Cabernet Moravia 2003 pozdní sběr (barrique) - Glos Lubomír, Moravská Nová Ves
Papírově silné víno, ale poněkud zapomenuté ve sklepě. Vyzrálý materiál, pro červené víno z dobrého ročníku 2003, přímo od otce šlechtitele! Tak co přežilo nebo uvadlo?
Jsem patrně přezásoben vínem. Radostné události posledních dvou let, vedly mimo jiné k tomu, že naše domácnost ubrala na spotřebě vína. Musel jsem, až na velké výjimky pozastavit nákupy, protože množství vín papírově směřujících za zenit je velké. Ani s touto Moravií z roku 2003 jsem si nebyl jistý, zda bude ještě pitelná. Tak jak je na tom?
Na etiketě sice není uvedena trať, ale díky odpovědi z vinařství vím, že jde o trať Vinohrady. S encyklopedie viničních tratí přebírám: "Všechny tratě (moravskonovoveské) jsou v první nejvyšší kategorii. Stará hora tam bez debat patří, o zbytku se mohou vést dlouhé spory. Svažitostí Vinohrady nepochybně nedostačují. V této obci začalo slučování v jako jedné z prvních, už v novele vyhlášky 298 byly místo původních 14 tratí jen tratě tři."
Adjustáž je prostá, jednoduchá, nenápaditá, prostě obyčejná plastová samolepka. Potisk bych nazval dokonce nekvalitní, při sundávání etikety se často maže. Ročník sklizně je upozaděn na zadní etiketu, trať uvedena není. Analytické údaje ani nehledejte. Lahev je použita zelená nejběžnější typ Bordo 0,75 L. Zato masivní 43 mm dlouhý korek s potiskem je nejkvalitnější část obalu.
Barva je krásná, granátová, vyšší intenzity. Ještě jakoby mladistvým nafialovělým nádechem. Slzení na stěně sklenky je intenzivní, i když rychle stékající.
Vůně na první dojem připomíná mléko se zvláštní nasládlostí. Ale dál už se více prosazuje jemný barrique, koření, vanilka, snad i čokoládová tyčinka Kofila, nazrálost. Nic výrazně nedominuje, ale také nepřekáží.
Chuť je lehoučce taninová, měkké nasládlé třísloviny, žádná barrique obluda. S vůně se v chuti projevují spíše ty pozitivní vjemy. Kyseliny jsou nízké téměř neznatelné, jisto jistě je zde odbouraná kyselina jablečná. Hřejivost alkoholu (13,4 %) je velmi příjemně posazena do sametové harmonie a komplexnosti chuti. Dochuť je střední délky, ale příjemný pocit v ústech vybízí k dalšímu doušku. Hodnotím vysoko, ale zástup ne tak chutných lahví z poslední doby, mě k této známce snad opravňuje (viz foto).
Výborný zástupce této odrůdy, žádná zelená paprika, žádný trávovitý chlorofyl. Jde vidět, že pan Glos dobře ví, jak s touto odrůdou pracovat, jak ve vinici, tak ve sklepě. Kvality odrůdy jsou často diskutovány, ale myslím si, že je této odrůdě trochu křivděno. V době kdy vznikala, se mimo jiné šlechtitelé zaměřovali i na výnos a ten je nyní na obtíž. Pokud se tedy ve vinici pracuje podobným stylem, jaký popisuje Doc. Ing. Pavel Pavloušek Ph.D. ve článku „Praktické poznatky k odrůdě Cabernet Moravia" (Vinařský Obzor 11/2009), a následně se úspěšně biologicky odbourá jablečná kyselina, může být výsledkem vynikající víno. Takové jako toto.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2003Jakost: pozdní sběrKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: Moravská Nová VesViniční trať: VinohradyVýrobce: Lubomír Glos Moravská Nová VesAlkohol: 13,4 % obj.Číslo šarže: 90Evidenční číslo jak.: 10049V/01-7223/23 č.vz. 40 Obsah zbytkového cukru: 2,1 g/lObsah kyselin: 3,3 g/lBezcukerný extrakt: 20,0 g/lCukernatost hroznů: 22 °NMDatum sklizně: 6.11.2003Stáří révy: 20Typ půdy: hlinito-písčitáZpůsob vedení révy: středníDoporučená archivace: 2010Teplota podávání: 16 °CTeplota skladování: do 15 °CZískaná ocenění: VVT 2004 - diplom, Bronzová Som. pečeť 2004, VVT 2005 - diplomZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 264 Kč (Vinum Bonum 06/2008)