Australská vína a španělské sýry (6. dubna 2005)
Viniční altán v Praze pořádal 6. dubna 2005 ochutnávku nejen vybraných australských vín dovážené společností Becherovka, ale i sýrů dovážené společností Carpe Vinum. Austrálie je již mnohému (nejen znalci vína) známý pojem s kvalitními víny, kde nejlepší vína vznikají právě v jihovýchodní oblasti od Sydney po Adelaide, kde vzniká 60 % produkce celé Austrálie i nejlepší vína světa (Grange Hermitage). Celkem se pěstuje réva vinná již na více než 130 tisících ha s produkcí 8 miliónů hl vína, z toho celá třetina tvoří export. Austrálie předběhla Francii jako hlavní dodavatel vína do Anglie, ale nyní začíná pochybovat sama o sobě. Prakticky úspěšně se prodávají pouze vína podporovaných značek podle systému BOGOF (Buy One Get One Free - prodáš jednu láhev, když dáš druhou zdarma Pozn. Petra: doslova je to ale - Kup jednu, druhou máš zdarma), který likviduje malé vinaře. Tak často pěstitelé objíždějí obchody s náklaďáky Shirazu, jako by to byl nukleární odpad, protože 80 % produkce je v rukou tzv. „Velké čtyřky“. Paradoxem je, že v poslední době jsou australská vína lepší než kdykoliv předtím, protože pocházejí z oblastí dlouho známých svým výjimečným terroirem. V roce 1846 zakládá německý emigrant Johann Gramp ač původně pekař své první vinice v oblasti Jacob´s Creek jihovýchodní Austrálie (oblast Barossa Valley). Po šest generací rod Grampů rozvíjí vinařství a expanduje na předního vinaře Austrálie (www.jacobscreek.com), přičemž exportuje 80 % své produkce (denně přes 1 mil. lahví!) do 60 zemí světa. Po předlouhém monologu (přes 15 minut) pana Gregora, který nezněl příliš přesvědčivě a připomínal špatně reprodukovanou hudbu, konečně začíná ochutnávka prvního vzorku Jacob´s Creek Riesling 2004, což je mírně řečeno průměrný welcome drink. Určitě více vzrušení přinese Chardonnay 2004, kde se snoubí žlutý meloun, hrušky a citrusy - tedy charakter typický pro Chardonnay z třetího světa (obdoba Argentinských). Bílá vína uzavírá třetí vzorek Chardonnay reserva 2003, která dle sdělení pana Gregora zrála 6 týdnů v nových barriquových sudech, ale obávám se, že spíše se jedná o 2-6 měsíců. Převládá stále vůně žlutých melounů a čerstvé vanilky, hladký dojem a dlouhý vjem. Červená vína otevírá Shiraz x Cabernet Sauvignon 2002 se 14 % alkoholu. Prakticky vysoká cukernatost moštů (zde 28°) dává tělnatá a vysoce alkoholická vína s pevnou strukturou, výrazná vůně vyvolává vzpomínku na dětství a procházky v Šumavském lese plné chorošů a tlejícího dřeva, ani chuť není příjemná, spíše drsná a škrablavá. Určitě lepší je Shiraz reserva 1999 (18-22 měsíců v barrique) a překvapí i cena 298,- Kč. Purpurově tmavá barva, buket dřeva je tentokrát příjemný i když překrývá charakter Shirazu, kde zaujme buket švestek, pepře, kávy i skořice. V duchu si srovnávám minulý týden vypitou láhev Jacob´s Creek Shiraz 2001 - prakticky stejná asembláž jen jiný ročník koupený ve vinotéce za 441,- Kč (hodnotil jsem 87 b.) a překvapivě není lepší, ale velmi podobný a poměr cena/kvalita činí tento vzorek jako zajímavý, i když nijak oslňující víno. Při současné ochutnávce sýrů čas rychle plyne a blíží se závěr s překvapivě zařazeným suchým sektem cuvée Chardonnay x Pinot Noir. Jenže, na červené plné tříslovin už tak těžko hodnotit, ale úplným faux pas je vložená degustace slaných ančoviček jako závěr degustace sýrů. Degustace sýrů 1. Tetilla - sýr z kravského mléka pochází z Galicie, je zvláštního hruškovitého tvaru (okolo 1 kg váhy), přestože obsahuje 45 % tuku působí suchým dojmem, jemnou ostrou chutí s osobitým výrazem kyseliny mléčné (350,- Kč/kg). 2. Manchego D.O. - ovčí sýr z provincie Castile - La Mancha typický válcovitý tvar (cca 3 kg) zraje 4 nebo 8 měsíců, je lehce kyselý s pikantní vůní ovčího mléka (asociace brynzy) a strukturou drobivý a polotvrdý (530,- Kč/kg). 3. Roncal - opět ovčí sýr stejného tvaru i doby zrání, zvláštní vůně sena a podhoubí (žampiony) z Roncal Valley koupíte za 470,- Kč/kg. 4. Manchego D.O. jako vzorek č. 2, ale vyzrálý 8 měsíců s výraznějším aroma i texturou (575,- Kč/kg). 5. Mahón - Menorca D.O. jedná se o sýr parmezánového typu z kravského mléka a pocházející z Menorcy Island, zraje až 8 měsíců (1-4 kg), mírně slaná chuť s asociací vůně moře (465,- Kč/kg). 6. Pastor Picón - kravský sýr s modrou plísní (Penicilinum roqueforti ) zraje až 2 měsíce, připomíná naší Nivu, je však balený v javorových listech (2,5 kg) a pochází z Cantabrie. Velice jemné aroma a překvapivě velice silný dojem vysoké tučnosti (mazlavý), přestože obsahuje téměř stejný obsah tuku (48 %) jako většina ostatních vzorků.