O Víně

21.05.2005 Tomáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Další pohled na prezentaci Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. (4. května 2005 Praha)

I když jsme již 15.5. publikovali reportáž z prezentace Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s., znovu se k této akci vrátíme. Od našeho dalšího spolupracovníka se můžete dozvědět další informace.

Viniční altán zasazený uprostřed vinice Gröbovka ve stejnojmenném parku uprostřed Prahy nás ve středu 4. května 2005 uvítal na degustaci moravských vín firmy Mikrosvín a.s. Altán mě již dlouho láká k návštěvě, ale nějak jsem si nemohl na tuto návštěvu najít čas. Tak dnes to bude premiéra v altánu a spojená rovnou s degustací. Vína z Gröbovky jsem měl již možnost pít. O Rulandském modrém a Ryzlinku rýnském z Vinohrad na portále ještě uslyšíme.

Viniční altán Vás zve k posezení na terase s přímo božským výhledem na Prahu. První dojem je perfektní. Dále je zde otevřen viniční bar a salónek s galerií. Salonek vypadá jak přestupní stanice v metru. Takový betonový výlisek. Nerezové dveře a na konci prosklená výloha do parku. Na fotce prostor vypadá hodně moderně a studeně. Z fotky jsem si ho představoval jako část kosmické základny z filmu Vesmírná odysea 2001. Po stranách jsou malé stolečky, židle a připravené sklenice, voda, plivátka a chléb nakrájený na takové malinkaté kostičky. Jsme mezi prvními návštěvníky a tak jsme přítomni otevírání lahví.

Místnost se zaplnila a degustaci otvírá Ryzlink vlašský 2003 kabinet. Než se začneme věnovat jednotlivým vínům, povíme si něco málo o výrobě vín v Mikrosu. Révu vinnou pěstují reduktivní metodou. Podrobnosti k této technologii můžete načerpat z nedávno uveřejněného článku. Hrozny sklízejí od listopadu do prosince, kdy se sbírají zmrzlé hrozny pro výrobu ledového vína. Vína vyrábějí pouze přívlastková. Vína se stáčí do lahví přibližně od května do července. Vína leží po celou bobu v nerezových tancích. Dále se dozvídáme, že u červených vín je odbourávaná kyselina jablečná. Vína jsou vyráběna metodou řízeného kvašení. Teplotu drží maximálně 22° C. „Ranní mlhy prospívají révě ve vinici“. Degustací nás provádí zástupce firmy ing. Klobása. A teď k jednotlivým vínům.

Ryzlink vlašský 2003 kabinet
Cukernatost při sklizni 22,4° NM. Alkohol 13,3 %, cukr 3,4 g/l, kyseliny 5,1 g/l, extrakt 18,2 g/l. Barva světlá, vůně po hroznovém cukru, lípě a pak mě ruší nějaká lehká chemická vůně, která se po čase uvolní. V chuti je lehce medová, ořechová a trochu pálí v krku. Cena 105,- Kč.

Ryzlink vlašský 2001 pozdní sběr
Cukernatost při sklizni 22,6° NM. Alkohol 12,2 %, cukr 2,4 g/l, kyseliny 8 g/l, extrakt 24,5 g/l. Zelenkavé, likérová zralost ve vůni. Chuť po zeleném jablku. Vůně se hodně liší od chuti. Cena 137,- Kč.

Veltlínské zelené 2002 pozdní sběr
Cukernatost při sklizni 23,2° NM. Alkohol 13 %, cukr 2,06 g/l, kyseliny 7,1 g/l, extrakt 23,13 g/l. Veltlín ze sprašových půd. V prvním okamžiku cítím kvasinky, ale ty po pořádném protřepání ze sklence utečou. Poté se objeví broskvová vůně a chutná po ořechách a paprice. Má dlouhou kořeněnou chuť. Nakonec nebylo špatné. Cena 115,- Kč.

Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr
Cukernatost při sklizni 25,4° NM. Alkohol 15,1 %, cukr 3,3 g/l, kyseliny 5,6 g/l, extrakt 20 g/l. Barva světlá, lípa, hroznový cukr. Chuť uzavřená s kyselinkou a hořčinkou. Dlouhý závěr. Víno bych nechal ještě odležet. Vysoký alkohol objímá celá ústa. Zajímavé, připomíná vína ze Strachotína. Cena 159,- Kč.

Chardonnay 2003 výběr z hroznů
Cukernatost při sklizni 26,5° NM. Alkohol 15,2 %, cukr 8,7 g/l, kyseliny 8,7 g/l, extrakt 23 g/l. Opravdu silné a husté víno. Bez komentáře. Cena 165,- Kč.

Sauvignon 2001 pozdní sběr
Cukernatost při sklizni 21° NM. Alkohol 12,4 %, cukr 1,7 g/l, kyseliny 7,6 g/l, extrakt 21,8 g/l. Zde je černý rybíz, kopřivy. Hodně suchý a hezký Sauvignon. Mohu opravdu doporučit. Cena 189,- Kč.

Rulandské bílé 2002 výběr z hroznů
Cukernatost při sklizni 25° NM. Alkohol 13,6 %, cukr 2,8 g/l, kyseliny 8 g/l, extrakt 27,3 g/l. Tak zde večer dosáhl vrcholu v bílých vínech. Láhev zdobí medaile ze salónu a z výstavy z Francie. Voní po citrusech a limetkové kůře. V chuti je žlutý meloun, vyšší příjemná kyselinka a velká suchost. Víno je vynikající. Cena zde odráží kvalitu je to 299,- Kč.

Ryzlink vlašský 2003 ledové víno
Cukernatost při sklizni 32,5° NM. Alkohol 11 %, cukr 128 g/l, kyseliny 5,4 g/l, extrakt 29,58 g/l. Zde nemám žádnou poznámku, ale byla to jen samá sladkost. Mě to nejelo. Cena 750,- Kč.

Cabernet Moravia 2003 pozdní sběr
Cukernatost při sklizni 22,8° NM. Alkohol 11,7 %, cukr 1,5 g/l, kyseliny 6,6 g/l, extrakt 24,2 g/l. Tmavě granátová barva, vůně: lesní plody, švestka. Povidlová chuť, kyselinka. Dobré! Cena 160,- Kč.

Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr
Cukernatost při sklizni 21,1° NM. Alkohol 12,1 %, cukr 2,4 g/l, kyseliny 5,4 g/l, extrakt 24,1 g/l. Barva sytě tmavá, cítit jsou lesní plody a třešně. V chuti je krásně sametové a vyvážené. Já si ho dopřávám po celou dobu dnešního psaní vzpomínky na nedávnou degustaci.

Pokud se v budoucnu potkáte s těmito víny, jistě se nemusíte bát, že by jste se nějak spálili. Ještě musím vyzdvihnout kvalitní korky s potisky. Na korku je uveden ročník, odrůda, přívlastek, výrobce, oblast. Vína jsou adjustována v klasických zelených bordó sedmičkách. Etiketa decentní se všemi podstatnými detaily. Uvedeny nejsou analytické hodnoty. Degustace byla uzavřena se slovy pijte Moravská a Česká vína a ty zahraniční pouze ochutnávejte!

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3034x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5