O Víně

05.08.2008 Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Pozvánka na ochutnávku vín odrůdy Neuburské v restauraci Monarchie

Restaurace Monarchie v pražské Lucerně představila v úterý 29.7.2008 kolekci několika vín známé odrůdy dr. Müllera z konce 19. století. Jeden čas se o ní psalo nevalně, protože vinaři ještě nevěnovali kvalitě tolik pozornosti. Nyní se s ní doslova piplají a výsledky jsou velmi povzbuzující, zejména na Slovácku či Znojemsku. Vína mívají zelenožlutou barvu, vůně připomíná muškát, grep a broskev, v chuti jsou příjemná, svěží a ta nejlepší téměř opojná. Odrůda získává četná mezinárodní uznání.

Ochutnáváním stejné odrůdy z mnoha regionů krásně poznáme, co je odrůdový charakter, a jak se vyjadřuje regionální, který se pochopitelně mění od jednoho místa ke druhému. Ochutnávka v Monarchii se často nazývá klání, soutěž nebo srovnávací přehlídka, ale jde v podstatě o poznání rozdílů jednotlivých vín z různých oblastí bývalého mocnářství. Vína poskytla vinařství Mikrosvín Mikulov, Petr Skoupil, Michlovský, Spielberg, Kovacs a Kellerei Kaltern z Tyrolska, jediné ze zmíněných, které sám císař František Josef osobně navštívil, aby si pro mocnářský stůl vybral, co měl nejraději. Skvělé na ochutnávce bylo vlastní představení vín zmíněnými vinařstvími (Kellerei Kaltern umně zastupovala Iveta Steinerová ze společnosti Vinoitaliano.cz). Ochutnávka byla pestrá a zajímavá a získala na dynamice zejména v závěru.

Martin Severa z nové zpravodajské televize Z1 způsobil senzaci dekantérem Ovarius, který zásluhou unikátní konstrukce a schopností materiálu dovede způsobit ve víně rychlé změny totožné s vlivy letitého archivování (ovarius.com). Pro demonstraci použil rakouský barikový Zweigelt z vinařství Hafner z restauračního vinného lístku. Pan Severa nalil všem asi čtyřiceti přítomným do jedné sklenky víno nedekantované, a do druhé dekantované. Všichni se mohli přesvědčit svým znalým nosem, tedy čichovými schopnostmi, že dekantované víno vykazovalo bohatší a hlubší vůni, než víno prosté a i v chuti se projevilo jako jemnější, hladší a harmoničtější, s větší škálou definovaných potěšení. Pánové z Koruny České, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska, obdivovali snad nejvíce Kellerei Kaltern nejen z hlediska kvality, ale pravděpodobně i z politických důvodů, zatímco kardiolog Mudr. Vilda Nádassy, jinak uznávaný tramvajový vinař z Modřan, si pochvaloval vysokou profesionální úroveň zkoumaných vzorků. Po skončení ochutnávky několik lahví ještě naštěstí zbylo, dokonce přišel ke slovu i kuchař Lukáš, který měl příležitost připravit několik jehněčích hřbetů servírovaných s uvedeným červeným barikovým Zweigeltem, a kuřecích špízů se zbylými bílými vzorky. Všichni se těšíme na příští ochutnávku v úterý 12. srpna 2008, kdy se představí odrůda Neuburské, údajně náhodně vzniklá. Kolem plovoucí otýpku réví v Dolních Rakousích zachytil v Dunaji hákem všímavý sedlák a zasadil ve svém vinohradu jako novou odrůdu. Sklízel pak velmi hojně plné, líbivé víno a čile rozmnožoval ve své školce. Záhy se rozšířilo po Rakousku i Moravě, i do Maďarska a na Slovensko zabloudilo. Máme se na co těšit. Začátek opět v 17:00 hod. Paní Dáša Havlová slíbila servírovat čerstvé sýry a uzeniny ze své ovčí farmy na Nymbursku. Není jisté, zda všichni opět dostaneme jedinečný oštěpek. Brzká rezervace prospěšná, omezený počet 40 míst.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2497x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5