O Víně

17.02.2009 Zed Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.02.2009 09:00

Ochutnávka vinařství Petr Skoupil, Monarch 9.2.2009

Pravidelné pondělní ochutnávky ve vinném sklepě Monarch jsou mírně vzdělávací. Přítomní vinaři si volně během degustace povídají o zajímavostech, novinkách, technologiích výroby, schopnostech a vhodnosti archivace vína, a publicista Zdeněk Reimann doplňuje informacemi nebo příhodami ze světa. Degustace provází výběr nejlepších švýcarských sýrů, které strouháme, zapékáme, opékáme, rozpouštíme i rožníme; fondue jsou oblíbené. Italské a francouzské uzeniny jsou specialitou. Zvlášť dobrý chléb pochází od geniálního soukromého pekaře pana Vondráčka od vedle.

Na ochutnávku vín Petra Skoupila přišli opět i ti dva milenci středních let (tedy je jim devadesát, ale dohromady), které jsem nějakou dobu považoval za manžele a tak s nimi jednal. Jejich jiný pohled mi byl mírně podivný, až mi to konečně řekli. Sotva jsem se naučil oslovovat každého zvlášť, upozornili mne, že se přece jenom vzali a je tedy vše v pořádku. Zeptal jsem se, co nebylo. Nic. Jenom se necítili. Teď už se cítí. Stejně báječně, samozřejmě. Odnesli si domů láhev navíc. Proto o tom mluvím. Odnesli si tu vítěznou z Hong Kongu, kterou si tam čínská mezinárodní komunita zamilovala, Muškát moravský 2008 kabinet, protože je voňavý a jemný a čistý a povznášející, což teď v té krizi všichni potřebujeme. Ti proměnění milenci tedy rozhodně v žádné krizi nejsou, aby si snad někdo nemyslel. Jenom svět je. Z chamtivosti, nadvýroby a nadspotřeby; rozhodně ne vína, protože to by byl laskavější, než je. Také jsme ochutnali Frankovku 2007 pozdní sběr barrique nové víno na zahraniční soutěže (BNVZS; tak je oficiálně popsáno); i Cabernet Sauvignon 2007 bez B, a Zweigeltrebe 2006 pozdní sběr Perla Vinic 2008; nutno podotknout, že Perla bylo tiché víno, neperlilo. Jako stály davy na Skoupila v Hong Kongu, stály ve frontě na schodech v Monarchu, a všech 45 míst obsadily; venku na ulici nemusel naštěstí nikdo mručivě brouzdat v domnění, že se snad něco uvolní, neb jsme ještě sehnali čtyři vysoké židle od baru a dvě normální od vedle, takže všech nás 51 sedělo. Ti čtyři, co se nechtěně vyvyšovali, v tom záhy našli zalíbení. Hřebem příjemného večera se skvělými švýcarskými sýry a čerstvě napečenými bagetami od geniálního soukromého pekaře pana Vondráčka ze sousedství se staly dva Cabernety, 2006 a 2007; ten mladší získal stříbrnou medaili v Bojnicích a titul reprezentanta červených vín VINAŘ ROKU 2008 ČR; ačkoliv byl za dvojnásobek peněz, mně chutnal ten starší za půl bez B. Sladké věci, výběry z hroznů, byly také pozoruhodné; Frankovka 2005, a Ryzlink vlašský 2005. Byly označeny jako „archív," skutečně s čárkou nad í, a snad měly něco navíc, každé něco jiného. První mělo alkoholu 12,5 % a 5 g/l zbytkového cukru, druhé alkoholu 10,5 % a cukru 23 g/l, kyseliny okolo 5 g/l. Ale hladká a sametová byla obě, každé po svém; čisté ovoce a odrůdový charakter převládaly. Co vzdělání se týče, víme opět více o technologii řízeného kvašení a nepůvodních kvasinkách, o vlivu barikování a technologiích sklepního zpracování. Dlouhý potlesk panu Tomáši Čepkovi, který Skoupilovu prezentaci řídil, potvrdil spokojenost všech přítomných a otázky nebraly konce. Nikdo neohlásil narozeniny nebo výročí, takže jsme všichni připili jen sami sobě a si navzájem. V jedné chvíli jsem citoval vinaře ze Châteauneuf du Pape, který mi řekl: „Když si člověk chce užít skvělého archivovaného vína, musí se především starat o sebe, aby byl ve stejné kondici. Jinak je to o ničem."

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3108x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5