O Víně

25.05.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Degustace Vinařství Kovacs (19. května 2005 Český Těšín)

Tato degustace byla pro mne velkým překvapením a to hned z několika důvodů. Vůbec jsem o ni nevěděl a když mi v ten den šest hodin před degustací zavolal z Vinařství Kovacs pan Raul Stuchlík, že bude tady „ za humny“ a jestli nechci přijet, byl jsem dost překvapen. Přeci jen pocházím z menšího městečka a za degustacemi dojíždím přes 50 km. Opravdu degustaci 10 km od mého bydliště jsem nečekal. Jelikož se zástupci daného vinařství se znám již z dřívějška a jsou to velice milí a vstřícní mladí pánové, přeházel jsem svůj program a na košt se vypravil. A když jsem se dozvěděl, že tam budou i zástupci nastupujícího ročníku, těšil jsem se ještě více. Dalším velmi příjemným překvapením bylo, že degustaci uspořádal pan Szarowský (nebo Šarovský, omlouvám se, nevím jak se to píše, v mých končinách ty polská jména jsou celkem častá), majitel stejnojmenné vinotéky, ZDARMA jako svou první degustaci pro své zákazníky. Než se sešli hosté, zavínili jsme se s p. Stuchlíkem v posledních paprscích večerního sluníčka, po sérii deštivých dnů , na terase místa ochutnávky krásně voňavým „mimo ochutnávkovým“ vínem Neuburské. A sešel se nás tam, ne menší město, celkem hezký počet, tak snad se z toho stane do budoucna standard a párkrát do roka to budu mít kousek od domu. Tak jaképak že to vína byla představena?

Müller-Thurgau 2003 kabinet
Barva slámová, čirá, hezký lesk, slabé syté tóny zlaté. Vůně středně intenzivní až intenzivní s hezkými tóny citrusu, lipového medu, tropické ovoce a dokonce sladší závany karamele. V chuti velmi svěží, kyselejší s jemně sladkým ocasem, hezky hřeje, hezká středně dlouhá dochuť. Pěkná viskozita, tvoří hezké mosty se vzdálenými pilíři.

Veltlínské červené ranné 2004, viniční trať Kamenný vrch
Barva slámová se zelenými odlesky. Vůně intenzivní, kořeněná (slabší pepřík), tropický mix, jemná paprika a v zadu hezké banány. Opravdu pěkná vůně. Chuť nezaostává a hezky osloví. Jemně perlí na jazyku, je takové hravé a při tom decentní a osvěžující. Hezky viskózní, tvoří velká okna a slzy, nebo mosty, jak je Vám co bližší.

Ryzlink vlašský 2003 pozdní sběr, viniční trať Za božími mukami
Barva opět slámová do zelena. Vůně pěkná, středně intenzivní až intenzivní s hezkými jablíčky až bonparovými tóny. V chuti typická tvrdost a kyselost, malinko nezapadala. Také kratší dochuť.

Ryzlink vlašský 2002 odrůdové jakostní, viniční trať Za božími mukami
Barva stejná jako předchozí, jen rok přidal sytější tóny. Vůně velmi pěkného jablíčka s medem, a taky mi připomínalo vůni hermelínu (toho sýru, ne toho hadru, aby králům netáhlo na ledviny). Opravdu celkově hezky voňavé. V chuti to byl takový citrónek, chutnal jako přehnaný přes limetky. Pikantnější kyseliny, ale dohromady to zas nebylo až tak špatné.

Veltlínské zelené 2003 pozdní sběr, viniční trať Kamenná
Barva sytější se zelenými odlesky. Vůně opravdové exotiky, přivanuté tóny manga, banánů a hrozinek. V chuti hezky vyvážený, hezká kyselinka, zemitější závěr. Hezká viskozita.

Veltlínské zelené 2004 pozdní sběr, viniční trať Rozsentické
Barva stejná jako předchozí, ale na zbytku jde demonstrovat rozdílnost polohy a ročníku na chuť a vůni stejné odrůdy. Zavoněl černý bez, citrus, lípa a kopřivy. Když se víno ochutná, tak v závěru vystoupí naprosto dominantní červený grep.

Sauvignon 2004 pozdní sběr, viniční trať Nový Přerov
Barva slámová, opět se zelenými odlesky. Ve vůni malinko zaostával. Výrazněji travnatý, říznutý tónem tropic. Taktéž lze vyčmuchat jemný luční med. V chuti byl příjemně sladší, jelikož nebyly k dispozici analytické hodnoty, moje buňky to vyhodnotili na hodnotu kolem 8 g/l zbytkového cukru. Hezky vyvážený, co se poměru kyselost/cukry týče.

Chardonnay 2004 pozdní sběr, Dobré pole, viniční trať Daniel
Sytější slámová. Ve vůni med, cibéby, exotický mix a jemná pryskyřice. V chuti příjemný zbytkový cukr, možná se pohybuje na hranici polosuchý/polosladký. Vykoukne intenzivní medové aroma, příjemná vyváženost. Sice tam byla malinko agresivnější kyselina, ale za dva/tři roky to bude velmi dobré. Hezká vyšší viskozita. První sekundy evokuje pocit ledového vína, ale jen to medové aroma až botrytické tóny, cukry krapet zaostávají…

Cuvée Ryzlink rýnský x Tramín červený 2003 výběr z hroznů
Barva jak jinak než hezká sytá slámová se zelenými odlesky. Silnější středně intenzivní mnohoslibná vůně. Krásně voňavé až vtíravé. Z tramínu hezky voněly růže, fialky a mandarinky. Ryzlink přispěl krásným lipovým květem a meruňkami. Přestože v chuti nejsou nijak výrazné kyseliny je víno hezky skloubeno. Chuť je krásně polosladká a hmota hutně viskózní. Velmi dlouho se přisaje ke sklenicím. Zajímavý kousek.

Svatovavřinecké 2004 kabinet (rosé)
Barva lososově růžová. Ve vůni nelze přehlédnout malina a lesní jahody. Chuť jakou od rosé očekáváme je velmi osvěžující, hezky vyvážená, nic nedrhne, tří až čtyř sekundová dochuť. Odhadoval bych to na zbytkový cukr kolem 4-6 g/l. Tvoří hezké slzičky.

Zweigeltrebe 2002 odrůdové jakostní
Barva rubínová s fialovými okraji. Ve vůni se setkáme s ostružinou, švestkami a višněmi v čokoládě, zemitými tóny a mixem koření. V chuti poněkud silnější stařinka, hrubší tanin, ostřejší závěr.

Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr
Barva višňová s fialovými okraji. Tóny višní, kakaa, snad i hořké čokolády se proženou nosem, než přijmete první doušek. Ten je na poprvé poněkud překvapivě fádní. Víno nemá výrazné taniny a působí jemně a sladce. Ovšem pokud netrváte na tom, že červené musí drhnout až patro krvácí, tak se dá celkem vychutnat.

Tak a je to. Všechno hezké musí skončit a my také jsme v závěru. Když budete náhodou pročítat i starší článek z degustace vinařství KOVACS v Ostravě, narazíte na to, že některá vína jsem ochutnal i tam. A pokud budete opravdu důkladní, zjistíte, že některá vína jsem hodnotil hůře, některá lépe. Jistě chápete, že čím více lepších vín člověk poznává, tak se jeho měřítka zpřísňují a srovnává s těmi super víny. Jelikož jsem se za poslední dva měsíce seznámil s více víny, než za poslední rok a taktéž navštívil školení, mám již opět jiný náhled na hodnocení. Určitě i svůj podíl má, jak dané víno je vytemperováno a jak s ním bylo zacházeno. Jistě víte, že nelze připravit dvakrát tytéž podmínky, pokud se nejedná o nějaký kontrolovaný experiment. A pokud, dejme tomu, první víno je z vinotéky z regálu a druhé přivezené ze sklepa, kde leželo, tak za ten rok tam už asi rozdíl bude.
Závěrem mé osobní tipy na hezké kousky ročníku 2004: Veltlínské červené ranné, Sauvignon, Chardonnay a ta zajímavá kupáž Ryzlink rýnský x Tramín červený 2003. Takže díky organizátorům panu Szarovskému (snad tato varianta je už ok..) a panu Stuchlíkovi za skvělý večer se skvělými víny. Závěrečný potlesk byl více než na místě.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2936x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5