O Víně

15.05.2005 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Prezentace Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. (4. května 2005 Praha)

Pod košatým názvem Skvosty z Pálavy představilo svá vína známé Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s. ve Viničním altánu Gröbovka na pražské Gröbovce při pravidelné ochutnávce ve středu 4. května 2005.

Možná ani nevadilo, že obchodní zástupce pro Prahu pan Očenášek se musel omluvit a vína uváděl jeho kolega ing. Klobása (obchodní zástupce pro Moravu a oblast jižní resp. východní Čechy). Věcný výklad a pevná struktura výkladu byla příjemná jak pro znalce, tak pro laika. Zaměření výrobce na kvalitní přívlastková vína proslavila osobnost pana Peřiny (první ledová vína a bobulové výběry v ČR). Současný sklepmistr pan Zabloudil působí ve firmě již 5 let a je patrné, že stále dominuje hlavní důraz na kvalitu. Redukované výnosy révy vinné se zatížením 1,2-1,6 kg na jeden tažeň, pouze organické hnojení, vynikající polohy tratí „Za cihelnou“, „Liščí vrch“, „Železná“, „Malý sluňák“ aj., ruční sběr nebo šetrné lisování, řízené kvašení, pouze jedna filtrace a vůbec důraz na charakter vína, vytváří často ojedinělou osobitost odrůdových vín. Věhlas již získaly osvědčené odrůdy jako Ryzlink vlašský či rýnský, Veltlíny a Rulandy, včetně Chardonnay. Určitě milovníky aromatických vín oslovil Muškát moravský, Tramín červený či Sauvignon a perspektivní bude určitě i Kernerka - kříženec Ryzlinku yýnského známý spíše z Německa (vyšlechtěná již v roce 1929) nebo Cabernet Moravia. Ale dost teorie a popišme si 10 předložených vzorků:

1. Ryzlink vlašský 2003 kabinet ukazuje charakter ročníku s nižší barvou, hrozny pochází z tratě Liščí vrch a vzhledem k nižší teplotě kvašení se víno projevuje bohatou strukturou glycerolu (obsah alkoholu 13,3 %), ve vůni náznak mastičky až zpečenosti, lehký citrusový buket, v chuti nahořklé, relativně dlouhý vjem (extrakt přes 18 g/l), obsah zbytkového cukru (3,4 g/l), dobrý poměr cena/kvalita (105,- Kč / 80 b.)

2. Ryzlink vlašský 2001 pozdní sběr, viniční trať Železná, již nižší obsah zbytkového cukru (2,4 g/l), vyzrálost patrná ve vůni lipovinky a medové plástve, krásná extraktivní barva (extrakt přes 24 g/l). Toto zdařilé víno (12 % alk.) najdete i v Salonu vín (137,- Kč / 89 b.)

3. Veltlínské zelené 2002 pozdní sběr, viniční trať Malý sluňák, obsah alkoholu 13 %, nižší intenzita vůně s buketem sena až pepře (připomíná rakouské veltlíny), kořenitá chuť daná sprašovým podložím (cena/kvalita: 115,-Kč / 83 b.)

4. Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr, viniční trať „Za cihelnou“ není sice tak extraktivní (20 g/l) jako předchozí dva vzorky, ale silný alkohol (15 %) dobře drží pevné tělo, harmonická chuť (kyselin 5,6 g/l), typická vůně lipového květu až petrolejové tony (159,- Kč / 90 b.)

5. Chardonnay 2003 výběr z hroznů, viniční trať „Dobré pole“ - rakouské klony, alkoholické víno (15,2 %), nižší intenzita vůně - chlebovinka, působí mírně unaveným dojmem (kyseliny 5,2 g/l), ale velice dobře pitelné (87 b.)

6. Sauvignon 2001 pozdní sběr, viniční trať „Za cihelnou“, 12,4 % alkoholu a jen 1,7 g/l zbytkového cukru, netypická vůně nijak výrazná, v chuti jakoby spařené - třezalka?, dojem průměrného (81b.) vína (cena 189,- Kč).

7. Rulandské bílé 2002 výběr z hroznů, viniční trať „Liščí vrch“ opět vysoký alkohol (13,6 %), medovinka, ve vůni nemá čistý charakter, trochu lepší v chuti (kyselinky 8 g/l), velmi vysoký extrakt (27,3 g/l), ale dojem průměrného vína (84 b.)

8. Ryzlink vlašský 2003 ledové láhev 0,375 l, 11 % alk., 128 g/l zbytkového cukru, velice krásné extraktivní barvy (30 g/l) typické odrůdové vyzrálé vůně i chuti (750,- Kč / 88 b.)

9. Cabernet Moravia 2003 pozdní sběr, již známá odrůda (ač zapsaná teprve od roce 2001) nezapře původ Cabernetu Franc a Zweigeltrebe. Vysoká barva, příjemná vůně višní v čokoládě a ostružin, chuť delikátní (cukr jen 1,5 g/l) s odbouranou kyselinou jablečnou (cena cca 160,- Kč).

10. Svatovavřinecké 2003 pozdní sběr, viniční trať „Za cihlenou“, také velice vysoká typická barva dobře vyzrálých hroznů s fialovým odstínem, typická vůně švestkového kompotu až povidel, černého rybízu a višní, hladká chuť (kysliny jen 5,4 g/l) harmonické plné až opulentní (12,1 % alk.), dlouhý vjem (92 b.)

Příjemný večer, kde určitě šampiónem bylo víno Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr, který tak ukázal, že Mikulovská oblast je vhodná nejen pro kvalitní vína z odrůdy Ryzlink vlašský, ale i rýnský. Osobně můj favorit byl poslední vzorek svojí učebnicou odrůdovostí, komplexností a vysokou osobitostí. Doufám jen, že změna managementu bude zárukou stále vysoké kvality bez výrazného zvýšení cen finálních produktů ke všobecné spokojenosti všech.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2928x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5