O Víně

26.11.2008 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 26.11.2008 07:00

Degustace vín ZD Sedlec ve Vinotéce u Charlieho ve Žďáru nad Sázavou

S dalším rokem je tu další ochutnávka vín ZD Sedlec. Dopředu vám povím, že se jim zase povedla, ale pojďte se podívat podrobněji.

Kdo si z minula pamatuje mou poznámku, že další degustace ve Vinotéce u Charlieho budou placené a na to budu muset něco vymyslet, teď se dozví, že poté, co jsem zjistil, že placení odradilo tak málo lidí, že je třeba i předem provedená registrace, kterou jsem samozřejmě včas neměl, tak jsem se zaregistroval jen na ty nejzajímavější degustace, abych umožnil účast i jiným a přes půl roku jsem si užíval vína na jiné způsoby a že jsem si ho užil dost!

Ale vína ZD Sedlec rozhodně mezi ta nejzajímavější patří, takže je tu důvod, abych vás seznámil s tím jak to teď u Charlieho probíhá. Tak za prvé - ta stokoruna při vstupu je určena k úhradě pohoštění, které je průběžně dodáváno s víny a jsou to převážně jednohubky, případně nějaký zákusek - dortíček. Účelem je pozdvihnout úroveň degustace o snoubení vína s pokrmem, prověřit a ukázat, zda se daná kombinace k sobě hodí. Má to samozřejmě nevýhody: Na dodanou velikost jednohubek nemají někteří z nás dostatečně dimenzovaná ústa, roznášení pokrmu v nabité vinotéce uprostřed ochutnávání vzorku vína přeci jen působí menší chaos, trochu odvrací pozornost od jemnějších vlastností vína, blokuje čas. Navíc zvolená jednohubková kombinace (= rohlík, pomazánka + něco) je často pro víno příliš svazující, někdy může být vhodnější kombinace složitější (jehněčí ragů), a nebo i mnohem jednodušší - třeba jen jablko nebo na degustaci vzpomenuté škvarky. Potřeba vína k degustaci roste (rohlík pije!) Pomazánky byly s máslovým základem a povlak tuku na jazyku snižuje citlivost degustátora. Použité koření (někdy i celé kuličky!) zrovna tak.

Jak je vidět, nevýhod je dost a výhoda jediná: Ono to totiž dohromady tak chutná! Navíc, další předpokládaná výhoda, zpomalení vstřebávání alkoholu se nějak nedostavila. Teď mne napadla ještě jedna nevýhoda - a navíc o tom budu muset i psát! Jenom tam, kde jsem ingredience spolehlivě rozpoznal a stačil zapsat.

Vynechám představování ZD Sedlec, to si najděte pod článkem a zamířím rovnou k vínům, která nám představil pan Jiří Hudec. S kvalitou si nemusíte dělat starosti, sklepmistrem je známý Ctirad Králík, jsou to vína čistá, s pevnou stavbou, mosty vykreslují ostře řezané, takovou chuť a plnost u málokde vidíte a hořčinka v závěru byla vždy příjemná a skvěle zakomponovanou součástí chuti. Poměrně dost výrazná, ale příjemná a šťavnatá kyselinka naznačuje snahu udělat z těchto vín ty pověstné sklepní klenoty, které se po dlouhá léta ukazují přátelům a o kterých se dá do nekonečna spekulovat, jak moc ještě stoupne jejich cena. Vína byla podávána poměrně chladná (což bylo správně), ale nebylo dost času na pomalé ohřívání, takže mohou skrývat i jiné tóny vůně a chuti. Také čísla analytiky neberte úplně vážně, opisoval jsem je narychlo a z mluvené řeči, nemohl jsem stále rušit s opravami, přiznávám, že mi minimálně jednou nevyšel kontrolní součet (takové víno vyrobit nelze), tedy, bude tam něco špatně.

Aurelius 2007 pozdní sběr, Sedlec, trať Stolová hora, alkohol 15 %, 2,2 zbytkového cukru, 6,2 kyselin. Vůně je jemná a příjemná. Přestože je alkohol tak vysoký, není v chuti dominantní. Kořenitost je výraznější, jde o takový "peprný rýňák", lehce je cítit botritický tón, však prý šlo o seschlé hrozny. Vzpomněl jsem si na popis odrůdy Aurelius a seděl: "vína kořenitější než Ryzlink rýnský, ne však tak elegantní."

Sylvánské zelené 2007 pozdní sběr, Sedlec, Kotel, alkohol 13 %, 2,3 zbytkového cukru, 8,6 kyselin. Pěkná vůně, na sylván velmi pěkná kořenitost, šťavnatá a výrazná kyselinka. Toto vínko by mělo ještě poležet. Jednohubka byla s kuřecím masem, hruškou a pepřem.

Rulandské šedé 2007 pozdní sběr, Sedlec, 4,6 zbytkového cukru, 4,2 kyselin. Víno bylo dost svěží, s chlebovinkou. Jedno z nejlepších vín večera, ale dost vysoká, ale příjemná kyselinka zaručuje, že ještě lepší bude za 4-5 let. Jednohubka byla se sýrem, bobulí vína a vlašským ořechem.

Sauvignon 2007 výběr z hroznů, Sedlec, alkohol 12,5 %, 2,2 zbytkového cukru, 6,7 kyselin. Velmi jemný a přitom velmi šťavnatý, spíše méně aromatický saviňonek. Ve vůni kopřivy i broskve, v závěru chuti velmi pěkně zakomponovaná hořčinka. Sice kratší než předchozí RŠ a už teď příjemné pití.

Chardonay 2006 výběr z hroznů, Sedlec, trať Nad Nesytem, alkohol 12,5 %, 36,8 zbytkového cukru, 7,1 kyselin. Atraktivní vůně, šťavnatá sladká chuť, která přechází do medové plnosti a kořenitosti. Toto víno je zjevně směrováno pro dámy, ale potěší i znalce. Opět velmi povedený kousek. Zmíněn byl sýr s bílou plísní, jednohubka byla s hermelínem a olivou (ale napadají mne určitě vhodnější kombinace).

Veltlínské zelené 2007 pozdní sběr, Sedlec, trať Kotel, alkohol 11 %, 1,6 zbytkového cukru, 6,1 kyselin. Výrazná vůně i chuť veltlínu. Dost suché víno, zároveň dost kyselé, s nižší plností. Neidentifikované Veltlínské zelené, které jsme dostali jako nultý vzorek, bylo plnější! Toto víno není nejlepší volba k samostatnému popíjení, ale očekávám, že se bude výborně hodit i k pokrmům, se kterými by se jiný veltlín popral, kdežto tento k nim přilne a doplní je svou šťavnatou kyselinkou do příjemnější podoby. Nebál bych se ho zkusit s pečeným masem, místo někdy doporučovaného ryzlinku. Jednohubka byla se salámem a rajčetem.

Veltlínské červené rané 2007 pozdní sběr, Sedlec, trať Kotel, 1,6 zbytkového cukru, 5,9 kyselin. Tento vzorek mne velmi zajímal, protože tato odrůda se používá většinou na vína lehká, k rychlé spotřebě a najdeme ji spíše u drobných pěstitelů, kteří taková vína také bez prodlení spotřebují. Přesto se loni sedlecká večerka u nás v regálech ani neohřála, ti šťastnější hlásili, že je moc dobrá. Byla opravdu nezvyklého typu, popsal bych ji jako pěkné, velmi plné Veltlínské zelené, samozřejmě večerka v chuti se dala rozpoznat. Jednohubka byla s máslovým krémem, klobáskou a okurkou.

Tramín červený 2007 výběr z hroznů, Sedlec, alkohol 12,5 %, 30,8 zbytkového cukru, 6,1 kyselin. Jako obvykle - bomba. Tramíny ze Sedlece mají jméno už dlouho a jen tak o ně nepřijdou. Hlavní chutí a vůní tentokrát byla kandovaná pomerančová kůra, následovaná květem černého bezu, v chuti med. Po ohřátí a odvětrání se ukázala i krásná růže. Konec se ukázal malinko slabší, nedostávalo se kyselinek, aby ho podržely, ale i tak je to nádhera a důvod proč za víny ze Sedlece opět zamířit. Jednohubka byla s uzeným lososem.

Chardonay 2004 výběr z bobulí, Sedlec, trať Štambery, alkohol 11,5 %, 80 zbytkového cukru, 5,2 kyselin. Tento slaďáček je určitě bomba a ozdoba kterékoliv degustace či vinotéky, ale myslím, že mu trochu ublížilo pořadí vín sestavené přísně podle analytických hodnot. Po předchozím bohatém tramínku si troufnu k jeho chuti napsat pouze - jemná. Navíc zákuskem byl dortíček s kakaovým piškotem, kokosová poleva s příchutí kávy a rumu, vlašský ořech!

Cabernet Sauvignon 2007 pozdní sběr, Sedlec, alkohol 13 %. Jediný zástupce červených vín. Ve vůni i chuti ještě silně jablečnomléčné odbourávání, když se jazyk prokouše silnou tříslovinkou a opláchne se od posledních drobtů předchozího dortíčku, najde i švestky a marmeládu. Je to ještě dost mladé, divoké a ostré víno. Podával se k němu košíček s pudinkem a pomerančem.

Z těch pár drbů, které jsme při degustaci samozřejmě také vyslechli (a rádi), stojí za zmínku, že teď na začátku listopadu, mají v Sedleci hlavní část sklizně a nedostává se jim lidí, takže kdybyste si někdo chtěl užít teplého podzimu... Cibéby teprve budou, ale jistě, takže se máme na co těšit!

Hned po degustaci jsme tradičně hlasováním hodnotili vína, potom už začala diskuse a dopíjení zbylých vzorků. Zkušeně jsem uzmul trošku Tramínu, dřív než dostali šanci ostatní a potom jsem už měl možnost seznámit se jen s Aureliem, zato však důkladně. Když si na tu degustaci dnes vzpomenu, mám to sice daleko, ale já do toho Sedlece přeci jen na ten košt budu muset zajet!

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2967x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5