O Víně

04.03.2008 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Degustace vín Stanislava Mádla ve vinotéce U Charlieho ve Žďáře nad Sázavou

Zase jsme se jednou sešli na degustaci vín, tentokrát firmy Stanislava Mádla z Velkých Bílovic, možná ho znáte pod sloganem Vás vinař. Možná se vám také vybaví firma spojená se jménem František Mádl - to je bratranec. Přivítal nás bodrý Moravák, a úplně nám zkazil naši snahu chovat se tak, jak se na správné řízené degustaci vín sluší a patří, to jest distingovaně, slušně a tiše. Když totiž vedoucí degustace prohlásí o víně, "je to lepší než ho.no", na zvýšený hluk reaguje slovy "kurva ticho", o sobě řekne "dělám pro sebe ročně půl miliónu lahví vína a co nevypiju, protože občas jsi taky nemocný a nebo prostě nemáš dobrý víkend, tak to pomalu rozprodám...", je jasné, že degustace se zvrhne na pravou slováckou pohodu, skoro takovou, jak ji občas můžete zažít mezi vinohrady. ;o)) Ostatně jeho hlášky jsou prý prosnulé i v Praze tak moc, že ve filmu Bobule hraje Václav Postránecký postavu inspirovanou právě panem Mádlem.

Pan Mádl začínal jako "bezzemek", tedy bez vlastních vinohradů. Ale to není pro vinařskou firmu to pravé ořechové. Kvalitní hrozny se jistě těžko shání a prý i takové tradiční odrůdy jako Mylerka a Neuburk už chybí. Firemní politika proto velela nakoupit "každý rok jeden hektar." Jak jsem pochopil, dnes už jich vlastní skoro 20 a celkem zpracují hrozny cca z 80 h vinic. Jde tedy o firmu větší, která vyváží i do zahraničí, přesto má jen 4 stálé zaměstnance a na další práce najímá brigádníky. Většina vín je kvašena v tancích, držena pod dusíkem, tedy bez přístupu vzduchu. Velmi málo se síří, do 25 mg/l. Samozřejmostí je odbourávání kyselin jablečno-mléčným kvašením, takže všechna námi degustovaná vína měla obsah kyselin 5-6 g/l. Analytiky jsme si vůbec málo užili protože "...víno musí chutnat, ne aby zme sa babrali s ňákýma ciframa..." Tak snad ještě jen to, že nejdříve nabízená vína měla zbytkového cukru 3-4 g/l.

Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr, cukernatost při sklizni 21 °NM, cena ve vinotéce 109,- Kč. Na svůj věk, velmi mladé víno! Silně reduktivní technologie se na něm podepsala tolik, že by se dalo považovat za letošní mladé. V tomto stavu dostanete víno tak u někoho ve sklípku, podle mě ještě vůbec nepatřilo do lahví. Zdálo se mi dost uzavřené, nerozvinuté. Dominantní bylo stále ještě aroma kvasnic a ne odrůda a navíc jsme je dostali silně podchlazené. Ovšem někteří z nás z něho byli nadšeni. Můj verdikt - stejně jako pro následující 4 vína - kupovat, uskladnit, zapomenout kde. Pokud se budou takto pomalu vyvíjet i nadále, může se klidně stát, že jak pravil pan Mádl - vydrží i padesát let (ale doporučuji najít, oprášit a vypít o něco dřív). No ale pokud byste byli z nějakého důvodu nuceni otevřít lahev dříve (nespíš pro nezvladatelné a nezřízené požitkářství), radím vám dekantovat, nechat víno chvíli prodýchat, možná i trochu provzdušnit.

Veltlínské zelené 2006 pozdní sběr, 23 °NM, 109,- Kč. Toto víno mě oslovilo přeci jen více, i když pro ně platí vše co jsem napsal o předchozím. Aroma veltlínu se ale protlačilo až k mému nosu, přes všechny sklepní vůně, možná za to mohla i dobrá poloha vinohradu, ze kterého byla tato partie.

Sauvignon 2006 pozdní sběr, 149,- Kč. Střídmý, konzumní broskvový Sauvignon. I přes nízký obsah cukru je dominantní nasládlá chuť, typický to projev některých ušlechtilých kvasinek - ostatně přítomný skoro ve všech vínech. Zajímavé bude ochutnat ho za nějaký čas, až ho opustí aroma sklepa a stane se více ovocným.

Ryzlink rýnský 2006 pozdní sběr, 23 °NM, 149,- Kč. Žádný král vín, momentálně téměř běžné pití, koření, květiny, kyselinky jen slabě, přeci jen proběhlo odbourávání. Možná až se jednou zharmonizuje.

Chardonnay 2006 pozdní sběr, 22 °NM, 149,- Kč. Vůně dost slibná, bohužel přes aroma sklepa se probily jen trochu živější kyselinky.

Jestli se vám zdá, že jsem předchozí vína pohaněl, musím říci, že jsem chtěl a jsem nespokojen, že mi to už víc nešlo. Osobně si myslím, taková vína měla být nabídnuta buď odborníkům, kteří by je dokázali posoudit a nebo nenasytnému chřtánu vinného sklepa. Jenže, když děláte ročně půl miliónu lahví, tak to s tou nenasytností není až tak žhavé a trh si mladých vín žádá a tak jsme se s vimi museli poprat. Možná by pomohl jiný druh podávání, dekantovat, více provzdušnit. Následující vína budou mít o něco více zbytkového cukru, 6-8 g/l, větších slaďáku se ani Anaxien nedočká protože prý "...to není žádný vinařský orgasmus, dělat sladká vína."

Tramín červený 2006 pozdní sběr, 25 °NM, 169,- Kč. Tento tramín nebyl zařazen do výběru z hroznů, protože prý nesplnil kritérium extraktu. Je opravdu trochu lehčí, moderní, pitelný, ale přesto má něco z těch pravých moravských tramínů, ke kterým si znovu a znovu přičichnete, aniž byste ze sklenky upili. Určitě se tu ještě nedá mluvit o nějaké zralosti, přesto působí lepším dojmem než předchozí vína.

Rulandské šedé 2006 pozdní sběr, 25 °NM, 169,- Kč. První z opravdu povedených vín. Výrazné, voňavé, velmi pěkně sladěné víno, které neocenili jen kolegové, kteří nemusí právě typickou "stařinku" šeďáku. Musím říci, že jsem byl rád, že jsem je mohl ochutnat, bylo mi dobrou inspirací a vzorem pro článek o odrůdě.

Frankovka 2006 odrůdové jakostní (rosé), 149,- Kč. Pěkně zpracované rosé, jak jsem zaslechl, byl proveden i dvojí sběr, pro zajištění vhodné kyselinky. V chuti dominuje sametová hladkost a hned za ní jahody. Typická chuť krásného léta - jahody se smetanou!

Modrý Portugal 2006 odrůdové jakostní, 109,- Kč. Pan Mádl trošku znevažoval Portugal jako odrůdu, ale tento se mu povedl, rozhodně to byl jeden z těch lepších, jaké mi kdo nabídl. Odbourávaný, ale přitom výrazná kyselinka, silná a výrazná chuť připomínající přezrálé, seschlé až sušené švestky.

Cabernet Sauvignon 2004 odrůdové jakostní, 139,- Kč. Nejstarší víno v nabídce, typický moravský cabernet, lehčí, na dlouhé a příjemné pití, bez vad a výstřelků.

André 2006 odrůdové jakostní, 139,- Kč. Na lahvi bylo 2004 ("To zdrbali baby při lahvování." bez zaváhání opáčil pan Mádl, na upozornění, že cabernet tu má vrstevníka). A mládí v chuti nezapřelo, opět odbourávané, ale i tak zůstala výrazná kyselinka, která dominantní chuti třešně přidávala výraz višně. Já jsem si je oblíbil, někteří kolegové řadili cabernet o něco výše.

Frankovka 2005 odrůdové jakostní, 129,- Kč. Odbourávané, pěkné, plné, harmonické víno, stále ještě svěží až mladé, lehce se připomněla kyselinka.
Degustace už měla končit, ale mimo plán jsme dostali ještě dva, z auta vytažené, vzorky.

Zweigeltrebe barique 2005, 199,- Kč. V dubu strávilo 3 měsíce. Velmi pěkné, komplexní víno, perfektní práce s dubem, musím moc pochválit.

Sylvánské zelené barique 2005 výběr z hroznů?, 219,- Kč. V dubu strávilo 10 měsíců, pak se vrátilo do tanku. Ano čtete dobře. Na závěr degustace přišlo po červených bílé víno, pravda v bariku a ještě navíc odrůda, kterou se spíše začíná a na barikování by u ní snad nikdo ani nepomyslel. Byla to opravdová pecka. Nádherné, příjemné, nevtíravé víno, které člověka potěšilo svou chutí. Jako že mám silván docela v oblibě a pokud je na koštu, určitě jeden ochutnám a někdy všechny (moc jich nebývá), tak tento byl ze všech mnou ochutnaných rozhodně nejtypičtější a nejsilvánovitější. Jeden kolega druhý den o tomto víně řekl: "To mě fakt bavilo!" Dub nebyl nijak výrazný, až jsem se zeptal, zda už ty soudky nebyly "ošoupané" a dostalo se mi odpovědi, že jsou použity nejen pro obohacení vína dubovinkou, ale i v nich probíhá poměrně vysoký odpar, který vlastně víno zahušťuje. Pokud budete mít příležitost, rozhodně toto víno ochutnejte, já myslím, že vás obohatí o zajímavý zážitek.

Degustace končila, tentokrát se sešlo až nezvykle hodně lidí a když co se nestalo, pan Mádl najednou vyhlásil, že tu jsou 4 krabice s víny, ať si každý vezme jednu lahev! Takže tímto poctivě přiznávám, že nejsem nestranný, a všechno co jsem napsal je silně tendenční, neb jsem přijal úplatek ve formě jedné lahve Tramínu. Dopíjelo se také nezvykle dlouho, za panem Mádlem přišli kamarádi a u stolečků začali hodovat, ba i ostatní návštěvníci degustace udělali skupinku v druhém konci vinotéky, dokonce jsem nebyl poslední, kdo odcházel. No možná to už taky bylo naposled, protože příští degustace už nebude zdarma, ale za poplatek a já jako starý škrťa se s tím...
A já už něco vymyslím!

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3020x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5