O Víně

24.06.2009 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.06.2009 07:00

Degustace vín firmy Antonín Saleta ve vinotéce U Charlieho ve Žďáře nad Sázavou

Opět jsme se sešli 3. března 2009, abychom se seznámili s vinařstvím a hlavně víny, tentokrát máloo známého rodiného vinařství Antonína Salety.

Kdybych dostal pozvánku na tuto degustaci, určitě bych odmítl, protože jak mne bolely záda! Ještě ráno jsem nevěděl, zda vůbec vstanu. Ale pak se mi trochu ulevilo a když mne ještě kolegyně zdržela v práci (na nic takového ani nemyslete, zdržovala mne jen po telefonu!), zariskoval jsem a rozhodl se čekání na bus vyplnit běháním po obchodech a sklenkou vína. Chtěl jsem zajít do docela nové vinotéky U Barborky a tam se jde okolo Charlieho. No neměli na tabuli oznámení o novince mezi čepovanými víny - Muškátu Otonel? Řekněte - mohl jsem ignorovat u nás tak málo pěstovanou odrůdu, nezajít a neochutnat? To byste mi dali! Ale co vy! Já bych si to neodpustil! Inu dám tu sklenku, jinde zas o jednu míň, řekl jsem si, zašel a objednal si. Muškátek byl dobrý, jemný a zdravý, příjemně mne překvapil. A jak jsem tak popíjel, dal jsem se i do řeči a vyptávám se co je nového a pan majitel mi povídá - dnes máme ochutnávku, trochu narychlo, ale manželka mailem pozvala 22 lidí, všichni nedojdou, stavte se taky. A začal krájet sýry. Vždyť jsem si s jeho paní právě v tom týdnu dopisoval, proč jsem nebyl pozván také? Že bych už i zde byl persona non grata? Bylo pět odpoledne a ochutnávka měla být až v sedm, vydrží to moje záda? A co když přijdou všichni a na mne už nezbude místo? Čekat tak dlouho a nakonec nadarmo? Jméno - Antonín Saleta někde od Znojma mi nic neříkalo, ve vinotéce ho také neznali, prý ani web či mail nemá, někdo jim ho doporučil, ale už jsem se potkal s Mírou Saletou od Znojma a bylo to setkání dobré a plodné a i nadále jsme v užitečném kontaktu a tak mne zajímalo, zda to nebude nějaký příbuzný! A bylo rozhodnuto! Půjdu si vyřídit to co mám a když mi nějakou náhodou a nechtěným omylem ujedou všechny busy, zůstanu na ochutnávku! Tento plán se zdál být dobrý a nemusím říkat, že snadno realizovatelný. Takže jsem se opravdu v sedm dostavil, posílen nejen muškátkem, ale i Pálavou a Vavřinečkem a hlavně porcí dobrých špaget! Jít na ochutnávku sedm hodin po posledním jídle - to by nemuselo dobře dopadnout! I když, ty tři sklenky vína, by také neměly být! Ale stresu už jsem měl dost a relaxace je taky třeba a relaxovat v dobré společnosti se sklenkou dobrého vína je určitě je dobrý nápad! Pár lidí opravdu nepřišlo a tak jsem dostal sklenku a zařadil se mezi ostatní. Pan Saleta pěstuje víno v obci Višňové, jedné z nejseverozápadnější části Znojemské vinařské oblasti. Tamní vína moc neznáme, nerodí se jich tam tak mnoho, jako v teplejších oblastech Moravy. Geologicky už budou spadat do hercinské oblasti, kousek odtud už začíná Českomoravská vysočina a hádám, že budou v jejím srážkovém stínu. To dává tamním vínům přeci jen jiný ráz, jiné odstíny chuti než konkurenci, všiml jsem si určité lehkosti a hlavně minerálnosti. Pan Saleta mošt odkaluje bentonitem, ale část kalů ponechává, aby kvasinky měly z čeho žít. Ty jsou jen přírodní, selektované nepoužívá. Všechna vína se snaží udržet rok v sudu a vína vyrábí jen suchá, s cukrem 3,5 - 4,5 g/l. Přívlastek kabinet u něj budete těžko hledat, nestojí mu za to, nechat ho uznat. Vínka mi připadla jemnější, lehčí, méně výrazná, žádné exploze chuťových bomb se nekonaly, ale o to zajímavější chutě v nich mohl pozorný vínomilec hledat. Občerstvení bylo tentokrát o různých druzích sýru s jednou masitou výjimkou. Snoubení vína s jídlem bylo tentokrát dost volné, každý si mohl vzít na co zrovna dostal chuť, zapsané tedy najdete jen to, co mne zaujalo. Takže co jsme ochutnali?

Veltlínské zelené 2007 odrůdové jakostní, 19 °NM při sběru. Jemné, suché víno. Kromě avizované chuti "připálené mandličky" i lehká kyselinka a hořčinka. Zajímavý zástupce znojemských veltlínů.

Müller-Thurgau 2007 odrůdové jakostní, 18,5 °NM při sběru. Víno s neobvyklou muškáto-vanilkovou vůní! Je jemné, příjemné, pijáka spíše uklidňuje a i přes spíše nižší kyselinu je dost svěží.

Rulandské šedé 2006 pozdní sběr, 23 °NM při sběru, hrozny zakoupené z obce Vrbovec, trať Nad sklepy (velká část patří Ampelosu a nakupuje tam i Znovín). Víno tvoří ostré dvojité mosty, je velmi jemné, nasládlé, příjemné, s velmi pěknou dochutí.

Chardonnay 2007 pozdní sběr, 22,2 °NM při sběru, obec Višňové, z vlastního vinohradu. Velmi pěkná a plná ovocná vůně, zelená broskev a ananas. Plné je i v chuti a nemusím říkat, že i příjemné. Hodil se k němu zralý Camembert.

Tramín červený 2007 pozdní sběr. Jak jsem říkal, žádné chuťové exploze se nekonaly, takže i tento tramínek byl spíše lehčí, lehce voněl, možná trochu technologický, v chuti trochu glycerinový, kulatý, ale i jakýsi zelenavý tón jsem tam ucítil.

Muškát moravský 2007 odrůdové jakostní, obec Višňové, z vlastního vinohradu. Pěkný, jemný a velmi voňavý muškátek a přitom dost dlouhý! Příjemný, hodili se k němu měkké sýry.

Ryzlink rýnský 2007 odrůdové jakostní, 20,5 °NM při sběru, obec Hostěradice, trať Volné pole. Doslazen jedním kilem cukru na 100 l. Toto je mňamka! Šťavnatý rýňáček s vůní rozkvetlé louky i lípy. Po chvíli jsem ze sklenky ucítil i závan petroleje. Hodil se k němu i výrazný čedar.

Sauvignon 2005 pozdní sběr, obec Višňové, trať Nová Hora. V chuti černý rybíz, ale i troška kopřivy povadlé v horkém létě, s uklidňující ovocností, která se doplňuje s kořenitou peprností, kterou známe spíše u veltlínu. Přitom je to sic kořenité, ale hladké a příjemné vínko, které se dobře sneslo s nazrálým sýrem obaleným v koření!

Svatovavřinecké 2007 odrůdové jakostní, obec Višňové. Keře měly jen malé zatížení a byl suchý rok. Velmi tmavá rubínová barva. Ve vůni cítím lehké odbourávání, ale podle pana Salety záměrné odbourávání nebylo. Je to víno plné, šťavnaté, ovocné až připomíná likér. Po polknutí jsem cítil lehce kouř. Ochutnal jsem k němu pršut a čedar. Musím říci, že to víno mne docela nadchlo, ale když jsem se k němu vrátil po skončení ochutnávky, už jsem si nebyl jistý proč.

Frankovka 2006 odrůdové jakostní. Pěkná neutrální vůně. Víno se mi zdálo více kořenité než tříslovité, ale tříslovinka, tak typická pro Frankovku samozřejmě nechybí. Je to plné, příjemné, trošku tajemné a dlouhé víno.

Degustace skončila a změnila se v příjemné popíjení a diskutování, hodně rozruchu vzbudil předložený Muškát moravský a tak jsme samozřejmě museli ochutnat i jednoho z rodičů - když už měli ten Muškát Otonel. Pan Saleta nás samozřejmě pozval i na košt, který se ve Višňovém koná o velikonoční neděli, i k sobě do sklepa, kde se dá ochutnat ještě více vzorků než jsme měli příležitost zde. Ale také se musíte trefit na správný čas, protože Pálava je například každoročně vyprodána už 20. prosince, takový je o ni zájem. S ubytováním snad nebude problém, ve Višňovém mají novou ubytovnu. Na mého známého Míru Saletu si nemohl vzpomenout, ale Míra na něj ano. Prý jsou spolu opravdu vzdáleně příbuzní a dokonce mu každoročně prodávají cabernety ze své vinice. Vzhledem k tomu, jak se Míra chlubívá, jak jim vyzrávají, hmm, ty by také stálo za to ochutnat!

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3397x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5