O Víně

11.08.2004 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Pozvánka na 1. Vinobraní ve sklepě Lustermannském aneb též Lustermannský burčák

Od předsedy Spolku přátel vína, pana Jana Horešovského jsme obdrželi pozvánku na velmi zajímavou akci, informace najdete níže.

Přímo v Míšeňské ulici budou zpracovávány čerstvé hrozny z vinic od Přítlucké hory (mletí hroznů - lisování - nakvášení - burčák). Akce se bude konat v pátek 10.9. 2004 v pozdních odpoledních hodinách a v sobotu 11.9. asi od 10 hod. až do pozdních večerních hodin. Posedět můžete ve sklepě, při dobrém počasí na dvorečku i ve vinotéce. Burčák lze pít v ideálním stavu prakticky jen u vinaře protože pravá chvíle burčáku se počítá jen na hodiny. Autentický burčák budete moci ochutnat u nás v pravém okamžiku přímo z dubového sudu, kde se zrodí, a poznáte i všechny fáze jeho vývoje. Pravý burčák ale bude v prodeji v Lustermannském sklepě po celé období září - říjen.

Hlavní součástí vinobraní bude praktická ukázka prvotního zpracování hroznů, tzn. mletí na jednoduchém mlýnku a lisování na šroubovém lisu. Toto si mohou návštěvníci vyzkoušet sami přímo na místě. Stále je ještě rozšířen laický názor, že burčák je finálním produktem, ukážeme, že je to prvotní a lahodná fáze vývoje vína. Nabídneme pro srovnání burčák v různém stadiu rozkvašení. Veřejnost ochutná od téměř čistého moštu až po burčák "na hraně" v nejvyšším stadiu vývoje.
Řízené degustace vína budou probíhat nezávisle ve vinotéce a ve sklepě. Návštěvníci si mohou vyzkoušet v malé soutěži tahání vína z nádoby koštéřem. Jako překvapení lze čekat přítomnost známé osobnosti. O kvalitu suroviny, odborné vedení akce a o dobrou náladu se bude starat především ing. Vladimír Šabata, vinař z Rakvic a Zaječí a jeho pomocníci.

Přijďte se podívat jak vzniká nejčerstvější burčák a posedět u jeho skleničky. Další informace na http://www.misenska.cz

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2882x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5