O Víně

08.07.2013 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.07.2013 07:00

Rulandské bílé 2011 výběr z hroznů (barrique) - Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice

Jak hodnotím Rulandské bílé ročníku 2011 v přívlastku výběr z hroznů, které prošlo kvašením v sudu typu barrique po dobu 12 měsíců, se dozvíte v dnešní recenzi.

Suché Rulandské bílé 2011 výběr z hroznů (barrique) jsem kupoval v červnu 2013 za 130,- Kč v 1. olomoucké vinotéce. Na e-shopu vinařství je v nabídce za 210,- Kč (červen 2013). Zatím jsem měl možnost vyzkoušet pouze červená vína z tohoto vinařství a vždy se jednalo o velmi příjemné okamžiky. Recenze najdete pod následujícími odkazy: rosé Merlot 2012 výběr z hroznů (hodnocení 7-8-7), Merlot 2011 výběr z hroznů (hodnocení 9-9-9) a Rulandské modré 2011 výběr z hroznů (hodnocení 7-8-8).

Nakupované hrozny byly sklizeny 20. října 2011 při cukernatosti 25,0 °NM na viniční trati Trkmanska v obci Velké Pavlovice. V době sklizně byla réva stará 8 let a pěstuje se zde na těžké černozemi na středním vedení. Technologie výroby: krátká macerace na rmutu, kvašení v barrique sudu po dobu 12 měsíců.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plastovou zátkou safecork délky 42 mm s potiskem vinařství. Tento typ korku je podle mne krokem zpět. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Merlot 2011 výběr z hroznů, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má velmi dobrou intenzitu a nádhernou viskozitu. Vůně je od prvního okamžiku přesvědčivá a jasně ukazuje na kvašení v sudu typu barrique. Jsou zde jemné vanilkové odstíny, které doprovází příjemná kouřovinka. Vše se přesouvá do slabých angreštových odstínů a medových tónů. Dotyk s dubem dodal buketu zajímavou dimenzi.

Chuť je středně dlouhá až dlouhá, plná a extraktivní. To co naznačila vůně dokoná chuť. V dozvuku můžete najít zvláštní bylinné tóny a mineralitu. Kvašení v dubu samozřejmě narušilo přirozenost odrůdy a po dnešní zkušenosti bych to dnes viděl více o sudu, než o odrůdě. Vysoký obsah alkoholu (14,0 % obj.) velmi dobře zapadl do celku a spolu s extraktem a obsahem kyselinek má dobrý potenciál k dalšímu nazrávání na lahvi. Víno můžete otevřít již teď a podle predikce Bronislava Vajbara dosáhne lahvové zralosti v roce 2018. Dá se ale předpokládat, že nazrávání na lahvi kvalitativně může pomoci. Vinařství doporučuje k tomuto Rulandskému bílému podávat carpaccio z hovězí svíčkové a hoblinami 36 měsíčního parmezánu. Webové stránky vinařství najdete pod uvedeným odkazem. Je to zajímavý Pinot blanc, který prošel sudem barrique, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské bílé
Ročník: 2011
Jakost: výběr z hroznů
Kategorizace: barrique
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Pavlovice
Viniční trať: Trkmanska
Výrobce: Vinařství Vajbar Bronislav, Rakvice
Alkohol: 14,0 % obj.
Číslo šarže: 7011
Evidenční číslo jakosti: 90B1-12/16
Datum sklizně: 20.10.2011
Cukernatost hroznů: 25,0 °NM
Obsah zbytkového cukru: 6,9 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,2 g/l
Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2001
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: těžká černozem
Délka zrání v sudu barrique: 12 měsíců
Typ a výrobce sudu: Seguin Moreau 225 L
Doporučená archivace: 2013 - 2018
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 12 ºC
Ocenění: Zlatá medaile Grand Prix Vinex (2013), Zlatá medaile Festwine (2013)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v září 2012)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 9 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 3  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2455x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.07.2013 13:16:04