O Víně

07.05.2005 ViDi Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Prezentace vinařství Vinstars Rakvice

I když jsme nedávno psali o Prezentaci Vinařství Binder a Vinařství Vajbar (Rakvice) 24.3. 2005 v Praze, ještě jednou se k tomuto vinařství vrátíme. Vinařství Vinstars totiž poměrně rychle vešlo ve známost. Sdružení vinařů Nečas, Průdek - což je také oficialní název sdružení po rozdělení a odchodu p. Bindera neprovozuje žádnou vinotéku na ul. Družstevní 226.

Prakticky již od loňska je vinařství prezentováno pouze panem Nečasem a panem Průdkem, ale na kvalitě vína rozhodně netratí. Vinstars obhospodařuje přes 5 hektarů vlastních vinic a nově vysadili další 3 ha, ale zpracovává hrozny z více než 10 ha nejlepších poloh Velkopavlovické oblasti kolem Rakvic. Vína se vyrábějí moderní technologií řízeného kvašení s důrazem na odrůdový charakter, ale uplatňují i tradiční postupy. Za těch pár let již získali mnohá ocenění a širokou nabídku špičkových vín nabízí pražská vinotéka U Petrské věže v cenách kolem 800,- Kč / lahev. Ostatně, jako velice příjemné víno hodnotili i ve sdružení K.A.H.A.N v silné konkurenci Veltlínů, Veltlínské zelené 2002 pozdní sběr právě od Vinstars. Vysokou kvalitu, byť ještě mladých vín, potvrzují i soutěže Vinum Juvenale, kde již v ročníku 2002 měli velice slušné mladé Neuburské a v ročníku 2004 už byli Championem v kategorii ROSE s jakostní Frankovkou 2004 (17 b.) a výborné bylo i Rulandské bílé 2004 v pozdním sběru (14,3 b.)

Zrání vín probíhá v nerezových nádržích, keramických nádobách a dřevěných sudech. Zde mne zaujaly právě keramické nádoby pro zrání vína. Produkce vín je zaměřena na vybranou privátní klientelu, ale jistá část produkce je nabízena prostřednictvím vybraných vinoték široké veřejnosti a je snaha rozšířit nabídku vín i do gastronomie.

Vína získala řadu ocenění na soutěžích vín, např. zlatá medaile Valtických vinných trzích 2003 a 2004, zlatá medaile Vinoforum 2003, vítěz kategorie VINUM JUVENALE 2002, 2003 a 2004, Salon vín ČR, zlatá medaile Weinparade Poysdorf, zlatá medaile Sommelierská pečeť a další.

Využil jsem pravidelných akcí pana Horešovského a přijal pozvání k degustaci 17 vzorků ze Sdružení Vinstars - Rakvice na 21. dubna 2005 do Lustermanského sklepa v Míšeňské ulici nedaleko Karlova mostu.

1. Veltlínské zelené 2004 kabinet - vyrobeno z moštu 20,5° NM, přestože rok 2004 přináší vína s vyšší kyselinkou je zde (7,5 g/l) potlačena vyšším zbytkovým cukrem. Líbivé víno intenzivně voňavé (bon-pari), tělnaté leč odrůdově netypické - asociace mastičky na ekzém (Locacorten). Cena: 90,- Kč dobrý poměr cena/kvalita, dostupnost ve vinotéce v Rakvicích.

2. Veltlínské zelené 2004 pozdní sběr - cukernatost moštu 21,5° NM prokvasilo na zbytkový cukr jen 2,5 g/l, alkohol 12,5 % - podobný charakter vůně daný technologií dlouhého ležení na kalech, lisováno pneumatickým lisem (55 % výlisnost), chlazení při kvašení 15° C, nečiřené a bez filtrace o stupínek lepší leč stále vysoké kyselinky. Cena: 120,- Kč.

3. Chardonnay 2004 kabinet - stejný charakter výroby prakticky překrývá odrůdovou čistotu - v okraji trochu kopřivy překryté buketem mastičky, mošt 19,6°NM - zbytkový cukr 2,3 g/l, kyseliny 7,5 g/l (v moštu byly přes 10g/l!!).

4. Chardonnay 2004 pozdní sběr - hrozny z jiné vinice, tělnaté, krásné ve vzhledu, opět buket masti v chuti prázdné, neharmonické převaha kyselin (nízká teplota kvašení vede ke vzniku glycerolu), cukr 3g/l, alkohol 12,3 %.

5. Rulandské bílé 2004 pozdní sběr - z dobré oblasti Přítlucké hory (směrem k obci Zaječí), nižší barva, opulentní, projev kvasinek v buketu jako předchozí vzorky, působí starším ucelenějším dojmem (vítěz RB Vinum Juvenale 2004).

6. Cuvée Nouveau 2004 zemské víno - cuvée odrůdy Hibernal (od roku 2004 je odrůda zapsána ve Státní odrůdové knize) a Malveriny (od roku 2002 je odrůda zapsána ve Státní odrůdové knize). Hibernal prakticky nezapře původ v Ryzlinku rýnském a Malverina ve Veltlínském červeném a Merlotu - výhodou je odolnost proti houbovým chorobám (nevyžaduje tolik postřiků, redukce na 1/3 běžného množství). Perspektivní odrůda s kořenitým dozníváním (do Sauvignonu) a vysokým buketem, zbytkový cukr 6 g/l.

7. Pálava 2004 výběr z hroznů - mošt 24,5° NM prokvasil na zbytkový cukr 8 g/l a 13,5 % alkoholu, příjemná středně intenzivní vůně, charakter Tramínu, příjemné i v chuti, 2x stáčené - ještě si poleží než půjde do prodeje...

8. Svatovavřinecké 2004 kabinet (rosé) - šetrné lisování 60 % výlisnost (max. 0,8 bar) bez enzymů, lisováno i s třapinami.

9. Frankovka 2004 odrůdové jakostní (rosé) - Champion v rosé Vinum Juvenale, plnější, líbivé, Frankovka je pozdnější odrůda a tím má lepší aroma, mošt 18° NM doslazeno, 12 % alk., zbytkový cukr 4 g/l. Cena: 110,- Kč.

10. Svatovavřinecké 2004 odrůdové jakostní - vysoká barva, intenzivní vůně (bombóny), taniny.

11. Modrý Portugal 2004 odrůdové jakostní - opět vyšší barva, vyvážené kyseliny i třísloviny, delší ležení na rmutech 5 dní při 7° C pak teprve zvýšení teploty a kvašení na rmutu, mošt měl 19° NM doslazeno na 23° NM (jak povoluje Zákon), vůně švestek! Dobrý poměr cena/kvalita (90,- Kč).

12. Chardonnay 2003 výběr z hroznů - vyšší zbytkový cukr, tělnaté, méně intenzivní vůně - již není patologická - velmi slušné víno, starší vinice , mošt 25,5° NM, cena: 170,- Kč.

13. Rulandské bílé 2003 výběr z hroznů - příliš zbytkového cukru (14,9 g/l), fádní chuť, voňavé, alkohol 12,2 %.

14. André 2003 pozdní sběr - vyšší zbytkové alkoholy až těkavky (potřeba dekantace) v chuti excelentní, dobrý poměr cena/kvalita (120,- Kč).

15. André 2003 pozdní sběr (barrique), část (2/3) barrique po dobu 1 roku, vanilka s tóny plastu, až agresivní v chuti (taniny), cena: 150,- Kč.

16. Veltlínské zelené 2003 výběr z bobulí - vysoká cukernatost hroznu (29° NM) prokvasila na 13,6 % alk. a 81,4 g/l cukru zbylo. Velice hezké medově odrůdové víno (cena 250,- Kč).

17. Frankovka 2003 výběr z bobulí - 30° NM v moštu, zbytkový cukr 30,4 g/l a 14,5 % alkoholu, lehce trpké (charakter Frankovky) a dlouhá persistence (nahořklý ocas), cena: 350,- Kč.

Kontakty najdete v naší Encyklopedii, nebo zde:
Ing. Libor Průdek, +420 602 108 023
Tomáš Nečas, +420 607 809 264
e-mail: vinstars@seznam.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3078x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5