Výsledky soutěže českých a moravských vín v Českém centru v Paříži, Grand Prix Austerlitz 2007
Dne 21. března 2007 proběhl již 4. ročník soutěže českých a moravských vín ve Francii Svátky jara v Českém centru (v čele s ředitelem Michaelem Wellnerem Pospíšilem), které se konají v rámci Projektu Austerlitz ve spolupráci se společností Davay communications (reprezentovanou Miroslavem Jandorou), Moravskou bankou vín (reprezentovanou Stanislavem Šídou) a Asociací someliérů ČR (reprezentovanou jejím předsedou Martinem Pastyříkem a jejím členem Zlatkem Míčkou).Účastníci soutěžeSoutěže, jejíž porotě předsedal již po čtvrté znalec českých vín mistr someliér Jean-Michel Deluc, se zúčastnilo celkem 8 vinařů z ČR ( Znovín Znojmo a.s. se sídlem v Šatově, Soare sekt a.s., Víno Zaječí - součást uskupení Soare sekt a.s., Rodinné vinařství Jedlička&Novák, Lahofer vinařství - Znojmo, Víno Marcinčák, Vinařství Stapleton & Špringer, Vinařství Michlovský). Porota posuzovala 35 vzorků vín naslepo. HodnoceníJean Michel Deluc, předseda porotyV jaké kategorii vín mohou podle tebe česká vína dosáhnout mezinárodní úrovně?Podle mě již mají mezinárodní úroveň pokud jde o bílá a sladká vína/ledová, slámová/. Skutečně si myslím, že co jsem dnes ochutnal je dobré. Myslím, že mezi červenými víny je třeba jistý pokrok. Jsou taková, jež jsou na úrovni, jež nezklamou, je to ale otázka podnebí? Je to otázka keřů, jež jsou vhodné vzhledem k vinařským oblastem v Česku? To nevím, červená nejsou možná ještě na úrovni, ale zbytek je dokonalý.Jsi zde letos již po čtvrté, chtěl bych tedy vědět, jaký je, neboť jsi během těch čtyř ročníků mohl sledovat vývoj těchto vín, tvůj názor na jejich kvalitu.Každý ročník jsme měli nějaké překvapení, jsou tu věci, jež se stále potvrzují, jako bílá vína, bílá vína sladká a suchá jsou stále celkem stejnorodá, byť letos je v těchto vínech trochu rozdílnosti, mezi červenými jsou dobrá i špatná. Vloni jsme například měli příjemná překvapení mezi červenými, letos je jich mnohem méně. Jsou tu věci, jež jsou dobré, ale ve srovnání s loňským rokem je jich mnohem méně, možná tedy nějaká změna ročníku. Naproti tomu příjemným překvapením pro mě dnes byla šumivá vána. Jiskřivá vína hodnotím jako velmi dobře vyvážená, jemné bublinky, mnoho elegance, to je opravdu příjemné překvapení...Dominuque LaporteVy jste tedy „ stará vojna" této soutěže českých vín v Paříži... takže můžete posoudit nějaký vývoj těchto vín. Zajímalo by mě, jestli nějaký vývoj vidíte? Zlepšuje se to? Zhoršuje? Jaké to je?Je zřejmé, že tam je snaha o vývoj. To je vidět u některých vín, ale současně je těžké vidět vliv ročníku, protože jsme ochutnávali naslepo. Já jsem byl zvláště překvapen úrovní kvality, kde pro mě byla ta tři prezentovaná vína nedostižná, to byl vítězná vína, mimo červených., jež byla na úrovni dosud nikdy neprezentované. Dále, mezi bílými jsou dost různé úrovně. Ne všechna pocházejí ze stejně kvalitního ročníku. A pak jsou tu červená, a tady je tento rok jisté zhoršení. Zatímco loni tu byly věci velmi slibné. Ale jsme také asi v ročníku, který přinesl mnoho problémů kvalitě červených vín, jež těžko dozrávají, jsou vlastně ve velmi zvláštních podmínkách. Jste ostatně země, kde se historicky více daří bílým vínům než červeným, a zejména také sladkým, zvlášť dobře udělaným tento rok, jak je zvykem. Stalo se klasikou mít je... podle mě, mezi nejlepšími sladkými víny světa.Můžeme tedy doufat, že jednoho dne se česká a moravská vína stanou konkurenceschopnými?Podle mě, samozřejmě s výjimkou červených, jež to mají těžké. Podívejte se ale do Německa, červená vína tam také nejsou mimořádné kvality, ale jsou známí svými bílými víny. Vy jste sto dělat velmi dobrá šumivá podle toho, co jsme zde tentokrát viděli, s těmi třemi, jež byla prezentována. Sladká vína jsou stále, pro mě, nejvyváženější, nejjemnější, byť mají tu a tam příliš citelné množství cukru. Ale je to stále krásně vyrovnané, a bílá, jako všude, se vyvíjejí, pro mě je to rovněž významný region, ale těžký ročník z hlediska klimatu je hodně cítit, neboť klima je u vás výrazně tvrdší než u nás. Ale myslím, že v budoucnu tu budou vína stále dobře udělaná. Zbývá najít styl, protože podle vinařů jsou tu zcela odlišné styly.Tony MoinnereauJste zde poprvé , jaké máte dojmy ohledně těchto tří kategorií vín, jež jste dnes večer mohl ochutnat?Jsem příjemně překvapen, je pravda, že tu jsou věci, jež jsou možná trochu více vyrovnané, zejména pokud jde o klidná bílá vína. Obě šumivá, jež jsem dnes ochutnal, jsou podle mě na dost dobré úrovni. Srovnám-li je na celé škále, myslím, že nad klidnými bílými jsou polosuchá, myslím, že tu jsou věci, jež mohou s skvěle přispět pařížské i naší národní gastronomii. Bílá vína jsou velmi kvalitní a vyrovnaná. Červená jsou trochu rozdílnější, s poněkud nevyrovnanějšími překvapeními, ale celkově myslím, že tu je krásná harmonie, pěkný výběr vín.Jako spotřebitel byste si tedy česká vína koupil?Jistě, 60 % toho, co jsme dnes ochutnali... ano, jistě, naopak. Myslím, že různorodost je součástí kulturního dědictví Francie i světa a že tady, pokud jde o tato vína, myslím, že tu lze nalézt kulinářský soulad při jejich postavení na stůl... protože tu jsou bílá vína, jež jsou dosti květní, obecně s ovocnou chutí. Jsou tu doteky lehce muškátové a proč nemít krásnou různorodost v kulinářském souladu.A kdybyste mohl poslat českým a moravským vinařům nějaký vzkaz, co byste jim řekl?Moc neznám české a moravské podnebí, ale kontrolovat zralost, možná se víc držet vlastností každého klimatu a každé oblasti. Nekopírovat Evropu, lze-li to tak říci, a také nesnažit se příliš o demonstrativní stránku vín, protože jsme dnes ochutnali červená vína, jež byly poněkud předávkovaná /je moc cítit dodatečné úpravy/. Je třeba myslet na to, že děláme vína ke konzumaci, k potěšení u stolu, a ne jen uhlazené barvy, abychom dostali soutěžní vína, tedy nadpřirozeného charakteru.VýsledkyNa prvním místě v kategorii sektů se umístil Soare Sekt, demi šumivé společnosti Soare sekt a.s. (234 bodů z 350), na prvním místě v kategorii bílých vín se umístilo Veltlínské zelené, výběr z hroznů, 2002, z Vinařství Michlovský (256 / 350) a na prvním místě v kategorii červených vín se umístil Dornfelder, pozdní sběr, 2006, Jedlička & Novák (214 / 350). Na prvním místě v kategorii sladkých (specialních) vín se umístilo a absolutním vítězem soutěže se stalo slámové víno Ryzlink vlašský, 2004, společnosti Víno Marcinčák - toto víno získalo 259 bodů z 350.Dále Jakub Samek (www.austerlitz2005.com/cz/) v napoleonské uniformě prezentoval projekt Znojmo (připomenutí dvoustého výročí bitvy u Znojma v roce 2009) a Lenka Petržilková z kanceláře Czechtourism www.czechtourism.com v Paříži mluvila o Jižní Moravě a vinařských stezkách. Dalšími členy poroty byli Dominique Laporte (hlavní someliér restaurace Alain Senderens v Paříži, nejlepší someliér Francie, nejlepší pracovník someliérství Francie), Georges Lepré (ředitel kvality Savour Clubu, mistr someliér USDF), Catherine Agelasto (someliér poradce, členka výboru Asociace pařížských someliérů), Tony Moinnereau (generální tajemník Asociace pařížských someliérů), Martin Pastyřík (prezident Asociace someliérů ČR) a Zlatko Míčka (člen Asociace someliérů ČR).Poslední novinky o letošním ročníku mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2007. První, výběrové kolo hodnocení, bude dne 27.7.2007 v 11:00 hod. v Restaurantu Hlinky, Hlinky 106. V letošním roce očekáváme větší účast vín z Francie a to velmi kvalitních. V současné době jsme zahájili jednání o spolupráci s veletrhem Vinex a zvažujeme provázání akcí Svátky jara v Paříži, Grand Prix Austerlitz a Vinexu, zejména na poli marketingu a chceme k nám společně přivézt významné oborníky, producenty vína, enology a sommeliery, nejen z Francie a pomoci propagaci našeho vinařství ve světě. Statut GPA 2007 najdete na adrese www.bankavin.cz/grand-prix.php. V loňském roce bylo cca 200 vzorků od 40 vinařů, z toho asi 20% ze zahraničí. Výstavu navštívilo cca 500 návštěvníků. Partneři GPA 2006 - BVV, Kooperativa, Rádio Petrov, Soare sekt a.s., Réva Rakvice, Město Slavkov, Asociace Someliéru ČR, sponzoři Český cement, Mattoni.Kontakt:Ing. Irena Svobodová Moravské banka vín (602 586 090)Stanislav Šída, Moravská banka vín (602 515 861)Miroslav Jandora, Projekt Austerlitz (602 500 870)