O Víně

16.10.2008 Evas Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Degustace Vinařství Popela Perná

Jméno vinaře Stanislava Popely mi bylo neznámé. Jen co jsem ale spatřila štíhlé lahve opatřené kruhovou vinětou se stylizovaným sluncem, bylo mi jasné, že jsem vína pana Popely určitě už ochutnala na masových akcích typu Víno a destiláty nebo Sýry a víno. Žádné z nich mi ale zřejmě neutkvělo natolik, abych si zapamatovala jejich výrobce. Jak na tom budu po degustaci Popelových vín v Praze? Stojí tato vína za zapamatování, ať už v pozitivním či negativním smyslu?

Místo činu: Viniční altán na Grébovce (jak jinak).
Hustota pijanů na centimetr čtvereční: tentokrát kupodivu přijatelná.
Zpoždění: nehorázné (skoro 30 minut).
Vinař Stanislav Popela: sympatický, veselý pán, obhospodařující zhruba 20 hektarů vlastních vinohradů a nakupující další hrozny k výrobě jakostních vín.
Vtipné okamžiky: pan Popela vypráví o pracovní době špačků (7:00 - 19:00), o moravských vinohradech, kde si momentálně člověk připadá jak za války pod palbou a o zlodějích, kteří mu přišli nabídnout hrozny nakradené z jeho vlastních keřů.

Playlist:
1. Ryzlink vlašský 2007 pozdní sběr
(Purmice, zbytkový cukr 1,4 g, kyseliny 5,9 g, alkohol 11 %)
Světlá, čistá barva, svěží, lehce citrusová vůně, taktéž chuť, navíc s minerálními tóny. Příjemné, veselé víno, s hravou kyselinkou, vyzývající k dalšímu doušku.

2. Sylvánské zelené 2006 pozdní sběr
(Goldhammer, zbytkový cukr 2,5 g, kyseliny 6,1 g, alkohol 13 %)
Slámově žlutá barva se zlatými odlesky, krásně slzí, ve vůni i v chuti vyzrálé hrozny, víno působí plně a zrale, s dlouhou dochutí. Pěkné. Moc.

3. Rulandské šedé 2006 pozdní sběr
(Goldhammer, zbytkový cukr 2,5 g, kyseliny 6,3 g, alkohol 13,5 %)
Suché víno tvoří pomalu stékající mosty, ve sklence krásně jiskří, vůně je jemná, spíš slabší, chuť hladivá a lahodná, ovocná, s atraktivní kyselkavou dochutí.

4. Muškát moravský 2005 pozdní sběr
(Pravá Bavorská, zbytkový cukr 5 g, kyseliny 6,6 g, alkohol 13 %)
Zlatá barva, s jiskrou, podivně vlezlá chemická vůně (ne, nemám nic proti muškátům ani jiným aromatickým odrůdám), určitě ne typicky odrůdová. Chuť možná trochu napravuje reputaci, ale při zpětném hodnocení: první ze tří vín, které mi dnes vyloženě nesedí.

5. Ryzlink rýnský 2005 výběr z hroznů
(zbytkový cukr 5,9 g, kyseliny 6,9 g, alkohol 13,5 %)
Pátý vzorek má zatím nejsytější slámovou barvu, nazrálou, bohatou ovocnou vůni a plnou, lahodnou a harmonickou chuť, která naprosto vyváženě spojuje medové tóny a pikantní kyselinku. Krásné víno. Kupuji.

6. Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů
(Goldhammer, zbytkový cukr 8,9 g, kyseliny 6,2 g, alkohol 14 %)
Víno pěkné čisté barvy s opalizujícími odlesky pokrývá sklenici pomalu kanoucími slzami, voní nevtíravě až nevýrazně. Alkohol nijak nevadí ani nevystupuje, na své mládí působí víno mohutně a bohatě. Chybí mu nějaká výraznější kyselost.

7. Chardonnay 2007 výběr z hroznů
(Pod Pálavou, zbytkový cukr 7,6 g, kyseliny 6,7 g, alkohol 14 %)
Při nalévání se táhne, struktura je téměř olejovitá. Okouzlí velmi jemnou, nevtíravou a elegantní květinovou vůní, chuť je harmonická a lahodná. Určitě koupím jako dárek, sama trochu postrádám nějakou jemnou nuanci či neobvyklost, která by tomuto krásnému vínu dodala na zajímavosti.

8. Aurelius 2005 výběr z hroznů
(U spálené hospody, zbytkový cukr 11,7 g, kyseliny 6,4 g)
Pro většinu stálých návštěvníků Grébovky nejlepší víno večera, mě nezaujalo. Z dnešních bílých nejžlutší barva, ve vůni cítím zahřívající se cukr, sušený ananas a pampelišku, kterou upřímně nesnáším. Chuť je jakoby ošizená o kyselinku, je podivně nezvyklá a já necítím potřebu si na ni zvykat. Druhý vzorek, který si mě zrovna nezískal.

9. Frankovka rosé 2006 pozdní sběr
(Pravá bavorská, zbytkový cukr 1,4 g, kyseliny 6,9 g, alkohol 13,5 %)
Lososová barva, na rosé neobvykle viskózní. Jahodový jogurt ve vůni narušuje podivný odér. Kamarád tvrdí, že je to margarín, taková věc ovšem do mojí kuchyně nesmí, takže nedokážu posoudit. Cítím něco jako bílkovinu, skoro se to bojím říct, ale je to trochu jako sirovodík. Po vydýchání je ale na jazyku příjemné, lehké a osvěžující. Moc zajímavé. Ráda ochutnám znovu, v jiné situaci, v jiném rozpoložení. Myslím, že ještě může překvapit.

10. Svatovavřinecké 2007 odrůdové jakostní
(Slunečná, zbytkový cukr 2,8 g, kyseliny 5,8 g, alkohol 11,5 %)
Sytá temná barva, s rudými odlesky, vůně tmavého bobulového ovoce, chuť příjemná, ovocná. Nekomplikované víno na delší popíjení.

11. Modrý Portugal 2006, pozdní sběr
(Levá klentnická, zbytkový cukr 2,8 g, kyseliny 5,9 g, alkohol 13 %)
Hnědo-cihlová barva, ačkoliv to není barrique, jemně a příjemně voní dřevem. Lehce višňová chuť je plná a kulatá s dlouhou dochutí vanilky a mírnou hořčinkou vzadu na jazyku. Parta pánů pravidelně navštěvujících zdejší degustace mě označuje za blázna, když přiznám, že je tohle víno můj červený favorit. Prý je nemocné a zlomené... Jednu lahev kupujeme po skončení degustace k vypití s přáteli u stolečku, druhou si otvírám s panem Popelou ;-), třetí o pár dní později doma. Zlomené! To určitě!

12. Cabernet Moravia 2006 pozdní sběr
(Levá klentnická, zbytkový cukr 2,3 g, kyseliny 4,4 g, alkohol 11,5 %)
Téměř černá barva s granátově červeným lemem, ve vůni nepěkný mastný, zabijačkový nádech syrového tuku a masa. Brrr... Mám ráda moravii vonící maďarskou paprikou nebo guláškem, ty byly znatelné až po delším kroužení sklenicí, po ještě delším vydýchání zůstává už jen ten nepříjemný odér. Třetí nepovedený.

13. Frankovka 2007 výběr z hroznů
(Pravá bavorská, zbytkový cukr 2,7 g, kyseliny 5,4 g, alkohol 12,5 %)
Suchého vína temné barvy si pan Popela velmi považuje. Když mu řeknu, že mě nezaujalo a že nejlepší byl portugal, je zklamán a šokován a musí to tím portugalem spláchnout :-) Frankovka má nezajímavou vůni, která mi evokuje sousloví použitelné v reklamě: "běžné červené" :-) Chuť má zřejmě vyváženou a příjemnou, pro mě však opět zoufale běžnou. Neurazí, nezasáhne. Ale podle reakcí ostatních je to čistě můj problém.

Vzkaz pro vinaře: pane Popelo, vaše vína už si pamatovat budu!
Závěr: kdo má příliš velká očekávání vzhledem ke tratím, na nichž vinařství operuje, může být malinko zklamán, kdo nečeká nic stejně jako já, je určitě potěšen převážně suchými, maximálně polosuchými víny, která jsou každé jiné, neuniformní, nezaměnitelné.
Děkuji za ně.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3023x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5