O Víně

21.06.2010 Míra Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.06.2010 07:00

Degustace vinařství Koráb - vína starých vinic

Dne 17. června 2010 se uskutečnila další degustace v Ústí nad Labem, tentokrát nám svá vína představil Marek Koráb ze stejnojmenného vinařství. Podrobnosti v následující reportáži.

Už předem jsem se moc těšil a nebyl jsem sám, místa byla opět beznadějně rozebrána za méně než tři hodiny. Všichni si pamatovali předchozí degustaci, kdy Marek pár vzorky všechny nadchl a nyní byla možnost ochutnat celkový průřez tímto zajímavým vinařstvím, o kterém se zde na portále již několikrát psalo.

Sešli jsme se v pět večer před Havanou, majitelka Růžena byla sice na dovolené, ale náhradní obsluha byla naprosto vynikající, ještě jednou díky, dámy. Marek přijel s přítelkyní a po uvítání jsme začali s přípravou, nově jsme umísťovali projekční plátno a zprovozňovali mikrofon. Zatímco projektor fungoval bezvadně a Marek nám mohl předvést skutečně nádherné fotky jejich vinic, mikrofon odešel po několika minutách do věčných lovišť. Naštěstí Marek zpívá v cimbálce a je majitelem dostatečně razantního hlasu, aby zaujal zhruba 60 účastníků.

Z rady klubu nemohl Jarda, který je na Hronu, místo něj dorazila Helča. To se ukázalo jako velmi dobré estetické řešení, ovšem Jarda má zase tu výhodu, že nosí nálevky a losovací čísla, takže jsme se protentokrát museli obejít bez nich. Jarda též nalívá, ovšem Helča měla po dvou dvanáctkách v nemocnici, takže jsem se polévání hostů ujal já. Z toho důvodu jsem si nemohl dělat poznámky a mí obdivovatelé budou mít zase vodu na mlýn - chutě vín nebudou moc popisovány :-)

Marek v úvodu představil své vinařství, které provozuje s bratrem a jehož motorem je jejich neuvěřitelně vitální 86 letý dědeček, který ovšem víno nepije, pouze vyrábí. Od konkurence se liší tím, že se specializují na autentická vína ze starých vinic. Minimalizují použití chemie a všechna jejich vína zrají ve starých dubových sudech, obvykle o objemu 500 litrů. Dozvěděli jsme se spoustu věcí o jejich Ryzlinku vlašském, který je vyráběn metodou sur lie a o této metodě obecně.

Nikomu nevnucují aromata, chutě nebo nadšení z jejich vín, je na každém, co si ve víně najde nebo nenajde. Snaží se držet ceny v rozumné výši a vína nepředražovat. Ke každému vínu Marek vždy doporučil nějaká jídla a bylo poznat, že to má doopravdy odzkoušené, až se některým sbíhaly sliny.

Vín bylo nakonec ne 11, jak uvádí přiložený degustační list, ale 13, zařazena byla též dvě vína ročníku 2008, a to André a dále rosé odrůd Frankovka a Svatovavřinecké.

Mně nejvíce chutnal Aurelius a Sauvignon, prvně jmenovaný se mnou jel v počtu exemplářů 6 i domů. Z červených pak určitě nejvíce chutnalo ono původně nezařazené André. Poslední vzorek pak byl "portský" pokus, kdy je do vína v určité fázi přidána vínovice. Korábovi též od letoška zkouší výrobu sektů, ty jsou však zatím pouze u nich ve sklepě.

O nadšení účastníků svědčí vždy hlavně to, že prakticky všechna dovezená vína byla beznadějně rozebrána,

Já byl z degustace naprosto nadšen, vína I filozofie vinařství mě maximálně oslovují. A pro všechny čtenáře tohoto portálu mám vzkaz od Marka - přijeďte k nám do Boleradic, rádi vám ukážeme naše vinice, ochutnáte naše vína a popovídáme si nad skleničkou. Což je myslím pro každého vínomilce ta nejlepší zpráva.

 
   Název   Velikost 
  Korábovi- degustace.pdf   60.3 kB 
Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 7613x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5