého jídla a dobré pohody. Pokud chcete hledat rafinovanosti a kouzla kombinace vína a jídla, je tento seminář určen právě vám!Program semináře
· Ukázka tříchodového menu studené kuchyně, inspirace tradiční a venkovskou kuchyní moravských regionů
· Recepty ze Slovácka, Valašska a Kopanic
· Gastronomické kompozice se skvěle snoubí s oblíbenými a typickými moravskými víny a ovocnými destiláty.
· Polozapomenuté a vzkříšené recepty našich babiček, vše v duchu regionální gastronomie (slow-food).
To vše s ukázkami kombinací s moravskými víny.Přednášející: Mgr. Milan Magni patří k našim nejznámějším oeno-gastronomickým expertům, je autorem mnoha knih „Sýr je bratr vína I - III" a mnoha článků kombinaci vín a pokrmů.Praktická škola sommeliera - Intenzivní jednodenní kurs pro pracovníky v gastronomii a obchodníky s vínem, 9.6.2006Kurs je určen pro profesionály v gastronomii a obchodu vínem - číšníky, prodavače ve vinotékách a specializovaných prodejnách atd. Předpokládá se minimálně základní orientace v oblasti znalostí o víně a degustátorství. Kurs mohou samozřejmě absolvovat i zájemci z řad odborné veřejnosti.Osnova kurzu
· Sommelier
· kdo je sommelier, co je posláním a náplní práce sommeliera
· Víno v gastronomii
· nákup, uložení, sestavení vinné karty, jak číst etikety
· inventář - sklo, pomůcky, potřeby sommeliera
· Servis vín (včetně praktických ukázek)
· sekty
· bílá a růžová vína
· červená vína
· Degustace vína, teoretické principy a praxe
· Snoubení vín a pokrmů
· teoretické princip, praktické ukázky
· nejrozšířenější chyby a omyly
· Víno a zdraví
Přednášející:Libor Nazarčuk
· viceprezident Asociace sommelierů ČR
· trojnásobný mistr České republiky - Trophée Bohemia Sekt (Praha 2003, 2004, 2005), trojnásobný mistr Slovenska - Vinanza Trophy (Bratislava 2002, 2003, 2004), dvojnásobný vítěz soutěže Vinium Victory Grand Prix sommelier (Brno 2003, 2005), trojnásobný vítěz soutěže Sommelier Znovín (Pardubice 2003, 2004, 2005), trojnásobný vítěz soutěže o Burgundský hrozen (Karlovy Vary 2002, 2003, 2004), držitel certifikátu degustátora dle norem DIN, ÖNORM a ISO, držitel českého rekordu v sekání sektů - sabráži
Všechny semináře se konají v přednáškovém sále Národního vinařského centra ve Valticích. Bližší informace a přihlášky naleznete v přiloženém souboru, na telefonu 519 352 072, e-mailu narodni@vinarskecentrum.cz nebo na webové stránce www.vinarskecentrum.cz.Email: narodni@vinarskecentrum.cz