O Víně

06.05.2006 Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Semináře Národního vinařského centra - květen, červen 2006

Národní vinařské centrum připravilo pro laickou i odbornou veřejnost na měsice květen a červen 2006 tři semináře: Úvod do degustace vína (19. 5. 2006), Oeno-gastronomický seminář „NA MORAVSKOU NOTU" (2. 6. 2006) a Praktická škola sommeliera - Intenzivní jednodenní kurs pro pracovníky v gastronomii a obchodníky s vínem (9.6.2006).


Školení pro veřejnost:
Úvod do degustace vína, 19. 5. 2006
Toto školení je určeno milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauraci a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je ale velmi přínosné i profesionály - číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení. Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy (např. školení degustátorů dle evropských norem, které pořádá Národní vinařské centrum.)

Přednášející:
Ing. Josef Balík, PhD. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie ZF MZLU v Lednici.

Úvod do degustace vína

· Dopolední program (8.30 - 13.00)


 

· Část teoretická

- Metodické přístupy senzorického hodnocení révových vín
- Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín

· Část praktická

- Seznámení se základními chutěmi
6 vzorků (základní chutě)
- Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti
8 modelových vzorků
- Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou
2 série čtyř vzorků révových vín
- Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou
3 série tří vzorků révových vín
- Zkouška schopnosti popisu pachů
15-20 vzorků modelových vůní a přípachů

· Odpolední program (14.00-16.30)

- Individuální zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
- 15-20 vzorků révových vín, příklady odrůdových a vadných vín


Oeno-gastronomický seminář „NA MORAVSKOU NOTU" 2. 6. 2006
Tento seminář je určen pro milovníky dobrého vína, dobrého jídla a dobré pohody. Pokud chcete hledat rafinovanosti a kouzla kombinace vína a jídla, je tento seminář určen právě vám!

Program semináře

· Ukázka tříchodového menu studené kuchyně, inspirace tradiční a venkovskou kuchyní moravských regionů

· Recepty ze Slovácka, Valašska a Kopanic

· Gastronomické kompozice se skvěle snoubí s oblíbenými a typickými moravskými víny a ovocnými destiláty.

· Polozapomenuté a vzkříšené recepty našich babiček, vše v duchu regionální gastronomie (slow-food).

To vše s ukázkami kombinací s moravskými víny.

Přednášející:
Mgr. Milan Magni patří k našim nejznámějším oeno-gastronomickým expertům, je autorem mnoha knih „Sýr je bratr vína I - III" a mnoha článků kombinaci vín a pokrmů.


Praktická škola sommeliera - Intenzivní jednodenní kurs pro pracovníky v gastronomii a obchodníky s vínem, 9.6.2006
Kurs je určen pro profesionály v gastronomii a obchodu vínem - číšníky, prodavače ve vinotékách a specializovaných prodejnách atd. Předpokládá se minimálně základní orientace v oblasti znalostí o víně a degustátorství. Kurs mohou samozřejmě absolvovat i zájemci z řad odborné veřejnosti.

Osnova kurzu

· Sommelier

· kdo je sommelier, co je posláním a náplní práce sommeliera

· Víno v gastronomii

· nákup, uložení, sestavení vinné karty, jak číst etikety

· inventář - sklo, pomůcky, potřeby sommeliera

· Servis vín (včetně praktických ukázek)

· sekty

· bílá a růžová vína

· červená vína

· Degustace vína, teoretické principy a praxe

· Snoubení vín a pokrmů

· teoretické princip, praktické ukázky

· nejrozšířenější chyby a omyly

· Víno a zdraví


Přednášející:
Libor Nazarčuk

· viceprezident Asociace sommelierů ČR

· trojnásobný mistr České republiky - Trophée Bohemia Sekt (Praha 2003, 2004, 2005), trojnásobný mistr Slovenska - Vinanza Trophy (Bratislava 2002, 2003, 2004), dvojnásobný vítěz soutěže Vinium Victory Grand Prix sommelier (Brno 2003, 2005), trojnásobný vítěz soutěže Sommelier Znovín (Pardubice 2003, 2004, 2005), trojnásobný vítěz soutěže o Burgundský hrozen (Karlovy Vary 2002, 2003, 2004), držitel certifikátu degustátora dle norem DIN, ÖNORM a ISO, držitel českého rekordu v sekání sektů - sabráži



Všechny semináře se konají v přednáškovém sále Národního vinařského centra ve Valticích. Bližší informace a přihlášky naleznete v přiloženém souboru, na telefonu 519 352 072, e-mailu narodni@vinarskecentrum.cz nebo na webové stránce www.vinarskecentrum.cz.

Email: narodni@vinarskecentrum.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1825x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5