O Víně

26.06.2005 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Prezentace vín Karpatská perla s.r.o. Šenkvice

V prostorách Lustermannského sklepa pražské vinotéky se konala 14.6. 2005 zajímavá prezentace vinařství Karpatská perla sídlící v Malokarpatské vinařské oblasti na Slovensku. Vína rodinné firmy představil její majitel a současně ředitel ing. Ladislav Šebo. Firma hospodaří na vinicích v Šenkvicích, což je jedna z nejzajímavějších vinařských obcí i na vinicích v obci Svätý Martin (18,5 ha), na rozhraní Modranského a Seneckého vinařského rajonu (celkem cca 40 ha). Vinařství je od svého založení v roce 1991 známým pojmem, neboť vína již pravidelně získávají nejvyšší ocenění na slovenských i českých výstavách, kde vynikají zejména odrůdy Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský, Pálava, Děvín a Alibernet. Na Slovak Gold 2005 bylo šampionem Veltlínské zelené 2002 ledové (96 b.!!), ale zlatou získal i Alibernet 2004 pozdní sběr, na Víno & Destiláty 2005 exceloval Děvín 2003 výběr z bobulí, ve Valticích 2005 získal zlatou Děvín 2004 pozdní sběr a na Račianské ochutnávce (2005) byl z 261 vzorků vítězem Děvín 2004 výběr z bobulí. Vinařství používá moderní technologie (šetrné lisování, řízené kvašení (do 20° C), fyzikální statické odkalování, barriquování) včetně kryomacerace, což je nakvášení rmutu při nízkých teplotách (kolem 5° C) po dobu podle druhu hroznů od 12 hodin po 7 dní (modré hrozny) za účelem získání vyšší barvy a výraznějšího buketu.

Přehled prezentovaných vín:
1. Svatovavřinecké 2004 kabinet - růžové suché víno z Šenkvic, kde je kamenito-jílová půda poskytující typický buket lesních jahod přecházející až do malin. Příjemné rosé s kořenitým ocáskem vhodné jako wilcome drink nebo k popíjení při horkých letních dnech. Hrozny měly cukernatost 19,5° NM a výsledkem je víno s 12 % alkoholu, 6,3 g/l kyselin a zbytkovým cukrem jen 1,2 g/l.

2. Rulandské bílé 2004 kabinet - opět suché víno ze Šenkvic, kde ročník 2004 byl trochu problematický a vyžadoval vyšší počet chemických ošetření (až 12x) proti běžným ročníkům. Výsledkem jsou vína s vyšším obsahem kyselin a zvláštním buketem pomerančové silice až tropických plodů. Krásná vůně vybízející k napití bohužel není podpořena chutí, která je ještě neuspořádaná a prázdnější.

3. Fateasca regala 2004 známkové omšové - bílé a suché z nejjižnější oblasti Mužla (u Štúrova). Původem rumunský kříženec (z obce Danes) z Leánky (Dívčí hrozno) a původní rumunské odrůdy Grasa de Cotnari. Vysoce aromatická odrůda oblíbená i v Maďarsku. Víno mělo 12,4 % alkoholu, 7 g/l kyselin a 1,6 g/l zbytkového přírodního cukru (hrozny měly cukernatost 21° NM).

4. Aurelius 2004 pozdní sběr - poměrně již známý kříženec (RRxNeuburské) pěstovaný v Šenkvicích, přestože se vede na jeden tažeň s max. 8 očky, kde 50 % hroznů se po odkvětu odstřihává bývají výnosy 8 t/ha (tj. max. povolená hranice pro přívlastková vína). Charakter vína nezapře bohatý buket rýňáku a nahořklý ocas zase Neuburské.

5. Chardonnay 2004 pozdní sběr - hrozny pochází z obce Dulovce s písčitými půdami, cukernatost moštu byla 22,5° NM , zbytkový cukr 2,5 g/l, kyseliny 7 g/l a alkohol 13 %. Menší intenzita vůně, ale jinak víno s plnou chutí (burské oříšky) a vysokým extraktem. Část vína se upravila odbouráním kyselin a zraje v barriquových sudech (bude za 2 roky).

6. Ryzling vlašský 2003 kabinet - hrozny pochází z RD Šenkvice vinice Krče, která má vynikající polohu. Ve vůni převládají červené grepy a limetky, chuť dosud neučesaná (12 % alk., 6,2 g/l kyselin a jen 0,8 g/l cukr) s nahořklým ocasem.

7. Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr - stejná vinice jako předchozí vzorek. Ve vůni silný buket lučních květů a spařených mandlových slupek, velice příjemné v chuti již zakulacené přestože pouhých 0,9 g/l zbytkového cukru (6 g/l kyselin). Krásně tělnaté ve výrazu s převládajícím glycerolem (obs. alkoholu 13,2 %) dané nízkou teplotou kvašení. Navíc velice dobrý poměr cena/kvalita (125,- Kč), víno navíc vhodné k další archivaci i k okamžité spotřebě.

8. Ryzling rýnský 2003 pozdní sběr - hrozny z Mužle měly cukernatost 21,5° NM, toto víno zvítězilo v hodnocení 22 RR ze Slovenska (viz časopis Víno a vinič) určitě si zaslouží ještě další archivaci. Velice krásný buket fialek a čajové růže s pevnou strukturou v chuti.

9. Děvín 2003 pozdní sběr - polosuché víno ze Šenkvic. Odrůda (kříženec Tramín x Veltlínské červenobílé) soupeří z českým křížencem Pálava. Nevýhodou je tenčí slupka a větší náchylnost k hnilobě při nepřízni počasí. Mošt měl 23° NM a víno obsahuje 12 % alk., 6 g/l kyselinek i zbytkového cukru. Nádherný buket lučních květin, tropického ovoce a hrozinek se potvrzuje i v chuti s medovými tóny a tramínovou kořenitostí. Víno hodnoceno Zlatou medailí Vínne trhy Pezinok 2004, Vitis Aurea Modra 2004, Muvina Prešov 2004 a Valtické vinné trhy 2005.

10. Tramín červený 2003 výběr z bobulí - hrozny pochází z Mužle a jejich cukernatost byla 26° NM. Velice intenzivní vůně citrusů a růží s medovou chutí s jemnou kořenitostí. Polosladké víno obsahuje 38 g/l zbytkového přírodního cukru, 7 g/l kyselin a 11,3 % alkoholu je vynikající (silně vychlazené) k jablečnému štrůdlu se šlehačkou.

11. André 2004 OČV -značkové suché víno z obce Mužla, není dosud v prodeji, protože se prodává ročník 2002, ale slibuje velkou budoucnost. Bylo vyrobeno již 5 denní kryomacerací při 5° C, což se podepsalo na vysoké barvě a intenzivním buketu. Cukernatost moštu byla 21° NM, zbytkový cukr je 2,6 g/l, kyseliny 7 g/l a alkohol 11 %.

12. Alibernet 2004 pozdní sběr - z panenské úrody hroznů vinice Suchý vrch obce Šenkvice - získalo zlatou medaili Vínne trhy Pezinok 2005, Víťaz kategórie Vinum Juvenale 2004, Zlatá medaila Vitis Aurea Modra 2005, Zlatá medaila Slovak Gold Bratislava 2005. Vysoká tmavofialová barva opět díky kryomaceraci s intenzivním buketem zelených makovic až paprik a černého rybízu (nezapře původ v odrůdě Cabernet Sauvignon). V chuti výrazné taniny, ale dosud není harmonické (kyseliny 5,5 g/l, 12 % alkoholu a 1,4 g/l zbytk. cukru).

13. Frankovka 2003 pozdní sběr - suché víno z hroznů původem obce Mužla měly cukernatost 23° NM, pravděpodobně odbouraná kyselina (na 5,6 g/l) vyžaduje dekantaci před konzumací, aby se víno otevřelo a odvětralo (kyselina mléčná). Typická Frankovka se světlým okrajem a trpkou chutí obsahuje 12,5 % alkoholu a 1,5 g/l zbytkového cukru.

14. Cabernet Sauvignon 2003 pozdní sběr - barrique, hrozny pochází z obce Dulovce a dosahovaly 22° NM . Víno krásné borůvkové vůně s tóny vanilky, tabáku a kouřovým okrajem je v chuti trochu trpčí, cítíme hořkou čokoládu, dřevitost a taniny s dlouhou perzistencí. Obsahuje 12,7 % alkoholu, 5,8 % kyselin a 2 g/l zbytkového cukru.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3668x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5